Csillapodnak a borsodi folyók? Kiderült, mikorra vonulhat el az árhullám

MTI   
  Megosztom
Csillapodnak a borsodi folyók? Kiderült, mikorra vonulhat el az árhullám

A reggeli adatok alapján a Sajó árhulláma elérte a befogadó Tiszát; a folyó a teljes magyarországi szakaszon apad. Várhatóan hamarosan levonul az árhullám az észak-mahyarországo folyókon.

Levonul az árhullám az észak-magyarországi folyókon, és a következő időszakban csapadékmentes időre lehet számítani. A reggeli adatok alapján a Sajó árhulláma elérte a befogadó Tiszát; a folyó a teljes magyarországi szakaszon apad.

Sajópüspökinél és Felsőzsolcánál az elsőfokú, Sajószentpéternél még a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Mint írják, Sajópüspökinél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán csökken a vízszint az elsőfokú szint alá, Sajószentpéternél pedig csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a Hernádon is folytatódik az apadás, melynek ütemét a szlovákiai Ruzsin-tározó szakaszosan csökkenő vízeresztése befolyásolja. Hidasnémetinél már hétfő reggel óta az elsőfokú készültségi szint alatti vízállást mérnek, de Gesztelynél csak kedd reggelre csökkent a vízszint a harmadfokú védekezési szint alá. A ruzsini vízeresztéstől függően péntektől már csak az elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani a szakaszon.

A szakemberek szerint mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás az alsó szakaszon is várhatóan ütemesen megy végbe. A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, ami már Szendrőnél is felgyorsult.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el, mert a lassú apadás közben a védművek állapotát, az esetleges szivárgásokat folyamatosan ellenőrizniük kell. A védekezésben még mindig csaknem 200 vízügyes szakember dolgozik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

árvíz

borsod

észak-magyarország

folyó