Idén is jár a szociális tűzifa a rászorulóknak: mutatjuk, hol osztották bőkezűen, hová jutott a legkevesebb

HelloVidék   
  Megosztom
Idén is jár a szociális tűzifa a rászorulóknak: mutatjuk, hol osztották bőkezűen, hová jutott a legkevesebb

A szociális tüzelőanyag támogatás mértéke 2018 óta változatlan, míg azóta több, mint kétszeresére emelkedtek a tűzifaárak. A 2023-as pályázati kiírásban a tüzelőanyagok előre meghatározott egységára drágább lett. Ennek hatására az önkormányzatok az idei fűtési szezonban jelentősen kevesebb tüzelőanyagot tudnak vásárolni és kiosztani az a rászorulók számára.

A program kerete összesen ötmilliárd forint, ami eltörpül a rezsicsökkentésre szánt több száz, az energiaválság óta pedig több ezer milliárdokhoz képest - elemezte a Habitat for Humanity Magyarország a Belügyminisztériumtól kikért adatokat, és megdöbbentő különbségeket talált. A kikért közérdekű adatokat áttekintve a szervezet megdöbbentő különbségeket talált: az egy háztartásra jutó támogatás mértéke 30-szoros is lehet települések közt. Tavaly a háztartások csaknem fele (46%) 20 és 30 ezer forint közötti értékű támogatásban részesült, akkoriban 25 ezer forint 1,2 m³ kemény-lomos tűzifára volt elegendő, idén csak 0,9 m³-re.

A maximálisan megpályázható összeg országosan egységes szempontrendszere (ahol a szilárd tüzelőt használók aránya nem számít) és az elnyert tüzelőanyag kiosztási feltételei, amiket helyi rendeletben szabnak meg az önkormányzatok, eltérhetnek egymástól. Ezért lehetséges az, hogy évről évre óriási egyenlőtlenségek vannak az egy háztartásra jutó tüzelőmennyiség tekintetében a települések, megyék és régiók között. A fűtéshez kizárólag vagy részben szilárd tüzelőt használó háztartások aránya országosan 32%.

Hol osztották ki az országban a legtöbb tüzelőanyagot?

  1. Nyésta (Borsod-Abaúj-Zemplén): 166 688
  2. Kerkateskánd (Zala): 146 685
  3. Belsősárd (Zala):125 730
  4. Gagyapáti (Borsod-Abaúj-Zemplén): 120 015
  5. Nagyveleg (Fejér): 113 756
  6. Gadna (Borsod-Abaúj-Zemplén):110 359
  7. Szederkény (Baranya): 104 775
  8. Fehérvárcsurgó (Fejér): 104 775
  9. Hévíz (Zala): 102 779
  10. Mezőlak (Veszprém): 100 584

Hová jutott a legkevesebb?

  • Pusztaottlaka (Békés): 5 438
  • Tiszavalk (Borsod-Abaúj-Zemplén) 5 537
  • Nyírtass (Szabolcs-Szatmár-Bereg): 5 644
  • Gégény (Szabolcs-Szatmár-Bereg): 6 014
  • Szentpéterszeg (Hajdú-Bihar): 6 234
  • Jásztelek (Jász-Nagykun-Szolnok): 6 280
  • Fényeslitke (Szabolcs-Szatmár-Bereg): 6 335
  • Ópusztaszer (Csongrád): 6 566
  • Nyírbogdány (Szabolcs-Szatmár-Bereg): 6 647
  • Panyola (Szabolcs-Szatmár-Bereg): 7 018

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szociális

szociális tűzifa

tűzifa

otthon

segély

fatüzelés