Teltházas bölcsődék: több mint háromezer gyerek felvételét utasították el

HelloVidék   
  Megosztom
Teltházas bölcsődék: több mint háromezer gyerek felvételét utasították el

1533 férőhellyel bővült az elmúlt egy évben a bölcsődei ellátás. Jóval több a férőhely, mint ahány gyermeket beírattak, mivel gyakran nem ott voltak üres helyek, ahol szükség lett volna rájuk - írta a Világgazdaság.

A lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján arról írt, hogy tavaly 45,9 ezer kisgyermek gondozását 789 bölcsőde, 214 minibölcsőde, 918 családi és 9 munkahelyi bölcsőde biztosította. Az elmúlt egy évben összesen 1533 férőhellyel bővült a bölcsődei ellátás, amihe a minibölcsődék járultak hozzá legnagyobb mértékben.

Kiderült az is, hogy 48,7 ezer férőhelyről beszélhetünk összesen, tehát jóval több a férőhely, mint ahány gyermeket beírattak. Ennek ellenére tavaly országosan több mint 3800 kisgyermek bölcsődei felvételét utasították el férőhely hiányában, aminek az oka, hogy nem ott voltak az üres helyek, ahol szükség lett volna rájuk.

Ezt megerősíti az is, hogy tavaly országosan több mint 33 ezer kisgyermek került bölcsődei intézménybe, férőhely hiányában viszont több mint 3800-at elutasítottak. Az ellátórendszer kapacitása és az igények között nagy területi egyenlőtlenségek mutatkoznak, mivel több mint 2800 üres hely maradt, ám az országos lefedettség és az intézmények kihasználtsága javult.

A minibölcsődék száma tavaly Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legmagasabb, míg a munkahelyi bölcsődék Fejér megyében a legelterjedtebbek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

bölcsőde

férőhely

gyerekek