Sorra keresik fel ezt a vidéki könyvtárat a legnagyobb magyar írók, költők

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Sorra keresik fel ezt a vidéki könyvtárat a legnagyobb magyar írók, költők

Bács-Kiskun megyében, Kecskemét szívében 23 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Katona József Könyvtár, ahol a legkisebb gyerekektől a szépkorúakig mindenki számára érdekes és hasznos programokkal várják a látogatókat. Egész éves tevékenységüket mindig az aktuális eseményekhez, ünnepkörhöz igazítva állítják össze. Így lett közel 20 éve a december a gyerekek hónapja, amikor még több figyelem irányul a kicsikre. Koleszár Mártával, a Gyermekvilág vezetőjével az adventi készülődésről és programokról beszélgetett a HelloVidék.

Az ünnepi időszakban több a játékos és mesés program, írókkal és költőkkel is találkozhatnak az gyerekek. A 3 év alatti korosztálynak a mondókázó foglalkozások már az ünnep jegyében zajlanak. Ezek alkalmával ünnepi mondókákat és gyerekdalokat tanítanak az anyukáknak, mellyel az otthon játékidőben, már kicsit felkészülhetnek az adventi időszakra.

Óvodások és iskolás gyerekek csoportonként vagy osztályonként látogatnak el a könyvtárba. A csoportok vezetői gyakran kérik, hogy az ismeretterjesztést ötvözve a szépirodalommal és művészetekkel, olyan komplex könyvtári foglalkozásokat tartsanak, mely már az ünnepre való ráhangolódást segítik.

Decemberben sor kerül olyan programokra is, amikor meséket olvasnak fel a gyerekeknek, ilyenkor a családok a szabadidejükben jönnek a könyvtárba meghallgatni a történeteket. Decemberben több nagyobb hangsúlyt kap a mesemondás is, mert a gyerekek ilyenkor kisebb csoportokban varázsolják el történeteikkel a hallgatóságot, miközben kiállják az első mesebeli próbát.

Hónapok óta tartanak édesanyáknak olyan kreatív foglalkozásokat, ahol textilből megvarrhatják azokat a gyerekjátékokat, amelyekkel a mondókákat, gyerekdalokat gyakorolhatják otthon a kicsikkel. Decemberben, karácsony előtt még egy alkalommal mesebeli párnát is készíthetnek az anyukák meglepetésként gyerekeiknek.

A kamaszokat idén Zsebpénzbarát ajándékötletek címmel várják egy foglalkozásra. A programokon a gyerekek a technikát ötvözve kreativitásukkal, meglévő családi fotóikból, emlékeikből készíthetnek egyedi, személyes ajándékokat az ünnepekre.

Néhány hónappal ezelőtt került átadásra egy Kreatív Stúdió a könyvtárban, ahol lehetősége van a hangszeren játszóknak, hogy felvegyék hang- és videó anyagaikat, mellyel örömet szeretnének okozni a családtagoknak karácsonyra

A könyvtár gazdag dokumentumállománya is segíti a családok készülődését az ünnepi időszakra. A fiatalok és felnőttek számára nagyon sok szépirodalmi karácsonyi vers- és történetválogatás, zenemű és film fellelhető, de aki az ünnepvárás perceit azzal szeretné tölteni, hogy feldíszítse otthonát, szintén sok segítséget, ötletet találhat a könyvtárban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

advent

karácsony

könyvtár

könyv

gyerekkönyv