Különleges magyar gyümölcsöket ünneplünk ma: ezért érdemes őket ültetni

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges magyar gyümölcsöket ünneplünk ma: ezért érdemes őket ültetni

Termesztett növénykultúráink genetikai diverzitásának megőrzése elemi érdeke a hazai mezőgazdaságnak. Ide tartoznak a Kárpát-medencében régóta előforduló gyümölcs tájfajták, melyek alkalmazkodóbbak és ellenállóbbak a klíma- és ökológiai változásokkal szemben. Ezen tájfajták genetikai sokféleségének megőrzésére hívja fel a figyelmet ezentúl a Magyar gyümölcs tájfajták napja, melyet a mai naptól – az Agrárminisztérium és az MCC Klímapolitikai Intézet közös kezdeményezésére – minden év március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján tartunk – közölte közösségi oldalán Nagy István tárcavezető.

A hazai növénytermesztés és kertészeti kultúra nagy múltra tekint vissza a Kárpát-medencében. Elismert tájfajtának azokat a jellegzetes fajtákat nevezzük, melyek az egyes tájakon a folyamatos termesztés során az adott vidék éghajlati adottságaihoz jól alkalmazkodva, a természetes és mesterséges kiválogatás hatására alakultak ki. Jelenleg 81 államilag elismert gyümölcs tájfajtát tartanak számon. Ezek nagy része mára kiszorult a termesztésből, azonban a Kárpát-medence területén mind a mai napig megtalálhatók. Ezen gyümölcs tájfajták gyűjtése és génbanki megőrzése évtizedek óta tart Magyarországon. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központon kívül számos génbanki- és magángyűjtemény alakult ki ennek eredményeként.

2011-ben indult a megállapodás

A Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcs tájfajták megőrzéséről szóló gyümölcsész megállapodás 2011-ben indult, amely-koordinálását 2013 óta a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ végzi. A megállapodás részeként az őshonos Kárpát-medencei gyümölcs tájfajtákból bemutatókertként is funkcionáló gyümölcsösök létesültek. Céljuk a fajták újrahonosítása és hasznosítása mellett, a genetikai sokféleség megőrzése és a hagyományos gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz kapcsolódó tudás továbbörökítése. E fajták elterjedésükkel genetikai alapot biztosítanak a globális klímaváltozásból, az ökológiai- és erőforrás-válságból következő helyi szintű problémák megoldására.

Eddig 329 kert jött létre és 13 728 gyümölcsfa oltványt ültettek el

2024. márciusáig a gyümölcsész megállapodás részeként összesen 329 kert jött létre és 13 728 gyümölcsfa oltványt ültettek el. A megállapodáshoz csatlakozó kerttulajdonosok számára az NBGK évente két alkalommal szakmai rendezvényt szervez tudásuk bővítése érdekében. A kerteknek edukatív szerepe is van, hiszen a vidéken élő fiatalok megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztés és tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel. 2022 óta az NBGK és az Agrárminisztérium minden évben kihirdeti az „év tájfajtáját”. A kampány a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára, a mezőgazdaságban használt növény- és állatfajok sokszínűségének fenntartására hívja fel a figyelmet. A gyümölcs tájfajták állami elismerése 2012 óta egyszerűsített eljárással intézhető annak érdekében, hogy elősegítse a régi fajták termesztését, kereskedelmét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gyümölcsoltvány

gazdaság

kert

mezőgazdaság

tájfajták

tájfajta növények