Egyre súlyosabb a helyzet a Balatonnál: kérdéses, mikkora fékezhetik meg az algásodást

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre súlyosabb a helyzet a Balatonnál: kérdéses, mikkora fékezhetik meg az algásodást

Elkezdték ugyan a Balaton nyugati medencéjének a kotrását, ám az Országos Vízügyi Főigazgatóság dolgozói még nem látják mikorra fékezhetik meg a tó algásodását. Több ponton fog a következő időszakban haladni a munka - írja az Infostart.

A portál szerint megkezdte a Balaton nyugati medencéjének a kotrását az Országos Vízügyi Főigazgatóság, de még nem látják mikorra fékezhetik meg a tó algásodását. Siklós Gabriella az OVF szóvivője elmondta, hogy megelőző célja van annak, hogy július 20-án elkezdődött a kotrás, mivel a mérések alkalmával magas klorofill-A tartalmat mértek, ami alga jelenléréte utal és mennyisége arányos az alga mennyiségével.

A nyugati medencében található egy iszapcsapda is, ahol a foszfortartalom magas az üledékben, a foszfor pedig az alga melegágya, ezért is kezdtek rendkívüli gyorsasággal kotrásba. Balatongyörökhöz közel folyik jelenleg a munka, egy napon belül belekezdenek még egy ponton, egy héten belül pedig egy harmadikon is.

Három hajót tervezünk beállítani, ezek közül egy, a Góliát volt az első, napi 60-100 köbméter anyagot termel ki. A Góliátot egy gépláncként kell elképzelni: van egy úgymond porszívója, amely a parthoz közeli helyen 20 centiméter mélyen lepelkotrást végez, a felső rétegből szedi ki az anyagot egy uszályra. Innen egy elevátor segítségével kiválogatják az iszapot, és egy másik csőrendszeren keresztül távozik az anyag. A másik két hajó csőrendszeren keresztül mélységi kotrást végez, és egy 1 kilométeres csőrendszeren keresztül közvetlenül a zagytérbe juttatja el a kitermelt anyagot

- fogalmazott Siklós Gabriella.

Balatongyörökön pont található egy engedéllyel rendelkező zagytér, ám a túlburjánzott növényzet miatt, fejleszteni kell, hogy a terület be tudja fogadni a kotrás során oda kerülő anyagot. Arról, hogy mikor fejeződik be a munka nem tudtak biztosat mondani, de hangsúlyozták, hogy a meleg táptalaja az algaképződésnek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

víz

vízminőség

kotrás