Heves, Hajdú-Bihar, Tolna: így ünneplik a megyék a magyar kultúra napját

MTI   
  Megosztom
Heves, Hajdú-Bihar, Tolna: így ünneplik a megyék a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Heves megyében több ünnepséget, előadói estet, koncertet rendeznek a magyar kultúra napja alkalmából. Debrecenben tárlatvezetésekkel, kiállításokkal, Tolna megyében pedig irodalmi estekkel, koncerttel, könyvbemutatóval ünneplik a magyar kultúra napját.

Programok Heves megyében

Eger önkormányzata hétfőn rendezi meg a városi ünnepséget, köszöntőt a megyei jogú város polgármestere, Habis László, ünnepi beszédet Lisztóczky László irodalomtörténész mond. Az ünnepi műsorban a Szabó Sipos Máté vezényelte Egri Szimfonikus Zenekar és Fekete Bori népdalénekes lép fel.

Közös programot tart kedden Hatvan önkormányzata és a város kulturális intézményei. Köszöntőt mond Horváth Richárd polgármester, az ünnepi műsorban Sebő Ferenc és Jordán Tamás lép fel, közreműködik a Sebő együttes két tagja, Barvich Iván és Perger László.

Gyöngyösön a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ két előadással - a Kaláka együttes Kányádi-emlékestjével és Neil Simon Pletykafészek című bohózatával - tiszteleg a magyar kultúra napja előtt. A Kányádi-est hétfőn, a Neil Simon-darab bemutatója kedden. A város önkormányzata pénteken tartja meg a hivatalos ünnepséget a Vachott Sándor Városi Könyvtár ad otthont.

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én este a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban január 21-én a műgyűjtő Antal Péter és a kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin tart közös tárlatvezetést a Tisztelt Németh Lajos professzor! - Az Antal-Lusztig-gyűjtemény 50 éves című tárlaton. A Déri Múzeumban rendhagyó tárlatvezetésre várják az érdeklődőket január 22-én.

A másik főváros - Kossuth és Debrecen 1849 című időszaki kiállításon Korompai Balázs történész, muzeológus, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat, akik egyebek mellett megtekinthetik a Szent Korona hiteles másolatát is.

Himnuszaink címmel a diákoknak tartanak játékos ismeretterjesztő foglalkozást január 22-én a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek fiókkönyvtárában. A tanulók előadást hallhatnak a magyar kultúra napjáról, Kölcsey Ferencről, a Himnuszról és a Székely Himnuszról is. A diákok saját himnusz írásával és címer készítésével is megpróbálkozhatnak.

A Benedek Elek fiókkönyvtárban Váradi Ferenc költő, főiskolai docens mutatja be H. Kliment Kata Hirtelen halál című novellagyűjteményét január 24-én.

A Józsai Közösségi Házban a helyi díszítőművészeti szakkör tagjainak alkotásaiból nyílik kiállítás január 21-én, az Ondódi és a Csapókerti Közösségi Házban pedig hajdúsági népzenei hagyományokat elevenít fel Bárdosi Ildikó népdalénekes január 22-én.

Vajda Mária néprajzkutató nyitja meg a Csapókert anno című fotókiállítást, amely a városrész múltját mutatja be. A tárlat a Csapókerti Közösségi Házban január 22-től látható. A Belvárosi Közösségi Házban január 23-án Sulyok Géza festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás.

Programok Tolna megyében

Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön színművészek Babits-estjét rendezik meg január 25-én; a versfolyammal - amelyben a költő legismertebb és ritkábban megszólaltatott versei közül is szerepelnek majd művek -, Rubold Ödön azt szeretné érzékeltetni, hogy Babits "szenvedélyes, a maga módján harcias, a nemzet dolgaival is törődő, zseniálisan verselő" poéta volt.

Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban a január 23-án rendezendő városi ünnepségen Berecz András énekes, mesemondó lép fel néptáncosok közreműködésével. Az énekes, mesemondó Sinka-ének című műsorában Sinka István pásztorköltő verseit foglalja nótába, a Sárrét dalaival egybeszerkesztve.

A Dunaföldvári Művelődési Központban január 25-én - a hagyományos mecénásdíj és a Dunaföldvár kultúrájáért díj átadása mellett - az Esszencia együttes ad zenés irodalmi műsort Csík János népzenésszel és Őze Áron színművésszel. Az Úgy szálljon hozzád ez a dal című produkcióban 20. századi magyar költők, Ady, Radnóti, Juhász Gyula, Weöres Sándor és József Attila versei hangzanak el.

Bonyhádon, a Solymár Imre Városi Könyvtárban január 24-én szintén zenés irodalmi estet rendeznek, amelyen bemutatják a bonyhádi irodalmi kör tagjainak írásait közlő füzetet, a Kifordítva elnevezésű trió pedig klasszikus és kortárs költők verseit adja elő - ahogy műsoruk címe jelzi - "a zene szárnyán". A bonyhádi Völgységi Múzeumban január 22-én Kaczián János szekszárdi helytörténész legújabb kötetét mutatják be, a szerző Múltidő című, 107 írást tartalmazó, 340 oldalas kötetében többek között ír Liszt Ferenc és Pollack Mihály szekszárdi kapcsolatairól, a bánsági Bunyaszekszárd krónikájáról és arról, hogyan került Szent István Tolna megye címerébe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar kultúra napja

ünnep

kultúra

program

programajánló

koncert

kiállítás

irodalom

irodalmi est

könyvbemutató

tolna

heves

hajdú-bihar