Fontos kérdésben döntöttek a Balatonnál: így változhat meg a strandolás, azonnal cselekdtek

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos kérdésben döntöttek a Balatonnál: így változhat meg a strandolás, azonnal cselekdtek

Balatonmáriafürdő polgármestere, Galácz György és Kravinszkaja Gabriella, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője nemrég egy egyeztetésen tájékoztatták a lakosságot arról, hogy legálissá teszik a településen az eddig engedély nélküli utcavégi lejárók egy részét.

A nyár végén miután a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei egy két évtizede érvényben lévő törvény alapján megkezdték az engedély nélküli víziállások és lejárók számbavételét még arról volt szó, minden illegális lejárót felszámolnak, függetlenül attól, magánterületről vezet a tóba, vagy utca végéről, noha utóbbi esetben a környéken élő családoknak biztosította a könnyebb vízhez jutást, hiszen nem kellett akár fél-egy kilométert gyalogolniuk a hivatalosan kijelölt strandokra.

A vízügy arra hivatkozott, tarthatatlanná vált a helyzet, hiszen Balatonmáriafürdő és a szomszédos Balatonfenyves partszakaszán 142 illegális víziállást azonosítottak - számolt be róla a Népszava.

A bejelentés komoly felháborodást váltott ki, az intézkedések ellen protestálók arra hivatkoztak, hogy a bejárók nagy részét 60-70, sőt akár 100 éve szüleik, nagyszüleik, dédszüleik alakították ki, a tóról készült korábbi légi felvételek viszont azt mutatták, leginkább a 70-es évek vége és a 90-es évek között, valamint az elmúlt esztendőkben épültek. Balatonfenyvesen petíció indult 21, utcavégi lejáró fennmaradásáért, Máriafürdőn pedig az önkormányzat közbenjárásával sikerült elérni, hogy a kormányhivatal és a vízügy egyeztessen a lejárókról.

A kormányhivatal hajlandó engedélyt kiadni azokra az utcavégi lejárókra, melyeket az önkormányzat is támogatott

– jelentette be a fórumon Galácz György.

Összesen 21 helyszín érintett, de cserék még elképzelhetőek. A kérelem, melyet be kell nyújtani, a lejárókra vonatkozik, nem a hozzájuk vezető feltöltésekre, utóbbiakat a vízügy nem is tervezte elbontani.

Pontos szabványt nem határoztak meg a lejárókkal kapcsolatban, szélességük 80-120 centi lehet, a felületük rács vagy hézagosan rakott deszka, hogy ne zavarja az alattuk lévő növényzet növekedését. A paramétereket öt éven belül kell teljesíteni, az engedélyt erre az időre megkapják az igénylők.

Balatonmáriafürdőn több, mint 120 illegális bejárót azonosított korábban a vízügy, ezek nagyobb része azonban nem utcák végéről, hanem magánkertekből vezetett a vízhez. Utóbbiak esetében a hivatal jelenleg elképzelhetetlennek tartja, hogy engedélyt kapjanak, s ha a tulajdonos nem szünteti meg a lejáróját, akkor a vízügy számolja fel az év végéig.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

balaton

balatonmáriafürdő

engedély