Szinte ingyen hűsölhetünk itt: íme öt különleges tófürdő az ország keleti felében

HelloVidék   
  Megosztom
Szinte ingyen hűsölhetünk itt: íme öt különleges tófürdő az ország keleti felében

Itt a nyár, beköszöntött a kánikula, és mindenki egy kis hűsítő csobbanásra vágyik. De mit csináljon az, aki nem a Balaton közelében lakik, és nem tud leruccanni a magyar tengerre, hogy mártózzon egyet? Mutatunk öt kiváló tófürdőt az ország keleti részében: a legtöbb strandon ingyen lubickolhatunk.

Az Alföld és Kelet-Magyarország, valamint az Északi-középhegység keleti csücske nem arról híres, hogy bővelkedik természetes tófürdőkben, de azért itt is találhatunk olyan helyeket, ahol megmártózhatunk a nagy kánikulában, ha nem szeretjük az épített strandokat, hanem inkább a természetes környezetre vágyunk hűsölés közben is.

Miskolc közelében - Mályi Beach

A Miskolc közelében található, a Mályi-tó partján kiépített szabadstrand igazi bulihely is: péntekenként élőzene, szombaton pedig DJ-k fűtik fel a hangulatot. A part homokos, napágyakon, napernyők alatt lehet leheveredni. A víz sekély, de a kisebbeket külön gyerekmedence is várja. Emellett van büfé és koktélbár, illetve röplabdapálya is a sportosabbaknak.

Nyitvatartás: minden nap 8:00-20:00-ig - A belépés ingyenes.

Tiszaszigeti bányató

Megkapta a hivatalos engedélyt a Szeged mellett található Szigeti Szabadstrand, június közepétől egészen augusztus végéig fürödhetünk benne. A lankás partú bányató ideális a fürdőzőknek, és a természeti környezet is szép rendezett. 2015 óta bója, mentőcsónak, kiülő vízi csúszda is épült a strand területén. Helyi önkéntesek minden tavasszal rendbe teszik a vizesblokkot, lenyírják a füvet, kulturált helyet biztosítanak a szabadidő hasznos eltöltéséhez. A megyei kormányhivatal június 15-től ismét engedélyezte, hogy augusztus 31-ig a Szigeti Szabadstrand természetes fürdőhelyként működhessen. A tóparti strand a hét minden napján 10 és 19 óra között ingyenesen látogatható. A 14 éven aluliak csak felnőtt kíséretében tartózkodhatnak a kerítésen belül, és kutyát a strand területére bevinni tilos. A belépés ingyenes.

Tisza-tó

A Tisza-tó az ország második legnagyobb vízfelületével büszkélkedhet, de mégsem annyira népszerű, mint a magyar tenger. Talán annak is köszönhető ez, hogy kevesen ismerik, és nem tudják, hogy milyen szuper lehetőségeket kínál ez a tó, programokban sincs hiány, a víz pedig itt is kiváló minősítésű, tökéletesen alkalmas fürdéshez. Most ízelítőt kínálunk, és két kiváló, ingyenesen látogatható szabadstrandot mutatunk be.

1. Tiszafüredi szabadstrand

A tiszafüredi strand jelentős felújításon esett át, 500 négyzetméter stégrendszert alakítottak ki, ahol egy vízilabdapálya, egy napozó- és egy játszósziget került kialakításra. Fürdőlétrák segítik a vízbe való ki- és bejutást, a nap elől a napvitorlák árnyékába bújhatunk. Felfújható vízijátszótéren szórakozhatnak kicsik és nagyok is, valamint vízibicikli, csónak, kajak és kenu bérlésére is lehetőségünk van, a partot pedig felfedezhetjük a bérelhető bringóhintóval. A parton kialakított sportpályán streetballozhatunk, lábteniszezhetünk vagy a klasszikus teniszt is választhatjuk. Megújult a zöldfelület, sétányok és játszótér építése várja a látogatókat. A homokos pályán strandröplabdát és strandfocit játszhatunk. A belépés ingyenes.

