Látványos meteorraj jön: ekkor fürkészd az eget, ha hullócsillagokra vadásznál

HelloVidék   
  Megosztom
Látványos meteorraj jön: ekkor fürkészd az eget, ha hullócsillagokra vadásznál

A Quadrantidák meteorraj nagyjából 40 km/s átlagos sebességgel érkezik a január 3-ról 4-ére virradó éjszakán, a hajnali órákban fokozatosan erősödő hullásra számíthatunk. A raj különös érdekessége a rendkívül rövid maximum, amely sok esetben mindössze néhány órát jelent.

Nem sokkal a Geminidák rajzása után újabb meteorraj érkezése várható:

A raj különös érdekessége a rendkívül rövid maximum, amely sok esetben mindössze néhány (legfeljebb hat) órát jelent.

Január 3-án a növekvő Hold kis mértékben zavarhatja a megfigyeléseket, de 4-én hajnalban 0:40 körül lenyugszik, ezt követően a remélhetőleg tiszta időjárásban a hosszú téli éjszakán még sok órán figyelhetjük meg a raj jelentkezését. A előrejelzés szerint a maximum január 4-én várható, a hajnali órákban fokozatosan erősödő hullásra számíthatunk. Sötét égbolt alól körülbelül 2 percenként figyelhetünk meg egy hullócsillagot, írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

A Geminidák rajzása december 13-14-én éjjel érte el a maximumát, ami óránként körülbelül 120-140 észlelhető meteort jelent, ezzel még a nyár végi Perseidákat is megelőzi. Az erős holdfény ezúttal nem kedvezett a csillagvadászoknak - remélhetőleg a Quadrantidákat jobban lehet majd látni. Egy másik érdekes égi jelenségről is írtunk nemrég: karácsony másnapján vonultak át a fejünk felett Elon Musk Starlink nevű, internetet sugárzó műholdjai.

Egy kis kedvcsináló a hamarosan bekövetkező csillaghulláshoz:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

meteor

meteorraj

meteorhullás