Erről a legtöbb kiránduló megfeledkezik: hatalmas kárt tehetnek ezzel a természetben

HelloVidék   
  Megosztom
Erről a legtöbb kiránduló megfeledkezik: hatalmas kárt tehetnek ezzel a természetben

Az ősz különösen frekventált túrázási időszak, ilyenkor a kevésbé gyakorlott kirándulók is túrabakancsot húznak, ami nem is meglepő hiszen az őszi időjárás kellemes túrázáshoz, az erdő pedig változatos színekben pompázik. Azonban a változékony időjárás és az egyre rövidülő nappalok különös óvatosságot kívánnak a túrázóktól, az erdő pedig azt várja tőlük, hogy túrázzanak fenntarthatóan.

A fenntartható túrázás

Fenntartható túrázás alatt olyan természetjárást értünk, amely óvja a környezetet, s nem okoz többletterhelést az erdő élővilága számára. Ha kirándulásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, az alábbiakat tartsuk szem előtt:

  • Kerüljük el a népszerű útvonalakat, kevésbé látogatott helyekre menjünk, így csökkentve az erdők emberi jelenlétből eredő terhelését.
  • Maradjunk a kijelölt úton, mert ha letérünk róla, felborítjuk az erdei ökoszisztéma egyensúlyát, ráadásul nem is biztonságos.
  • Vigyük el szemetünket, ami magától értetődő, sokan mégsem teszik. Képzeljük el, mit szólnánk ahhoz, ha egy szép reggelen az erdő hagyná a mi nappalinkban saját bomlástermékeinek csak egy töredékét, s mozdulni sem tudnánk a holtfától, avartól, állati szőrtől és ürüléktől. Ahogy a mi otthonunkban nincs helye a természetből származó hulladéknak, úgy az erdőben sincs helye a mi szemetünknek!
  • Figyeljük meg és óvjuk az erdőt, ne tegyünk kárt benne, ne akarjuk egy-egy élő részét hazavinni. Tiszteljük jó vendégként az erdő élővilágát!

Óvatosság és felkészültség

Kirándulni bármikor lehet és még csak nem is tartozik a legveszélyesebb programok közé, azonban némi tervezéssel és átgondolással elkerülhetjük az apró bosszúságokat és kellemetlenségeket. A kirándulás megtervezéséhez hozzátartozik, hogy tájékozódjunk az aktuális útvonal állapotáról. Előfordulhat, hogy a terület lezárás alatt van és nem látogatható, vagy az időjárás járhatatlanná tette a turistaútvonalakat. A természetben uralkodó körülmények gyorsan változhatnak, és a váratlan időjárási változások, mint a köd, eső, vagy jegesedés veszélyesek lehetnek. Informálódjunk az útvonalról és a lehetséges korlátozásokról a Pilisi Parkerdő hivatalos honlapján. Nagyon fontos, hogy az útvonal mellett az időjárást is ellenőrizzük. A megfelelő ruházat elengedhetetlen, a legjobb választás a réteges öltözék. Továbbá soha ne induljunk el megfelelő felszerelés és térkép nélkül. Ha csoportban túrázunk, a tervezésnél figyeljünk rá, hogy a választott táv és terepviszonyok a csoport minden tagjának teljesíthető, a tempót érdemes a leglassabb taghoz igazítani.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tudatos túrázás

fenntartható túrázás

fenntartható kirándulás

környezetvédelem

őszi kirándulás

őszi túrázás