Fantasztikus videó: így érkezett meg az első fekete gólya a gemenci fészekbe

MTI   
  Megosztom
Fantasztikus videó: így érkezett meg az első fekete gólya a gemenci fészekbe

Az Afrikából érkezett gólya 7 óra 16 perckor foglalta el a fészket, ezután körülbelül fél óráig takarította azt, majd feltehetően élelem után repült.

Megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe, a fokozottan védett madár egyede kedd reggel az erdő bekamerázott fészkét foglalta el - közölte a Gemenc Zrt.

Csontos Péter, az erdőgazdaság osztályvezetője azt mondta: a madár nincs begyűrűzve, de valószínűleg a tavaly itt fészkelt gólya jött vissza, mert általában ugyanazok a párok használják a fészkeket. Egyelőre azt sem lehet megállapítani, hogy az állat hím vagy tojó. Videót is közzétettek róla, amit itt lehet megnézni.

A bekamerázott fészekben - a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően - már kilencedik éve folytatódhat a fekete gólyák tudományos megfigyelése. A fészekben 2013 óta 31 tojást raktak a madarak, és 13 fióka repült ki onnan. A kamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem sokat segít a természetvédelmi szemléletformálásában is. "A webkamera felvételeit megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, amelybe nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek" - fogalmaztak. Az erdőgazdaság 2021-ben nem indítja el a fészekről az évekig működött internetes közvetítést, de weboldalán és Ökoturisztikai Központjának hivatalos Facebook-oldalán rendszeresen beszámol az ott történő eseményekről.

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencen.

A madarak fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik a legidősebb, legnagyobb fákra, a leggyakrabban előforduló fészektartó fa a 80-100 évesnél idősebb kocsányos tölgy. A Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek.

A Gemenc Zrt. által kezelt területeken az elmúlt 25 évben meghatszorozódott az öreg erdők száma, az erdőgazdaság az elfoglalt fészkek körül védőzónákkal, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti azt, hogy költési időszakban ne zavarják a madarakat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gólya

fekete gólya

gemenc