Kiakadt a cukiságmérő: 8 pici sarkantyús teknős kelt ki a Debreceni Állatkertben

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadt a cukiságmérő: 8 pici sarkantyús teknős kelt ki a Debreceni Állatkertben

Az állatkert évek óta rendszeresen szaporodó állatai újabb tojásokat raktak. A kelés tavaly november 23-án kezdődött meg, és három napra rá 16 kisteknős látta meg a napvilágot, majd január 8-án 8 újabb egyed bújt elő tojásából. A 24 új jövevénnyel immár 30-ra nőtt az állomány egyedszáma.

Épp a napokban írtuk meg, hogy a Debreceni Állatkertben aranykezű tamarinok születtek, most újabb gyarapodásról számolhatunk be. Tavaly augusztus végén adtak hírt arról, hogy az évek óta rendszeresen szaporodó sarkantyús teknőseik újabb tojásokat raktak.

A 24 új jövevénnyel immár 30-ra nőtt a debreceni állomány egyedszáma.

Az afrikai Szaharában és annak déli részén húzódó Száhel-övezetben őshonos sarkantyús teknős 83 cm-es maximális páncélhosszával és 36-105 kg-os testtömegével

Nevét a hátsó lábán található sarkantyúszerű kinövésekről kapta. Elsősorban az elsivatagosodás és túlzott legeltetés miatti élőpusztulás, valamint az illegális kereskedelem veszélyezteti, így a faj jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. Tekintélyes mérete ellenére Európában és Észak-Amerikában kedvelt hobbiállat, a vadon élő egyedek üzleti célú befogását és exportját azonban tiltja a washingtoni egyezmény.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debreceni állatkert

sarkantyús teknős