10 bámulatos hely Zala megyében, amit feltétlenül látnod kell

Kertész Dorina   
  Megosztom
10 bámulatos hely Zala megyében, amit feltétlenül látnod kell

Zala megye - lokálpatriótai elfogultság nélkül - Magyarország egyik legszebb vidéke. Erdők, mezők, dombok, vizek, borok, romok, templomok, kinek mi tetszik. Alapvetően zalaiságom nem jogosítana fel arra, hogy saját szájízem szerint listába szedjem a kedvenc helyeimet, viszont megrögzött túrázó-kalandor családban nevelkedve cseppnyi bátorsággal kijelenthetem, hogy amit látni illik itt minálunk, azt láttam is.

Pár hete, hétvégi program után nyomozva elém ugrott egy összesítés: A legjobb 10 látványosság Zala megyében. Kíváncsian vártam, hátha a TripAdvisor tud nekem olyat mutatni - a hangsúly a nekem szón van - amit még nem tudtam. Nemhogy nem tudott, de kicsit kiábrándított, hogy talán több ezer ember e lista szerint fedezi fel a környéket, holott Zala megye sokkal több annál, mint amit ez a lajstrom adni tud.

A balatongyöröki Szépkilátó az első telitalálat. A név csalóka lehet, nem vasból vagy fából készült lépcsőkön kell felmászni a világ legingatagabb építményére. A Szépkilátó valójában egy domb a Balaton nyugati csücskénél, ahonnan egyszerűen nevetségesen gyönyörű kilátás nyílik a tóra és azt környező hegyekre.

A Festetics kastély - a második és egyben utolsó úticél, amit az utazási véleményportál listája eltalált - valóban az egyik leggyönyörűbb látnivaló a környéken. Jogosan lehetne feltenni a kérdést, hogy aki eljön Zalába, és nem nézi meg a kastélyt Keszthelyen, az egyáltalán minek jött. Kellemes séta, gyönyörű barokk épület, ha jókor érkezünk egy-egy szabadtéri színházi programot is ki lehet fogni.

Ha már Keszthelyen jár az ember nem érdemes csak a kastélynál megállni, szépen egyenesen tovább is kell indulni a Sétáló utcán, ahol egy boltíves kapu túloldalán rejtőzik meg a keszthelyi zsinagóga. A gyönyörű épület szerényen húzódik meg egy belső kis udvarban, a legtöbb szem elől elrejtve, és csak az találja meg, aki tudja, hogy hol van. Ez teszi igazán különlegessé.

A keszthelyi túrát mindenképpen a Balaton parton kell bezárni, az odavezető úton pedig szintén nem kell unatkozni. A Helikon park és a környező utcák nagypolgári házaitól leesik az ember álla. Némelyik már-már nem is háznak, inkább kis kastélynak tűnik, egymás hegyén-hátán a kis utcákban.

A Balaton mindenki számára első számú cél, ha erre jár, nem szabad elkövetni azonban azt a hibát, hogy a tavat mólókon állva, térköves járdák mentén csodáljuk. Ha Balaton, akkor a Kis-Balaton. Nincsen embertömeg, inkább szótlan horgászok, hattyúk helyett gémek, kócsagok és kacsák, és lehet, hogy Matula bácsi is ott van valahol a berekben.

Ha a Balaton látványa már uncsi, akkor érdemes néhány pillantást vetni a zalai dombokra is. Erre keresve sem találni jobb helyet mint a Rezi vár, ahonnan a Balatont már nem, azon kívül pedig szinte mindent látni lehet. A Rezi vár falairól a Zalai-dombság egy igen nagy szelete tárul elénk nem túl nehéz és hosszú túra után.

Az egyik a vindornyaszőllősi Bazaltfolyosó. Ahhoz, hogy elérjük a bazalt tömbök között kanyargó meredek lejtőket és kaptatókat - itt könnyedén elfelejthetjük, hogy hol is vagyunk igazából, és kis hobbitnak képzelhetjük magunkat, ahogy vadregényes tájakon szaladunk a gyűrűvel a cél felé - előbb még meredekebb lejtőket és kaptatókat kell átvészelni. Viszont az előbb említett fantáziáért megéri a szenvedés. A másik örök kedvenc pedig a Kőszikla szurdok. Gyönyörű tanösvény forrásokkal, tavacskával, közben kiköphetjük a tüdőnket és aláereszkedhetünk a szurdok különleges mikroklímájába, ahol olyan növények élnek, amiknek semmi keresnivalójuk ott.

Ha pedig kicsit szofisztikáltabb sétát tennénk a zalaegerszegi Azáleás-völgyet mindenképpen útba kell ejteni. Igazi pompáját májusban éri el a több száz virágzó bokor, érdemes arra időzíteni a látogatást. A rododendron bokrok a szivárvány minden színében pompáznak a völgyben, valószerűtlenül romantikus miliőt teremtve.

A sok túrától kifáradva, tele borozva, a kehidai gyógyfürdőben kiráncosodott ujjakkal a hazaút előtt kötelező beiktatni a morális kiegyensúlyozottság érdekében egy múzeum látogatást is. Deák Ferenc otthonát Kehidakustányon szentélyként őrzik, beleshetünk dolgozószobájába, ahol a reformkor legnagyobb alakjai fordultak meg Kossuth-tól Vörösmarty-ig.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

turizmus

zala

zala megye

toplista

látnivalók