Letelepedési expo: ismerd meg testközelből a vidék élet valódi szépségeit

HelloVidék   
  Megosztom
Letelepedési expo: ismerd meg testközelből a vidék élet valódi szépségeit

Különleges letelepedési programot szerveznek idén ősszel a Baranyai Hegyháton, hogy a vidéki élet iránt érdeklődők a maguk természetes valóságában ismerhessék meg a falusi élet nyújtotta lehetőségeket. A Baranya és Tolna határán lévő falvak alkotta Észak-Hegyháti Mikrotérség településvezetői azt szeretnék, hogy a vidéki életről kialakult általános képet ne csak sablonos és közhelyes vélekedések, hanem valódi élmények alakítsák.

A program szervezői idén májusban kisebb kutatást is készítettek a vidéki élettel kapcsolatos elvárásokról, a vidékre költözés mögött álló motivációkról. A kérdések azt kutatták, hogy vajon mi az emberek kialakult képe a vidéki – azaz falvakban, községekben történő – élettel kapcsolatosan, és mi motiválná őket arra, hogy a nagyváros kényelmét elhagyják azért, hogy vidékre, községekbe, falvakba költözzenek és természetközeli életmódot éljenek.

A megkérdezettek elsősorban városban élő emberek voltak. Olyanok, akik érdeklődtek a városon kívüli élettel, és a vidékkel, a nyugalommal kapcsolatos témák iránt. A kutatás azt igazolta, hogy ebben a témában nagyon erősek a sztereotípiák. A válaszokból az derült ki, hogy a megkérdezettek közel fele (43,5 százalék) azért ragaszkodik a városi élethez, mert azt gondolja, hogy „nehézkes közlekedés és túl nagy a nyugalom”. Ezt a nyugalmat tartják amúgy a legtöbben (75,8 százalék) a vidék fő vonzerejének is, de a természet közelségét, illetve a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök lehetőségét is sokan preferálták.

Hogy az általános és sematikus képen túl a vidék még mennyi más értéket kínál, azt 2019. szeptember 13-14-én az Alsómocsolád, Bikal, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás településeken megrendezésre kerülő Letelepedési Expo-n bárki megismerheti. A szeptemberi rendezvényen a látogatók testközelből tapasztalhatják meg, milyen a falusi élet és interaktív programokon keresztül fedezhetik fel a települések nyújtotta előnyöket. A Letelepedési Expo célja, hogy megmutassa a térség távolról nem látható értékeit, és hogy milyen élet várhat azokra, akik a nagyvárosok zaját elhagyva a vidéki életet választják.

Az elő-regisztrációhoz kötött rendezvény két blokkban, különböző helyszíneken kerül megrendezésre, így mind az öt település teljes egészében bemutatkozhat a látogatóknak. A résztvevők felfedezhetik a településeket, előadásokat hallgathatnak, és érdekes programokon is részt vehetnek majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

baranya

baranya megye

tolna

tolna megye

észak-hegyháti mikrotérség

települések

letelepülés

hegyhát