Drasztikus korlátozások az egészségügyben: csak így mehetünk majd orvoshoz

MTI   
  Megosztom
Drasztikus korlátozások az egészségügyben: csak így mehetünk majd orvoshoz

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás. A legfrissebb információkat Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere jelentette be.

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás.

A miniszter beszélt arról is, hogy mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Reménykeltőek mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák. Hangsúlyozta: mindkét esetben 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el a terápiás kísérletek a megfelelő engedélyek birtokában.

Emlékeztetett, hogy a vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. A múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota "konszolidálódott", lekerült a lélegeztetőgépről.

Minden reményünk megvan arra, hogy elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat

- fogalmazott.

A másik terápiás formáról szólva Kásler Miklós elmondta, ez a gyógyszeres terápia a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát. Ebben az esetben a tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is.

Ezt a terápiát négy betegnél alkalmazták Magyarországon, ezzel elkerülve azt, hogy kritikus állapotba kerüljön; a már súlyos állapotban lévőknél mérsékelni lehetett a citokonvihart a szervezetben. Elmondta, eddig két súlyos, lélegeztetőgépen lévő beteg kapta ezt a terápiát - mindketten orvosok. Egyiküket már felébresztették, jól van, másikuk is várhatóan hétfőn vagy a közeli napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről.

A miniszter kiemelte, hogy mind a két terápiás forma életmentőnek bizonyult.

Mindkét innovatív terápia reménykeltő

- mondta.

Közölte: a Dél-pesti Centrumkórházban a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik. A tárcavezető kitért arra is, hogy a járvány kapcsán a magyar orvostudomány megmozdult, a szakemberek saját profiljuknak megfelelően dolgoznak, és "hősiesen küzdenek a járvány ellen, a betegeik érdekében".

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

koronavírus

egészségügy

koronavírus-járvány

járvány