Ezek most a top vidéki városok? Elképesztő, mennyit költenek itt a tehetős magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek most a top vidéki városok? Elképesztő, mennyit költenek itt a tehetős magyarok

A nyár végéhez érve a foglalási adatok szerint idén arányaiban nagyobb szeletet hasítottak ki az 1-2 éjszakás foglalások, mint 2022-ben vagy 2019-ben és azt megelőzően. Még mindig a belföldi foglalások dominálnak leginkább, persze sokan utaztak idén is külföldre. Ami viszont meglepő, az a belföldi top úti célok, hiszen a dobogón idén a vidéki városok közül Siófok, Hajdúszoboszló, Eger és Gyula vezetik.

Ahogy arról a Szallas.hu beszámolt, a nyár végére sikerült megközelíteni a 2019-es, pandémia előtti év eredményeit, csupán 3,7 százalékkal csökkent a portálon megtett, belföldi úti célú foglalások száma. A tavalyi évvel összehasonlítva 15 százalékos visszaesés látszik a nyári foglalási számban, viszont az augusztus kimondottan erős hónap volt, itt 2022-höz képest csupán 7%-os volt a csökkenés. A vendégéjszakák tekintetében 2019-hez viszonyítva 6,7 százalék, míg 2022-höz pedig 17,7 százalék az elmaradás. Többnyire az áremelkedések eredményeként a bruttó közvetített szobaár bevétel viszont alig több mint 3,5 százalékkal csökkent 2022-höz képest.

Nőtt a SZÉP-kártyás fizetések aránya is, a tavaly nyári foglalásaink 22,9 százalékát, idén pedig 23,2 százalékát fizették SZÉP kártyával

– mondta Kelemen Lili, a portál sajtószóvivője.

A legtöbb - minden harmadik - foglalás két éjszakára, valamivel több mint a foglalások negyede egy éjszakára, és ötből egy pedig három éjszakára szólt. Bár ez a sorrend trendszerű az elmúlt évek statisztikái alapján, azonban idén a teljes foglaláshoz viszonyítva arányaiban többen választották az 1-2 éjszakás tartózkodási időt, mint tavaly vagy 2019-ben és azt megelőzően. Ez a kategória a portálon leadott, idei nyári foglalások 57,7 százalékát tette ki, ami tavaly 56,2%, 2019-ben pedig 56,5% volt.

Hová szólt a legtöbb foglalás?

Siófok, Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Gyula zsebelték be a foglalások zömét. Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros kerültek még a top belföldi úti célok közé.

Az első helyezettre, Siófokra, kétszer annyian foglaltak, mint a dobogó második fokán lévő Budapestre

– mondta Kelemen Lili.

A sajtószóvivő azt is megemlítette, hogy sokan keresték fel az Egri várat, a Gyulai Várfürdőt, a Plázs Siófokot, a Hungarospa Hajdúszoboszlót és a Zalakarosi Fürdőt is. Az oldalon végzett keresések során a leggyakrabban a félpanzió, a reggeli, az önálló ház, a medence, a hotel és az előlegfizetés nélkül foglalható szűrőket használták a vendégek. A foglalások harmada apartmanba, 27 százaléka hotelbe, 22 százaléka vendégházba, 14 százaléka panzióba és 6 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szólt.

Ugyan összességében kevesebb foglalás volt, mint tavaly, viszont a foglalások szállástípusonkénti eloszlása némi változást mutat. Idén nagyobb arányban részesültek a foglalásokból az apartmanok és a négycsillagos hotelek, mint tavaly

– mondta a szóvivő.

Mennyibe kerülnek a legdrágább szállások a top helyeken?

Ahogy minden körképünk esetén szemügyre vettük a szállásadó portál adatait, hogy megnézzük, egy átlag család - két felnőtt és két gyermek - három napra, két éjszakára, mennyiért tud szállást foglalni a felkapott városokban. A fenti toplista esetében az első három vidéki várost hasonlítottuk össze, Budapestet így kihagyva az összehasonlításból. Ennek alapján lássuk, mennyibe kerül a szálláshely egy átlag családnak Siófokon, Hajdúszoboszlón és Egerben.

  • Siófokon a megadott paramétereknek megfelelően a legdrágább szálláshely egy vendégház, ahol 640 000 forintért pihenhetünk, ellátás nélkül. Ezt követi egy hotel, ahol 409 200 forintért foglalhatunk, itt már az árban benne van a reggeli is. A harmadik legdrágább szálláshely pedig egy apartman, itt 400 000 forintért tölthetünk egy hosszú hétvégét, ellátás nélkül.
  • Hajdúszoboszlón nagy szakadék van az árak között. A portál adatait böngészve a legdrágább szálláshely egy vendégház, itt 740 000 forintba kerül a minta család számára, és itt sincs ellátás az árba foglalva. A második helyen már jóval alacsonyabb áron szállhat meg a négyfős család, ez egy apartman, ahol 200 000 forintba kerül a szállás, ellátás nélkül. A harmadik helyen egy hotel ál, ahol 188 866 forintért tudna megszállni a család, de itt már félpanziós ellátást is kapnak.
  • Egerben a fentebbi árakhoz képest jóval baráti áron szállhat meg egy négyfős család egy hosszúhétvégére. A legdrágább szálláshely itt egy hote, ahol 261 200 forintért lehet szállást foglalni, ráadásul félpanziós ellátással. A másodi helyen egy vendégház áll, 200 000 forintért, ellátás nélkül lehet itt megszállni a családnak. A harmadik helyen egy villa áll, itt szintén 200 000 forint a szálláshely, illetve itt sincs ellátás az árban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szálláshelyek

szállás

szállás árak