Döbbenet: százas tempó mellett kezdett mobilozni egy buszsofőr

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: százas tempó mellett kezdett mobilozni egy buszsofőr

Vezetés közben kezdett el mobilozni egy magyar buszsofőr, az esetről felvétel is készült. Habár az utas szerint életveszélyes helyzetben voltak, a KRESZ nem bünteti a sofőrt.

Az RTL egyik olvasója arról számolt be, hogy egy Pécsről Budapestre tartó buszjárat sofőrje a telefonját nyomkodta vezetés közben. Az utas videót is készített az esetről, amelyen jól látható, hogy an sofőr a közösségi médiát böngészte, miközben a busz körülbelül 100 kilométeres sebességgel haladt - írja az RTL

Az utas szerint a sofőr tette életveszélyes volt, ráadásul bűncselekménynek számít. Az RTL megkereste a Volánbusz sajtószolgálatát az ügyben, akik úgy reagáltak, hogy a KRESZ szerint a buszsofőr nem feltétlenül követett el szabályszegést.

A Volánbusz kiemelte, a KRESZ azt írja, hogy „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”, a szóban forgó sofőr azonban a telefontartóban elhelyezett mobilját nyomkodta.

A karrendezes.eu szakportál megerősítette, jelenleg nincs arra vonatkozó jogszabály, hogy szabad-e telefontartóban lévő mobilt használni.

A portál ugyanakkor kiemeli, a mobiltelefon vezetés közbeni használatát 15 ezer forintos helyszíni bírsággal és három büntetőponttal büntetheti a rendőr. Ha valaki feljelentést tesz az ügyben, akkor szabálysértési eljárásban 30 ezer forintra emelkedhet a bírság.

Frissítés:

Az eset kapcsán megszólalt a Volánbusz lapunknak:

Társaságunk mélyen elítéli a hírportál által közzétett videóban látható, utasokat veszélyeztető cselekedetet. Az eset kapcsán a Volánbusz azonnal belső vizsgálatot rendelt el

- hívták fel a figyelmet.

Mint írták: a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.Természetesen ez vonatkozik az autóbusz-vezetőinkre, valamint a telefontartóban lévő mobiltelefon használatára is – azzal a szigorítással, hogy az autóbusz-vezetők semmi olyan egyéb tevékenységet nem folytathatnak, ami elvonná figyelmüket a vezetéstől.

Felidézték, hogy a mobiltelefon vezetés közbeni használata a kihangosító vagy a headset alkalmazásával csak szolgálati ügyben és csak rövid ideig engedélyezett. Álló jármű esetében, forgalmi okok miatt álló járműben (vasúti átjáró előtt, piros lámpánál, torlódás esetén) az elindulásig használható kézben tartott mobiltelefon.

Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának részét képezik a mobiltelefon használatára vonatkozó tudnivalók is. Amennyiben a szabálytalan mobiltelefon-használat bizonyítható, a társaság kollektív szerződésében foglaltak szerint a munkáltató különböző szankciókat alkalmaz, súlyosabb esetben vagy a kötelezettségszegés ismétlődő jellege esetén akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet. A hasonló esetek elkerülése érdekében társaságunk időről-időre kommunikációs kampányt folytat munkavállalói körében

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

volánbusz

mobil

kresz