Fontos határidő közeleg: a gyermek jövője lehet a tét, érdemes odafigyelni

MTI   
  Megosztom
Fontos határidő közeleg: a gyermek jövője lehet a tét, érdemes odafigyelni

Február 22-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe - hívta fel a figyelmet kedden az Oktatási Hivatal (OH), amely honlapján nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeinek átlagait és eloszlását, így a felvételizők megalapozottabban dönthetnek arról, hová jelentkezzenek.


 


 

Idén a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 54,07; a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 62,22; a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 61,49 pontot értek el - közölte az Oktatási Hivatal. Hozzátették: a korábbi évek eredményei is elérhetők az oktatas.hu felületén, és összevethetők az idei adatokkal.

A 2023-as összesített átlageredmények megfelelnek az eddigi évek átlagának, a vizsgafeladatok rendszere és nehézsége megfelel az OH honlapján ismertetett elvárásoknak, szempontoknak - hangsúlyozták. Az Oktatási Hivatal megállapítása szerint a központi középfokú felvételi vizsga standard, országosan egységes feladatsor, amely évek óta megbízhatóan látja el feladatát.

Az OH honlapján megosztott közleményben kiemelték: a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak viszont a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén.

A kitöltött dokumentumokat - 2023. február 22-ig - a tájékoztatóban leírtak szerint kell eljuttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba, a kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség - figyelmeztetett a hivatal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

felsőoktatás

középiskola

felvételi