Különös kiállítás nyílik ebben a vidéki múzeumban: híres magyar illusztrátor műveit láthatjuk

MTI   
  Megosztom
Különös kiállítás nyílik ebben a vidéki múzeumban: híres magyar illusztrátor műveit láthatjuk

Kass és Madách - Válogatás Kass János illusztrációiból Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából címmel nyílik időszaki kiállítás november 23-án a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Horváth László múzeumigazgató a január 21-ig megtekinthető kiállítás pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a képzőművészeti tárlaton válogatást láthatnak az érdeklődők Kass János azon illusztrációiból, amelyek Madách Az ember tragédiája és a Mózes című drámáihoz készültek 1966-ban. Hozzátette: a hazai grafikatörténet egyik legnagyobb alakjának rézkarctechnikával készült eredeti nyomatai mellett bemutatják az illusztrált köteteket és a Dilemma című animációs filmet is, amelynek forgatókönyvét Kass János Madách Tragédiája nyomán írta. Az 1981-ben készült kisfilm médiatörténeti kuriózum is, mivel ez a világ egyik elsőként megalkotott számítógépes animációja.

A 20. század egyik legnagyobb illusztrátorának alkotásait láthatjuk

Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat kurátora Kass Jánosról azt mondta, hogy ő a huszadik század második felének "az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb" illusztrátora, mintegy négyszáz könyvet illusztrált. Hozzátette: ezen munkáinak nagy többsége szépirodalmi, illetve gyermekkönyvekhez készültek és valamennyi jelentős művet a hatvanas-hetvenes években illusztrálta.

Kass János mindkét művet 1966-ban illusztrálta. Az első Mózes-kiadást követően egy évvel, sorszámozott és a művész által aláírt "maxikönyv" formájában megjelent tizenöt nyomat, amelyeken sokkal jobban láthatóak a részletek - mondta. Ez a maxikönyv már nem a teljes szöveget tartalmazza, csak azokat a részleteket, amelyekhez az illusztrációk kapcsolódnak.

Kass János nagyon sok bibliai témájú illusztrációt készített, a kiállított sorozatban is helyet kapott egy Ádám és Éva-ábrázolás, amely az egyik legnagyobb eredeti grafika lesz a kiállításon

- mondta Képiró Ágnes.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szolnok

damjanich jános múzeum

szórakozás

művészet

kiállítás