Így csalnak a horgászok: egyre több nagytestű halat telepítenek át illegálisan

MTI   
  Megosztom
Így csalnak a horgászok: egyre több nagytestű halat telepítenek át illegálisan

Lakossági bejelentés alapján értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata, hogy a Duna Adonyi-mellékágából egy 20 kg-nál nagyobb tömegű ponty került az egyik Fejér megyei horgásztóba. Mivel az eset kivizsgálása során bebizonyosodott az illegális áttelepítés ténye, a hatóság zár alá vette a méretes egyedet, továbbá elrendelte annak eredeti élőhelyére történő visszaszállítását.

A tavalyi évben a Tisza-tóból egy Pest megyei horgásztóba, míg egy másik esetben a Közép-Tiszáról egy abádszalóki kerti tóba illegálisan áttelepített nagytestű pontyot szállíttatott vissza eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) - írja a Nébih közleményében.

Nemrégiben egy újabb bejelentés érkezett az ÁHSZ lakossági bejelentések fogadására szolgáló e-mail címére, amelyben egy halgazdálkodással kapcsolatos jogsértés kivizsgálását kérték. A bejelentő fotókkal is alátámasztotta azon észrevételét, miszerint a Duna Adonyi-mellékág nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen – 2015. szeptember 24. és 2018. szeptember eleje között többször is – megfogott, nagy eszmei értékkel bíró pontyot, 2018. szeptember 9-én Fejér megye egyik nem nyilvántartott magántavából emelték ki.

A hat ismérv, beleértve különösen a hal jellegzetes pikkely-elrendezését, teljes bizonyossággal kizárta annak lehetőségét, hogy a különböző vízterületen, eltérő időpontokban készített fotók két ponty példányt mutatnának be. A szakértői vélemény alapján, a Nébih az érintett ponty egyedet zár alá vette, és elrendelte annak visszaszállítását a Duna Adonyi-mellékágának halgazdálkodásra jogosultja részére.

A hatóság kéri, ha halászattal-horgászattal, halkereskedelemmel kapcsolatos jogsértést észlel, írjon az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nébih

hal

horgász

horgászat

halászat

duna

ponty

tisza

horgásztó

illegális