Ilyen buszok járják a magyar vidéket: van igény az egészségügyi szolgáltatásaikra?

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen buszok járják a magyar vidéket: van igény az egészségügyi szolgáltatásaikra?

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai évek óta járják az országot, sőt a koronavírus-járvány alatt is több mint háromszázezer ellátást bonyolítottak le. Úgy tűnik, jelentős igény van a lakóhelyhez közeli egészségügyi szolgáltatásokra, ezt támasztják alá a legutóbbi, Ismerd fel időben! elnevezésű kampány eredményei is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége, valamint a Magyar Rákellenes Liga közös kampánya, az Ismerd fel időben! Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden egyszerre hívta fel a lakosság figyelmét az egészségtudatosságra, a szűrővizsgálatok jelentőségére. A négynapos programsorozaton az orvostanhallgatók segítségével közel 650 jelentkező vizsgálatát végezték el, többek között vérnyomásmérést, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést, prosztataspecifikus antigénmérést (PSA), kardiovaszkuláris állapotfelmérést, testösszetétel-analízist és légzésfunkciós vizsgálatot, írja a magyarnemzet.hu.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az NNK a tervezett kettő helyett három szűrőbusszal vett részt a kampányban. A vizsgálatoknak köszönhetően számos egészségi problémára, kezelendő elváltozásra derült fény. A vizsgált páciensek többségénél a magas vérnyomás és a magas koleszterinérték volt a leggyakoribb.

Az NNK az elmúlt években folyamatosan működtette a szűrőbuszokat, gyakran az ország több különböző pontján akár négy-négy busszal végeztek párhuzamosan szűrővizsgálatokat. A beszámoló szerint a mobil szűregységeken nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal 2022-ben közel 14 ezer ember vizsgálata történt meg. A szűrőbuszok létjogosultsága beigazolódott a Covid–19-pandémia alatt is, amikor egyéb egészségügyi tevékenységekre, köztük Covid-tesztelésre, oltásra használták ezeket, lebonyolítva mintegy 302 ezer ellátást.

A három szervezet közös kampánya is bizonyította, hogy igény van a lakóhelyhez közeli egészségügyi szolgáltatásokra. Nem szabad azonban megfeledkezni a személyes szerepvállalás szükségességéről sem, mert csak egészségtudatos magatartással, egyéni felelősségvállalással lehet befolyásolni az egészségben eltöltött életévek számát

– rögzítette az NNK.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nemzeti népegészségügyi központ

szűrőbuszok

magyar orvostanhalgatók szövetsége

magyar rákellenes liga