Ellenőrizték a vidéki buszokat: most kiderül, mennyire hatékony az új bérletrendszer

HelloVidék   
  Megosztom
Ellenőrizték a vidéki buszokat: most kiderül, mennyire hatékony az új bérletrendszer

A Volánbusz – munkavállalói bevonásával – autóbuszvonalainak több mint felén vizsgálta 2023. június 26. és július 16. között a május 1-jétől bevezetett ország- és vármegyebérletek használatát. Az akció célja az volt, hogy felmérje az új bérlettípus felszálláskori érvényesítésének működését, feltárja az esetleges nehézségeket, és a tapasztalatok összegzése alapján a társaság megoldást találjon a felmerült problémákra.

Az ország- és vármegyebérletek május 1-jei bevezetése közlekedéstörténeti jelentőségű újítás volt a hazai személyszállítási közszolgáltatás életében. Az új bérlettípusok értékesítésének megkezdését komoly előkészítés, szakmai munka előzte meg, aminek köszönhetően az új díjtermékek bevezetése szinte zökkenőmentesen zajlott a Volánbusz járatain is. A társaság az első időszakban felmerült, a bérletek használatával és érvényesítésével kapcsolatos kisebb problémák részletes feltárása, illetve hatékony kezelése érdekében június végén háromhetes vizsgálatot indított.

A felmérésben részt vett munkavállalók 1548 autóbuszvonal járatain személyesen, kérdőívek segítségével mérték fel az utasok és az autóbusz-vezetők ország- és vármegyebérlethasználattal és -érvényesítéssel kapcsolatos szokásait, valamint a bérletek érvényesítéséhez használt validátorkészülékek működését.

A csúcsidőben és csúcsidőn kívül is végrehajtott felmérés során az utasok 93 százaléka automatikusan érvényesítette a bérletét felszálláskor, tehát elmondható, hogy tájékozottak az új rendszer használatát illetően. A bérletet nem érvényesítő utasok figyelmét az autóbuszvezetők az esetek túlnyomó többségében felhívták az eljárás elvégzésére. A felmérést végzők megállapították, hogy az autóbusz-vezetők 96 százaléka már az új szabályok betartásával végezte munkáját.

A validátorkészülékek működésének vizsgálata megállapította, hogy a validátorok az esetek több mint 80 százalékában az első vagy legfeljebb a második próbálkozásra érvényesítették a bérleteket. A vállalat keresi a megoldást a feltárt problémák hatékony kezelésére, ezen belül a validátorok működésével kapcsolatos kisebb technikai problémákra. Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának keretében a Volánbusz továbbra is nagy hangsúlyt fektet az új bérlettípusok érvényesítésének, ellenőrzésének részletes folyamatára és szabályaira, különös tekintettel például a bérleten feltüntetett igazolvány ellenőrzésére.

A társaság arra számít, hogy az intézkedéseknek köszönhetően zökkenőmentesebbé váló utasáramlás elősegíti a szolgáltatási színvonal emelését, növeli az utasok elégedettségét, és ezáltal javítja az autóbusz-vezetők munkavégzési körülményeit is. Az utasok az orszagberlet.hu honlapon, illetve egy rövid és informatív videóban is tájékozódhatnak arról, hogyan kell érvényesíteni a papíralapú, illetve az elektronikus vármegye- és országbérleteket a Volánbusz járatain.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

volánbusz

ellenőrzés

vármegyebérlet