Elárasztották a bakancslistás helyeket a turisták: ide kirándul most a legtöbb magyar

HelloVidék   
  Megosztom
Elárasztották a bakancslistás helyeket a turisták: ide kirándul most a legtöbb magyar

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma márciusban 1,427 milliót tett ki, több mint öt és félszeresére nőtt 2021 márciusához képest, 2019 azonos hónapjához mérten azonban 28 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron hat és félszeresére, 32 milliárd forintra nőtt a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Cikkünkben most annak jártunk utána, melyek voltak a leglátogatottabb attrakciók országszerte.

Idén január-márciusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négyszeresével több, összesen 3,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek háromszorosával, a külföldiek hatszorosával több (1,8, illetve 1,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek első negyedévi összes bruttó árbevétele folyó áron több mint hatszorosával nőtt, és 78 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a szállásdíjbevételek több mint hatszorosával 43 milliárd forintra bővültek, a vendéglátásból származó bevételek több mint öt és félszeresével 19,3 milliárd forintra, az egyéb bevételek pedig több mint nyolcszorosával 15,6 milliárd forintra nőttek idén január-márciusban.

A márciusi adatok szerint a belföldi vendégéjszakák száma 747 ezer, a külföldieké 680 ezer volt. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony tavalyi bázis következtében – 2022. márciusban több mint négy és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 23 százalékkal elmaradt a járvány előtti, 2019. márciusitól

– közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 31 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál. Márciusban a belföldiek az éjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték, a vendégek száma (330 ezer) az egy évvel korábbi több mint hatszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,1, illetve 1,8-szeresére nőtt a tavaly márciusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest-Közép-Duna-vidék voltak, mindkettőben a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma több mint tízszeresére, 277 ezerre emelkedett. A külföldiek a vendégéjszakák 87 százalékát szállodában töltötték, ez nyolcszoros bővülés 2021 márciusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol az éjszakák kétharmadát regisztrálták.

A KSH adatai szerint a szálláshelyek összes bruttó árbevétele márciusban folyó áron hat és félszeresére, 32 milliárd forintra nőtt a tavalyi bázisidőszakhoz képest. SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenhétszer annyit, 1,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az év harmadik hónapjában 1872 kereskedelmi szálláshely, köztük 719 szálloda és 764 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. A szálláshelyeken az összes vendégéjszaka 52 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

Mit mutatnak a legfrissebb adatok?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint, a vendégéjszakák száma 2021 márciusához képest több mint öt és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 28%-kal csökkent. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken1 (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. márciusban több mint négy és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 23%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. márciusi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 31%-kal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

2022. márciusban az előző év azonos hónapjához képest:

A belföldi vendégek száma több mint hat és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint négy és félszeresére növekedett. A vendégek száma 330 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 747 ezer volt. Az éjszakák 78%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint hatszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,1, illetve 1,8-szeresére nőtt a tavaly márciusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, mindkettőben a belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma több mint tízszeresére, a vendégéjszakáké hétszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 277 ezer vendég összesen 680 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 87%-át szállodában töltötték, ez nyolcszoros bővülés 2021 márciusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák kétharmadát regisztrálták.

A május 16-22-i héten legnagyobb változást mutató attrakciók:

*Az MTÜ által definiált 175 attrakció látogatottsági adata alapján
*Az MTÜ által definiált 175 attrakció látogatottsági adata alapján

A május 16-22-i héten a legnagyobb csökkenés a szentendrei Postás szabadstrand (-59,4%), valamint a Nagymarosi strand környékén (-45,5%) valósult meg. A top 5 csökkenést mutató attrakció mind a Budapest környéke turisztikai térségben vagy Budapesten található.

Ezzel szemben a budapesti Gyermekvasút környékén több mint négyszer (+325,9%), a szintén a fővárosban található Citadella közvetlen környezetében pedig közel négyszer annyian (+294,7%) fordultak meg, mint egy héttel korábban. A strandidőnek köszönhetően a fürdőzésre alkalmas helyszínek (Szent Gellért Gyógyfürdő, Gergelyiugornyai szabadstrand) látogatottsága is számottevően növekedett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás

utazás belföldön

belföldi utazás

turizmus

belföldi turizmus