4 teendő, amit ne spórolj meg most a ház körül: durván ráfizethetsz, ha nem végzed el őket

HelloVidék   
  Megosztom
4 teendő, amit ne spórolj meg most a ház körül: durván ráfizethetsz, ha nem végzed el őket

A legkisebb vízkároknak is kellemetlen következményei lehetnek a házunkban vagy a ház körül - erre különösen érdemes odafigyelnünk most, az egyre hűvösebbre forduló időjárás beköszöntével.

Ha nem kezeljük idejében, a legkisebb vízkároknak is kellemetlen következményei lehetnek a házunkban vagy a ház körül, a téma pedig különösen aktuális most, az egyre hűvösebbre forduló időjárás beköszöntével. Növekvő penészfoltok, szennyeződések, erodálódó vezetékek, szivárgás és kellemetlen szagok – hogy csak néhányat említsünk. Legjobban tesszük, ha a probléma észrevételét követően a lehető leggyorsabban reagálunk, hiszen így olcsóbban és könnyebben megúszhatjuk, mint ha egészen odáig hagyjuk elfajulni a dolgot, hogy falakat, padlót kelljen javítani.

A tényleges és hasznos vízfogyasztást meghaladó, a vártnál jóval nagyobb összegű vízszámla egyik oka lehet a vízmérő és az ingatlan közötti csőhálózat sérülése, ami sokszor éppen észrevétlensége miatt jelenthet súlyos veszélyt. A vonatkozó rendelet értelmében a bekötési fővízmérő utáni fogyasztói vezetékhálózat-szakasz karbantartása, javítása a fogyasztó feladata, hívja fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek. A talajba fektetett vezetékből szivárgó víz nem mindig tör a felszínre, így előfordulhat, hogy értékes ivóvizünk észrevétlenül elszivárog. Az így elfolyt víz mennyiségét is jelzi a vízmérő, és a mért mennyiségért természetesen fizetni kell. Az indokolatlan többletfizetés azonban elkerülhető a rendszeres ellenőrzéssel és a gyors javítással. A Good Housekeeping cikke alapján most erre vonatkozóan is adunk tanácsot, illetve megmutatjuk, melyek azok a területek, amiknek kiemelt figyelmet kell szentelnünk a cél érdekében.

1. Az ereszcsatorna karbantartása

Az eltömődött ereszcsatornák sok bosszúságot okoznak: mivel nem tudják megfelelően elvezetni a vizet, az beszivároghat a pincébe, komoly károkat eredményezve. A törött vagy sérült ereszcsatornák is veszélyes csapdák, hiszen a víz beszivárgásának fő forrásának számítanak. Különösen igaz ez ősszel, amikor a levelek és a fadarabok a legnagyobb eséllyel okozhatnak galibát ezekben a rendszerekben. Ha nem biztosított a csapadék elvezetése, a víz a ház falára folyhat, ami a vakolat sérüléséhez, akár beázáshoz is vezethet. A felgyülemlett falevél, levágott fű és egyéb növényi hulladék könnyen elzárhatja a víz útját, ezért mindenképp jó ötlet, ha elébe megyünk a problémának és már előre alaposan kitisztítjuk az ereszcsatornákat, lefolyókat.

2. Figyeljünk a növények gyökérzetére

A fák gyökerei sok esetben nagyon invazívak lehetnek, ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a föld alatt futó csövek, tartályok elhelyezkedésével, mielőtt csemetékkel ültetnénk tele a kertünket. nagy példányt elültetnének a házukhoz. Drasztikus esetben a gyökerek a ház alapzatát is károsíthatják az alapot, ami ugyancsak problémákhoz vezethet, ideértve a vízkárokat is. Talán nem is gondolnánk, de az olyan népszerű fajták, mint a fűzfa, tölgy, magnólia, nyárfa, nyírfák, bukszuscserjék és a kúszó borostyánfélék gyökérrendszere is okozhat gondokat. Ha mégis ezek valamelyikét szeretnénk telepíteni a kertbe, nem árt alaposan megtervezni, milyen távolságra ültetjük a háztól.

3. A vízrendszerek téliesítése

A házunk táját idejében fel kell készítenünk a hűvös időre, ebbe pedig beletartozik a vízrendszerek védelme is. A házon kívül futó vezetékekben, kerti csapokban, medencerendszerekben egykettőre megfagyhat a víz, ha váratlanul betoppannak a hajnali mínuszok, és ez nagyon kellemetlen következményekkel, többek között pluszkiadásokkal is jár.

A fagyott vízcsövek komoly problémát jelentenek, ha igazán hidegre fordul az idő. Ha a víz megfagy bennük, könnyen szét is feszítheti őket. A nyomás, ami ilyenkor keletkezik, elég ahhoz, hogy széttörje, hiszen a csőben egy idő után nem lesz több hely a megnövekedett térfogatnak. Egy ilyen törött, megrepedt cső időzített bombaként ketyeg a házban és környékén: amíg a víz fagyott állapotban van, nem tud szivárogni, viszont ha jön egy kis enyhülés, minden eláraszt a megolvadt folyadék. A fagy miatt szétrepedt csővel nem jó viccelni: anyagilag is hatalmas károkat tud okozni, ha tönkre teszi a falakat, a mennyezetet és a padlót, ráadásul akár több száz liter víz is elfolyhat így óránként.

4. Vegyük észre a szivárgást

Ha hirtelen megmagyarázhatatlan költségnövekedést tapasztalunk a havi vízszámlánkban, az bizony annak a jele lehet, hogy rejtett szivárgás megy végbe az otthonunkban. Ezt könnyen igazolhatjuk magunk is: olvassuk el a vízmérőt, majd ezután néhány óráig ne használjunk vizet, végül olvassuk le ismét a mérőállást. Ha ennek ellenére megmozdult, egyértelmű, hogy valahol szivárog a víz. Ebben az esetben ellenőrizzük helyiségről helyiségre az otthonunkat, hiszen bárhol, ahova víz van bekötve, lehetséges szivárgás. Ide tartoznak a mosogatók, a WC-k, a kádak, a zuhanyzók, a mosogatógép és a mosógép is. Vizsgáljuk meg ezeket a berendezéseket, hátha nyomára akadunk a sérült, kilazult csöveknek, szerelvényeknek, és ellenőrizzük a környéküket is: a fürdőszoba, konyha, mosókonyha alatti helyiségek mennyezetét, falát, hogy nincsenek-e rajtuk víz- vagy penészfoltok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

víz

eresz

ereszcsatorna

vízvezeték

vezeték

karbantartás

ősz

időjárás

beázás

szivárgás