Megrohanták a boltokat a magyarok: mindenki ilyen készüléket akar?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Megrohanták a boltokat a magyarok: mindenki ilyen készüléket akar?

Ha valaki mobil klíma vásárlásra adja fejét, fontos hogy ezeket a berendezéseket ne keverje össze a sima léghűtőkkel. Még akkor sem, ha azok kinézetre egyébként hasonlóak. A mobil klímák ára manapság 100 ezer forintnál kezdődik, de ennél az emberek 10-40 ezer forinttal általában többet költenek. Ahogy a Pénzcentrum írja, a piacon az elmúlt évben ráadásul 15-20 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető, ezzel mindenkinek számolnia kell. Viszont a legnagyobb kérdésre, hogy klasszikus split vagy mobil klímát éri-e meg jobban vásárolni, nem lehet jó választ adni. A témával kapcsolatban a portál a legnagyobb hazai elektronikai-boltláncokat kérdezte meg.

Ahogy a lap írja, miközben 2021-2022 között komoly drágulás volt megfigyelhető a klímás piacon, addig 2023 némileg mérséklődött a brutális árugrás. Ennek egyik oka, hogy a tavalyi tragikus helyzethez képest most jobb pozícióban van a forint, a másik viszont az, hogy csökkent a kereslet. Az emberek spórolnak, és az óriási inflációs nyomás alatt kétszer is meggondolják, mire költsenek.

A split klíma pedig éppen egy olyan berendezés, amin meg lehet fogni a pénzt, azaz azt a néhány igazán meleg hónapot, maximum hetet ha átvészeli az ember, akkor könnyen megspórolhatja a berendezés és a beszerelés árát. Igen ám, csakhogy éppen a napokban sorra jönnek a jelentések 36-38 fokos hőmérsékletekről, amit sokan egyszerűen már nem bírnak épp ésszel, és klímáért kiáltanak.

Csakhogy egy klasszikus, középkategóriás split klíma beszereléssel együtt most olyan 300 ezer forint körüli összegről indul. Arról nem is beszélve, hogyha valakinek most jut eszébe a dolog, akkor 2-3 hetet várni kell, ami azt jelenti, hogy ahhoz közel már vége is lesz a nyárnak. Ezeknél is rosszabb helyzetben lehet az, akinek valamilyen oknál fogva nem lehet split klímája, esetleg olyan albérlő, akinél a tulajdonos hallani sem akar beszerzésről, fúrásról, faragásról.

Mivel keverik legtöbben a mobil klímát? Mik a jó mobil klíma ismérvei? Mik növelik egy mobil klíma árát?Hogyan alakult a mobil klímák ára? Erről és még több hasznos információról a Pénzcentrum teljes cikkében olvashatunk többet, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

mobil klíma

klíma