Durván kilőttek az ingatlanárak: mi folyik ezekben a megyékben, ki tudja ezt megfizetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Durván kilőttek az ingatlanárak: mi folyik ezekben a megyékben, ki tudja ezt megfizetni?

Országosan stagnált az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma. A községeket, kisebb városokat és vármegyéket csökkenés és stagnálás jellemezte, ugyanakkor Budapesten szerény mértékben, de fokozódott a kereslet. Ami viszont szembetűnő az az, hogy egyes megyékben kiugrott az eladó ingatlanok ára. Hogy mi áll a drágulás mögött? Melyek a legdrágább megyék, illetve városok most? Ennek jártunk utána.

Az ingatlan.com közlése szerint, az eladó lakóingatlanoknál a korábbi hónapokban látható lendületes kínálatbővülés lelassult. A kereslet pedig továbbra is visszafogott, de van, ahol már megjelentek a csokos vevők.

Lassult a bővülés, de még így is hároméves rekordot dönt a kínálat

Az eladó használt lakások és házak piacán több mint 28 ezer új hirdetés jelent meg augusztusban a portál oldalán, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi hirdetésfeladásokhoz képest. A teljes kínálatban több mint 150 ezer eladó használt lakás szerepelt, ami éves szinten 29 százalékos növekedésnek felel meg. Ez visszafogottabb bővülést jelent a korábbi hónapokhoz képest, amikor 40 százalékos éves bővülést volt látható a piacon.

A lassulás mögött két ok figyelhető meg. Egyrészt már tavaly ilyenkor is jelentősen több eladó ingatlanból válogathattak a vevők, mint 2021 augusztusában, ezért az idei kínálatbővülés folyamatosan lassuló tendenciát mutat. Másrészt pedig ebben a helyzetben már csak az eladásban eltökélt tulajdonosok és közvetítők hirdetik meg az ingatlanokat, ami közvetve segíti az adásvételek létrejöttét

- kommentálta az adatokat Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy az eladó és kiadó ingatlanhirdetések kínálata közel hároméves rekordot döntött augusztusban, mert utoljára 2020 szeptemberében szerepelt több mint 224 ezer hirdetés a portál kínálatában.

Stagnáló kereslet változatlan árakkal

A keresletről szólva az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy augusztusban az eladó használt lakásokra 232 ezer érdeklődés érkezett augusztusban, ami lényegében stagnálást jelent.

Összességében az látszik, hogy az óvatosság, bizonytalanság, valamint a magas lakáshitelkamatok miatt a kereslet még nem tudja felszívni a piacról a kínálatot. Ennek köszönhető leginkább az is, hogy az árak lényegében változatlanok

- emelte ki Balogh László.

Melyek a legdrágább vármegyék?

Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője szerint az idei év első hét hónapjának eladásai alapján a vármegyék között - Budapestet nem számítva -

  • Veszprém vármegye vezeti a sort, itt keltek el a legmagasabb átlagos négyzetméteráron az ingatlanok. A 744 ezer forintot meghaladó négyzetméterenkénti ár főként a Balaton északi partján található települések népszerűségének köszönhető. 2022-höz képest 55%-kal lett drágább az otthonteremtés négyzetméterenként a vármegyében, a 2021-es adathoz képest pedig 33% az eltérés.
  • Átlagos négyzetméterárak alapján Csongrád vármegye lett a második a sorban, itt 2021-hez mérten szintén 33%-os, a tavalyi adatokkal hasonlítva pedig 44%-kal lett költségesebb az otthonteremtés. közel 537 ezer forintos négyzetméterárakra kell készülnie annak, aki a kelet-magyarországi régió déli vármegyéjében tervezi a letelepedést.
  • A javában fővárosi agglomerációs településeket magában foglaló Pest vármegye a harmadik helyen végzett, itt az idei évben 490 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásároltak ingatlanokat a vevők. 2021-hez képest 24%-kal növekedtek az árak, a 2022-es átlaghoz képest azonban 1%-os csökkenést mutatnak az adatok.

Az Otthoncentrum szakemberei szerint a portál idei eladásai alapján a legdrágább vármegye

  • Somogy, ahol négyzetméterenként 1,05 millió forintért lehet téglalakást vásárolni. A magas négyzetméter ár elsősorban a Balatonparti településeknek köszönhető.
  • A második Hajdú-Bihar vármegye 726 ezer forinttal,
  • míg a harmadik Pest vármegye 721 ezer forinttal, melyet Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád vármegye követ.

A panellakások esetében a felsoroltakkal megegyező sorrendet tapasztalunk. Somogy vármegye a legdrágább négyzetméterenként átlag 740 ezer forinttal, míg Hajdú-Bihar vármegye a második 646 ezer forinttal és Pest vármegye a harmadik 596 ezer forinttal. Az említett triót Győr-Moson-Sopron és Fejér vármegyék követik.

A családi házak esetében Pest vármegye az első, átlag 454 ezer forintos négyzetméterárral, melyet Győr-Moson-Sopron vármegye követ 442 ezer forinttal négyzetméterenként. Hajdú-Bihar vármegye a harmadik, 413 ezer forinttal, melyet Fejér és Veszprém vármegyék követnek a sorban.

A 2022-es sorrend nagyban hasonlít az ideihez, viszont mindhárom használt típus esetében a más vármegye szerepelt a harmadik helyen. A téglalakásoknál Somogy és Hajdú-Bihar vármegyét Fejér megye követte, míg a panellakások esetében Somogy és Hajdú-Bihar vármegyét Győr-Moson-Sopron. A családi házak kategóriájában pedig Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyéket Fejér vármegye követte a sorban.

Vannak városok, ahol kiugróan magasak az árak

Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint, a hosszú átfutási idő miatt az idei megyei lakásárlista még nem jelent meg, de a tavalyi adatok alapján elmondható, hogy Somogy megye áll az élen, ahol 2022-ben átlagosan 724 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a lakások. A magas érték elsősorban a Balaton déli partján nagyszámban értékesített kiugróan drága lakóingatlanoknak köszönhető, ami jelentősen felfelé húzta az átlagot. A Balatontól távolodva viszont már alacsonyabbak az árak, Kaposváron például csak 381 ezer forint.

A második legdrágább megyénk 571 ezer forintos átlaggal Pest lett, ahol elsősorban a fővároshoz való közelség alakítja az árakat. Ezt követte Hajdú-Bihar, ott Debrecen kiugró értékei számítanak, a megye 562 ezer forintos átlagos négyzetméterára mellett Debrecen elérte a 630 ezer forintot

- emelte ki a szakember, majd hozzátette:

Az első hármat olyan megyék követik, mint Győr-Moson-Sopron, ahol a jó munkalehetőségek és az Ausztriához való közelség érezhető a lakásárakban is, Veszprém, ahol a Balaton közelsége vagy Fejér, ami kiváló közlekedés mellett szintén a Budapest-Balaton tengelyen található. Az idei évben országos átlagban azt látjuk, hogy a korábbi drágulás egy időre véget ért, a tavalyinál sokkal alacsonyabb kereslet mellett néhány százalékkal kúsztak csak feljebb az árak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanárak

legdrágább vármegyék

lakásvásárlás

ingatlan vársárlás