2. Poroszlói szabadstrand

A Tisza-tó egyik ingyenesen használható strandja a poroszlói strand, amely lassan mélyülő partszakasza miatt a családosok egyik kedvenc helyszíne. Füves partján elég sok árnyékos részt találunk, de szükség esetén napernyőt is kérhetünk. A vízben elhelyezett sporteszközök (kosárlabda palánk, röplabda háló, vízilabda kapu) kiváló szórakozási lehetőséget nyújt gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A vízparttól pár lépésre található a Tavirózsa Étterem, ami tiszai halételekkel, grill terasszal és frissensültekkel várja vendégeit. Ráadásul itt található a Tisza-tavi Ökocentrum, Magyarország egyik legnagyobb vízi állatkertje és szabadidős élményközpontja: a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be. Érdemes még csónakot bérelni is, és túrára indulni a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Tisza-tavi Madárrezervátumba, ami a Világörökség része. A belépés ingyenes.

Nyíregyháza - Sóstó

A névadó 9,5 hektár területű, két részre osztott, sós vizű szikes tó átlagos mélysége 1,5 méter, a sok oldott sót tartalmazó nátrium-kloridos termálvíz, amely a brómos, jódos ásványvizek csoportjába sorolható, gyógyvízzé minősített termálvíz kiválóan alkalmas gerincbetegségek, reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére, rehabilitáció és utókezelés esetén.

Fotó: Sóstó
Fotó: Sóstó

A tóban nemcsak fürdőzni, hanem csónakázni, vízibiciklizni és horgászni is lehet, valamint a sportkedvelők futópályán élhetik ki mozgás iránti szenvedélyüket. Erdei tornapálya, több modern, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakozást nyújtó játszótér, esőbeállók, szalonnasütő helyek, sétányok várják itt a kirándulókat. Az országos hírű gyógy- és termálfürdő, valamint hazánk legszebb állatparkja már csak hab a tortán. Az erdőt külön is kedveltté teszi tavasszal a híresen intenzív akácillat, és egy botanikai érdekesség: a tóparti sétányon látható hársfa nyírségi fajtaváltozata.

Itt van a világ legritkább állatainak otthont adó Nyíregyházi Állatpark is, ahol több mint 5000 állat között sétálhatunk. Az Aquarius Élmény- és Parkfürdő egész évben vár, ahol az élmény-, termál-, gyermek- és szaunavilágban az egész család felfrissülhet. 2013-ban nyílt meg az Aquarius Fürdőgyógyászat, ahol luxus körülmények között regenerálódhatunk. A tófürdőben is élvezhetjük a sós víz jótékony hatását, de termálmedence is található a szabad ég alatt a strandkomplexum területén. A belépőjegy ára 2021-ben 2500 Ft.

+1 Debrecen - Macsi Balcsi vagy Látóképi Tófürdő

A retró hangulatú Látóképi Tófürdő tavalyelőtt igen népszerű volt, akadt olyan nap is, amikor 1200-an fürdőztek ott. Az a vendégszám nyolc éves rekordot döntött meg. De most rossz hírünk van azoknak, akik Debrecenben csobbannának természetes vízben: ugyanis a nagy népszerűségnek örvendő Macsi Balcsi néven ismert létesítmény idén sem nyit ki a járvány miatt. Így maradnak a nagyon szépen felújított strandok és termálfürdők a csobbanni vágyóknak. Ahogy korábban már írtunk róla, a debreceni Nagyerdő fái alatt, de a közeli Hajdúszoboszlón is rengeteg újdonsággal várják a fürdőzőket. Idén nem látogatható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tófürdő

szabadstrand

fürdőzés

kánikula

kelet-magyarország

észak-magyarország

tisza-tó

alföld

nyár

miskolc

nyíregyháza

szeged

tiszafüred

poroszló

debrecen