Látványos meteorraj jön: ekkor fürkészd az eget, ha hullócsillagokra vadásznál

HelloVidék   
  Megosztom
Látványos meteorraj jön: ekkor fürkészd az eget, ha hullócsillagokra vadásznál

A Quadrantidák meteorraj nagyjából 40 km/s átlagos sebességgel érkezik a január 3-ról 4-ére virradó éjszakán, a hajnali órákban fokozatosan erősödő hullásra számíthatunk. A raj különös érdekessége a rendkívül rövid maximum, amely sok esetben mindössze néhány órát jelent.

Nem sokkal a Geminidák rajzása után újabb meteorraj érkezése várható:

A raj különös érdekessége a rendkívül rövid maximum, amely sok esetben mindössze néhány (legfeljebb hat) órát jelent.

Január 3-án a növekvő Hold kis mértékben zavarhatja a megfigyeléseket, de 4-én hajnalban 0:40 körül lenyugszik, ezt követően a remélhetőleg tiszta időjárásban a hosszú téli éjszakán még sok órán figyelhetjük meg a raj jelentkezését. A előrejelzés szerint a maximum január 4-én várható, a hajnali órákban fokozatosan erősödő hullásra számíthatunk. Sötét égbolt alól körülbelül 2 percenként figyelhetünk meg egy hullócsillagot, írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

A Geminidák rajzása december 13-14-én éjjel érte el a maximumát, ami óránként körülbelül 120-140 észlelhető meteort jelent, ezzel még a nyár végi Perseidákat is megelőzi. Az erős holdfény ezúttal nem kedvezett a csillagvadászoknak - remélhetőleg a Quadrantidákat jobban lehet majd látni. Egy másik érdekes égi jelenségről is írtunk nemrég: karácsony másnapján vonultak át a fejünk felett Elon Musk Starlink nevű, internetet sugárzó műholdjai.

Egy kis kedvcsináló a hamarosan bekövetkező csillaghulláshoz:

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

meteor

meteorraj

meteorhullás