Ezt rengetegen elrontják télen: 7 tipp, hogy a szobanövényed ilyenkor is szép legyen

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezt rengetegen elrontják télen: 7 tipp, hogy a szobanövényed ilyenkor is szép legyen

Érdemes télen egy kicsit jobban odafigyelni a szobanövények gondozására, hiszen van néhány alapszabály, amely mindegyikük életét meghatározza ebben az időszakban. Összegyűjtöttük, melyek azok a hibák, amelyeket a hidegebb hónapokban soha nem szabad elkövetnünk, ha azt akarjuk, hogy növényeink is jól viseljék, sőt túléljék a telet.

Tavaly, a koronavírus-járvány kirobbanásakor megfigyelhető volt a kertészetekben a megnövekedett forgalom, mindenki kerti és szobanövényeket vásárolt. Idén valamennyire kiegyenlítődött a piac, de továbbra is nagy a kereslet a különböző növények iránt. Március óta másfélszer annyi kerti és mezőgazdasági termék talál gazdára folyamatosan, mint tavaly ilyenkor. Bár a barkácsáruházak és kertészetek nyitva tartanak, a járványhelyzetben sokan elkerülik a sokszor zsúfolt helyszíneket, és interneten szerzik be a kertben és balkonon szükséges termékeket.

A legkedveltebb szobanövények piacát az anyósnyelv, vagy más néven szobai tigrislevél vezeti, tudtuk meg a kertészeti szakembertől. Ennek pedig az az oka, hogy rendkívül igénytelen spárgaféléről van szó. Külön érdekessége, hogy a NASA légtisztító növénynek használja, mivel erőteljesen megköti a szén-dioxidot , és jelentős mennyiségű oxigént termel, valamint nagy mennyiségű benzolt, formaldehidet és triklór-etilént képes kiszűrni a levegőből. Az afrikai bennszülöttek íjhúrt készítettek erős rostjaiból eredeti elterjedési területén: Nyugat-Afrika trópusaitól kezdve, Nigériától délkeletre egészen a Kongó-medencéig.

A második legnépszerűbb szobanövény pedig az agglegénypálma az idén, szintén igénytelensége okán került fel a dobogóra. Az anyósnyelvhez hasonlóan hihetetlen túlélő, szinte bárhol megmarad.

A páratartalomra figyeljünk, amikor a fürdőszobába vagy a konyhába választunk növényt, de igaz ez a többi helyiségre is, ahogy az is, hogy a fényt sem egyformán szereti mindegyik növény. Például tökéletes választás lehet a kevésbé kedvező fényviszonyokkal rendelkező helyiségekbe a különféle páfrányfélék, hisz nem szeretik a fényt, az erdőségekben is az alsó szinteken nőnek, hozzájuk már alig ér el a napsugár a hatalmas lombkoronáktól. A trópusi eredetű, melegtűrő, fényt is jól nélkülöző szobanövények nagyon jól viselik a kedvezőtlenebb feltételeket ilyenkor télen is

- mondta el Antal Erika, az Oázis Kertészet munkatársa a HelloVidéknek.

1. Óvatosan a szellőztetéssel

Szellőztetéskor ne nyissunk a növényre ablakot, a szobanövények ugyanis általában 18-20 fok környékén érzik jól magukat télen. Ráadásul a hirtelen hőmérséklet-változást semelyik növény nem viseli el, így a szoba téli szellőztetésének idejére menekítsük őket védett helyre őket. Ha mégis megcsapja a növények leveleit a hideg, akkor azt sárgulással és száradással adják majd a tudtunkra.

2. Ne öntözzük túl

Télen a szobanövények többsége takaréklángra állítja életfunkcióit, kevesebb oxigént termelnek, és több szén-dioxidot bocsátanak ki. Ilyenkor ne öntözzük túl őket, és bánjunk takarékosan a vízzel, mert ha túl sokat kapnak, az kimozdítaná őket a téli állapotból. Ha mégis túlöntözzük őket, nyugalmi állapotban lévő gyökereik rothadásnak indulnak és tavaszra elpusztul az egész növényünk.

3. Jusson nekik elég fény

Lámpafénnyel nem pótolhatjuk a növényeknek járó természetes fényt, az ilyen mesterséges fényt ugyanis nem tudják hasznosítani. Ezért muszáj némi természetes világosságot is juttatnunk a növények számára az életfolyamataik fenntartásához.

4. Tisztítsuk a leveleiket

A szobanövények időről időre port és egyéb szennyeződéseket halmoznak fel a leveleken, illetve egyéb felületeiken, különösen, ha ablaknál vagy ajtónál tartjuk őket. Érdemes 5-8 naponta leellenőrizni a növényeket, és átdörzsölni őket ujjal, hogy mennyire koszosak, így hamar az is kiderül majd, mikor kell tisztítani őket. A portalanításra mindenképp szükség van bizonyos időközönként, ezzel ugyanis segíthetjük a növényeket a fotoszintézisben.

Zuhanyfürdő

Bizonyos szobanövények tisztításának az a legegyszerűbb módja, ha zuhanyfürdőt adunk nekik. Ilyenkor mindig ügyeljünk a megfelelő víznyomásra, ha ugyanis túl erősen engedünk rájuk vizet, akkor könnyen kimoshatjuk a földet a cserépből, emellett figyeljünk arra is, hogy a felesleges víz el tudjon folyni az edény alján. A tisztítást reggel végezzük, ezt követően pedig tegyük 3-4 órára napra a lezuhanyoztatott növényeket.

Vékony porréteg gyakori eltávolítása

Ha csak egy vékony porréteget látunk a szobanövényen, akkor elegendő egy portörlővel átszaladnunk rajta. Ráadásul ha ezt rendszeresen, körülbelül 3-4 naponta megtesszük, akkor megakadályozzuk, hogy vastagabb porréteg alakuljon ki a leveleken.

Levelek portalanítása törölgetéssel

A vastagabb porréteget mindig azonnal távolítsuk el a növényekről. Ezt a legegyszerűbben egy nedves ronggyal tehetjük meg, töröljük át a kisebb és nagyobb leveleket is óvatosan egy pamutkendővel, ügyelve arra, hogy alulról mindig támasszuk alá a leveleket, le ne törjenek, illetve meg ne sérüljenek.

5. Folyamatosan távolítsuk el a sárga és barna leveleket

A szobanövények tisztítása közben figyeljünk arra, hogy mindig távolítsuk el az elhalt, egészségtelen, száraz, barna vagy sárga leveleket, illetve egyéb növényi részeket. Egy tiszta, éles ollóval vágjuk le a nem kívánatos részeket, így nemcsak szebbek lesznek a növényeink, de nehezebben betegszenek majd meg.

6. Tartsuk tisztán a cserepeket

A növények gyakori tisztítása során arra is ügyeljünk mindig, hogy a cserepet se hagyjuk koszosan. Ezért mikor portalanítjuk a leveleket, töröljük át az edényeket is, ha szükséges fertőtlenítsjük őket, dörzsöljük át őket ronggyal, és figyeljünk arra, hogy ha fertőtlenítünk, azt mindig kesztyűben tegyük.

7. Tartsuk tisztán és egészségesen a talajt

Mindig ügyeljünk arra, hogy a talaj tiszta és egészséges legyen, ezért ávolítsunk el mindig minden gyomot a felszínéről, és folyamatosan szellőztessük. Ez utóbbihoz elegendő, ha bizonyos időközönként átforgatjuk a talaj felső rétegét, így elősegíthetjük a levegő keringését, valamint a szobanövények "légzését".

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szobanövény

szobanövény gondozás

tél

tippek