4 teendő, amit ne spórolj meg most a ház körül: durván ráfizethetsz, ha nem végzed el őket

HelloVidék   
  Megosztom
4 teendő, amit ne spórolj meg most a ház körül: durván ráfizethetsz, ha nem végzed el őket

A legkisebb vízkároknak is kellemetlen következményei lehetnek a házunkban vagy a ház körül - erre különösen érdemes odafigyelnünk most, az egyre hűvösebbre forduló időjárás beköszöntével.

Ha nem kezeljük idejében, a legkisebb vízkároknak is kellemetlen következményei lehetnek a házunkban vagy a ház körül, a téma pedig különösen aktuális most, az egyre hűvösebbre forduló időjárás beköszöntével. Növekvő penészfoltok, szennyeződések, erodálódó vezetékek, szivárgás és kellemetlen szagok – hogy csak néhányat említsünk. Legjobban tesszük, ha a probléma észrevételét követően a lehető leggyorsabban reagálunk, hiszen így olcsóbban és könnyebben megúszhatjuk, mint ha egészen odáig hagyjuk elfajulni a dolgot, hogy falakat, padlót kelljen javítani.

A tényleges és hasznos vízfogyasztást meghaladó, a vártnál jóval nagyobb összegű vízszámla egyik oka lehet a vízmérő és az ingatlan közötti csőhálózat sérülése, ami sokszor éppen észrevétlensége miatt jelenthet súlyos veszélyt. A vonatkozó rendelet értelmében a bekötési fővízmérő utáni fogyasztói vezetékhálózat-szakasz karbantartása, javítása a fogyasztó feladata, hívja fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek. A talajba fektetett vezetékből szivárgó víz nem mindig tör a felszínre, így előfordulhat, hogy értékes ivóvizünk észrevétlenül elszivárog. Az így elfolyt víz mennyiségét is jelzi a vízmérő, és a mért mennyiségért természetesen fizetni kell. Az indokolatlan többletfizetés azonban elkerülhető a rendszeres ellenőrzéssel és a gyors javítással. A Good Housekeeping cikke alapján most erre vonatkozóan is adunk tanácsot, illetve megmutatjuk, melyek azok a területek, amiknek kiemelt figyelmet kell szentelnünk a cél érdekében.

1. Az ereszcsatorna karbantartása

Az eltömődött ereszcsatornák sok bosszúságot okoznak: mivel nem tudják megfelelően elvezetni a vizet, az beszivároghat a pincébe, komoly károkat eredményezve. A törött vagy sérült ereszcsatornák is veszélyes csapdák, hiszen a víz beszivárgásának fő forrásának számítanak. Különösen igaz ez ősszel, amikor a levelek és a fadarabok a legnagyobb eséllyel okozhatnak galibát ezekben a rendszerekben. Ha nem biztosított a csapadék elvezetése, a víz a ház falára folyhat, ami a vakolat sérüléséhez, akár beázáshoz is vezethet. A felgyülemlett falevél, levágott fű és egyéb növényi hulladék könnyen elzárhatja a víz útját, ezért mindenképp jó ötlet, ha elébe megyünk a problémának és már előre alaposan kitisztítjuk az ereszcsatornákat, lefolyókat.

2. Figyeljünk a növények gyökérzetére

A fák gyökerei sok esetben nagyon invazívak lehetnek, ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a föld alatt futó csövek, tartályok elhelyezkedésével, mielőtt csemetékkel ültetnénk tele a kertünket. nagy példányt elültetnének a házukhoz. Drasztikus esetben a gyökerek a ház alapzatát is károsíthatják az alapot, ami ugyancsak problémákhoz vezethet, ideértve a vízkárokat is. Talán nem is gondolnánk, de az olyan népszerű fajták, mint a fűzfa, tölgy, magnólia, nyárfa, nyírfák, bukszuscserjék és a kúszó borostyánfélék gyökérrendszere is okozhat gondokat. Ha mégis ezek valamelyikét szeretnénk telepíteni a kertbe, nem árt alaposan megtervezni, milyen távolságra ültetjük a háztól.

3. A vízrendszerek téliesítése

A házunk táját idejében fel kell készítenünk a hűvös időre, ebbe pedig beletartozik a vízrendszerek védelme is. A házon kívül futó vezetékekben, kerti csapokban, medencerendszerekben egykettőre megfagyhat a víz, ha váratlanul betoppannak a hajnali mínuszok, és ez nagyon kellemetlen következményekkel, többek között pluszkiadásokkal is jár.

A fagyott vízcsövek komoly problémát jelentenek, ha igazán hidegre fordul az idő. Ha a víz megfagy bennük, könnyen szét is feszítheti őket. A nyomás, ami ilyenkor keletkezik, elég ahhoz, hogy széttörje, hiszen a csőben egy idő után nem lesz több hely a megnövekedett térfogatnak. Egy ilyen törött, megrepedt cső időzített bombaként ketyeg a házban és környékén: amíg a víz fagyott állapotban van, nem tud szivárogni, viszont ha jön egy kis enyhülés, minden eláraszt a megolvadt folyadék. A fagy miatt szétrepedt csővel nem jó viccelni: anyagilag is hatalmas károkat tud okozni, ha tönkre teszi a falakat, a mennyezetet és a padlót, ráadásul akár több száz liter víz is elfolyhat így óránként.

4. Vegyük észre a szivárgást

Ha hirtelen megmagyarázhatatlan költségnövekedést tapasztalunk a havi vízszámlánkban, az bizony annak a jele lehet, hogy rejtett szivárgás megy végbe az otthonunkban. Ezt könnyen igazolhatjuk magunk is: olvassuk el a vízmérőt, majd ezután néhány óráig ne használjunk vizet, végül olvassuk le ismét a mérőállást. Ha ennek ellenére megmozdult, egyértelmű, hogy valahol szivárog a víz. Ebben az esetben ellenőrizzük helyiségről helyiségre az otthonunkat, hiszen bárhol, ahova víz van bekötve, lehetséges szivárgás. Ide tartoznak a mosogatók, a WC-k, a kádak, a zuhanyzók, a mosogatógép és a mosógép is. Vizsgáljuk meg ezeket a berendezéseket, hátha nyomára akadunk a sérült, kilazult csöveknek, szerelvényeknek, és ellenőrizzük a környéküket is: a fürdőszoba, konyha, mosókonyha alatti helyiségek mennyezetét, falát, hogy nincsenek-e rajtuk víz- vagy penészfoltok.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

víz

eresz

ereszcsatorna

vízvezeték

vezeték

karbantartás

ősz

időjárás

beázás

szivárgás