Folytatódik a szúnyoggyérítés vidéken: ezekben a vármegyékben készülődik az akció

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a szúnyoggyérítés vidéken: ezekben a vármegyékben készülődik az akció

Budapest mellett Komárom Esztergom, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lesz szúnyoggyérítés, összesen 1700 hektáron. A héten Komárom-Esztergom vármegye Duna-menti részén, Budapest vízpartjain, a Csepel-sziget térségében, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében végeznek biológiai szúnyoggyérítést – jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A biológiai módszer során egy természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazó szert juttatnak a vízbe, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

Elsősorban a késő tavaszi és a nyári hónapokban tapasztalhatjuk meg a csípőszúnyogokkal járó kellemetlenségeket. Tömeges elszaporodásuk megelőzése, később pedig a szúnyoginvázió mértékének csökkentése érdekében kiemelten fontos a tavaszi lárvák ellen védekezni. Mostanra az összefüggő, nagy kiterjedésű, repülőről kezelhető vízterek visszaszorultak, a megmaradt, elszórtan elhelyezkedő kisebb szúnyogtenyészőhelyek kezelése már a földről történik.

Mivel dolgoznak a szakemberek?

Terepjáróra szerelt nagynyomású gépekkel, háti permetezővel, valamint csónakra rögzített kijuttató berendezéssel dolgoznak a szakemberek, a cél, hogy a lehető legtöbb élőhelyet elérjék. Természetvédelmi területeken még a biológiai módszer is csak külön engedéllyel, korlátozottan alkalmazható. A katasztrófavédelem által megbízott rovartani szakértők a beavatkozások hatékonysága érdekében folyamatosan vizsgálják a szúnyogok élőhelyeit és felügyelik a kivitelezési munkálatokat.

50 csípős szúnyogfaj él Magyarországon

Magyarországon mintegy ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része támadja az embert. Sok szúnyog nem folyó- vagy tópart mellett él, hanem emberközeli életmódot folytat. Ilyenek az őshonos házi szúnyogok mellett az elmúlt években betelepült inváziós fajok is. A ház körül összegyűlt kisvizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen nem lehet központilag védekezni, ezért az élőhelyeik megszüntetése mindannyiunk közös érdeke. A ház körüli teendőkről az alábbi linkeken lehet többet megtudni:

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szúnyoggyérítés

szúnyog

szúnyogirtás

otthon

katasztrofavédelem