Filléres titok kánikulára: dédanyáink még tudták, leégésre és más bőrbajokra nincs is jobb orvosság

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Filléres titok kánikulára: dédanyáink még tudták, leégésre és más bőrbajokra nincs is jobb orvosság

Dédanyáink virágoskertje nemcsak szépséggel, hanem hasznos, gyógyító virágokkal is tele volt. Nem hiányozhatott például az élénk sárga, egész nyáron pompázó körömvirág sem, ami az egyik legigénytelenebb, de az egyik leghasznosabb gyógynövényünk. De tudtátok, hogy a körömvirágból nemcsak remek kenőcs, hanem még leégés elleni olaj is készíthető? Mindjárt hozzuk a receptet!

Ezt az élénksárga virágú növényt vidéken nem kell bemutatni, ahová egyszer elültetik, onnantól fogva, mint az árvácska magról szaporodik. Évről-évre elődugja fejét. Ha jól érzi magát a kertedben, annak csak örülni lehet, hiszen az orvosi körömvirág, más néven kenyérbélvirág vagy gyűrűvirág (Calendula officinalis) az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották számon, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálhatja egészségünket. Magyarországon az egyik legismertebb dísznövény, Dél és Kelet-Európában őshonos. Egynyári, kifejlett magassága 30-70 cm is lehet, levélzetét lándzsa alakú, szórt állású levelek alkotják.

Drogja élénksárga virágzata, amelyet leforrázva bensőleg élénkítő és görcsoldó teaként alkalmazza a fitoterápia, valamint asztma, köhögés, álmatlanság, szívdobogás és szorongásos állapot kezelésére is ajánlja. Külsőleg a körömvirágból készült kenőcsöt, krémet pedig szinte minden bőrbajra bevethetjük. A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi „híres körömvirág kenőcsét” is bőrbajokra, visszérre, ekcémára és még aranyérre is készítette, ajánlotta. A narancssárga virágzatból olajos kivonással kinyert bőséges flavonoidoknak és szaponinoknak köszönhetően kiváló hámosító, sebgyógyító, hegesítő hatású.

Calendula officinalis, pot marigold, common marigold, ruddles, Mary's gold or Scotch marigold. Human hand picking flower. Homegarden. High point of view.
Calendula officinalis, azaz körömvirág

A drogériákban is bődületesen megemelkedtek az árak

A 21,5% százalékot meghaladó májusi infláció és az energiaköltségek drasztikus növekedésével párhuzamosan a drogériákban kapható kozmetikumok és gyógynövényes termékek árát is az egekbe vitte. Csak az elmúlt 12 hónap alatt, a KSH jelentése szerint, 2022. májushoz viszonyítva: az élelmiszerek ára 33,5%-kal emelkedett. Az adatok szerint a testápolási cikkekért is átlagosan 25,9% -kal fizettünk májusban többet, mint egy évvel korábban. Ahogy látni fogjuk, a körömvirág hatóanyagát tartalmazó készítményeknek is megkérik az árát!

Körömvirágkenőcsök árai (online webáruházakban):

  • Naturland Körömvirág krém – 60 g: 1.660 Ft
  • Dr. Herz Körömvirág krém – 125ml: 1200 Ft
  • Primavera körömvirág krém 250ml: 1.939 Ft
  • Eszterkrém - Körömvirág balzsam sheavajjal 60 ml: 3.690 Ft

Mi magunk is nevelhetünk körömvirágot!

A körömvirág előnye, hogy még kert sem kell hozzá, egy cserépben akár az ablakban is nevelhetjük. Pár száz forintból magról is szaporíthatjuk. A körömvirág ráadásul a tápanyagban szegény talajt kedveli, ezért nem szabad trágyázni az ültetés előtt. Napos, világos és félárnyékos helyen is nevelhetjük. Jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik. Az elvirágzott virágok eltávolításával, további virágzásra ösztönözhetjük, bokrosabbra nevelhetjük, ha néha visszacsípjük. Ha vetőmagot akar fogni belőle, akkor hagyjunk meg pár elszáradt virágfejet és hagyjuk, hogy beérleljenek a magvai.

Ha mégis vásárolnánk, online webáruházakban a magok ára:

  • Körömvirág vetőmag (Praktiker): 179 FT / csomag
  • Körömvirág vetőmag (Tuja.hu): 350 FT / csomag
  • Agrosel PG7 Gyógynövény Orvosi Körömvirág 568 FT / csomag

Palánta formájában is megvásárolható, főleg piacokon, de néhol kertészetekben is. Dézsában és erkélyládában is nevelhető, így a városi kertészeknek sem kell lemondani sem szépségéről, sem a virágok begyűjtéséről.

A körömvirág fontos biokerti növény is

A körömvirág a kertben is csak segít minket, hiszen elűzi a tetveket, ezért alkalmazása javasolt a növénytársításban. Érdemes a zöldségeskertbe 1-1 sor körömvirágot ültetni, mert megvédi a kártevőktől haszonnövényeinket. Fonálféregűző hatásai is ismert. Főzete csigaölő.

Hogyan szedjük le?

Legegyszerűbb, ha két ujjunkkal ollót képezve a virágfej alá nyúlunk, és fölfelé irányuló mozdulattal „lehúzzuk”, leszakítjuk a virágfejet. Gyűjthetjük és száríthatjuk a virágfejeket is, ám még értékesebbek a sugárvirágok (szirmok). A körömvirág remekül szárítható is, így télire is bespájzolhatunk belőle. Hogy hogyan? - erről a HelloVidék nemrég itt cikkezett!

Körömvirágvirág, a jolly joker

A virágokból készíthetünk teát, de étkezési célokra is felhasználhatjuk. A teljes virág íze elég kesernyés, a szirmok azonban kellemes ízűek. A körömvirág szirmaival (és leveleivel) ízesíthetünk és színesíthetünk például salátákat. Vagy rászórhatjuk ételeinkre, például krémlevesekre, burgonyapürére, rizshez is keverhetjük, krémsajtot, vajat, omlettet és sós süteményeket is feldobhatunk vele. A szirmokkal desszerteket, süteményeket, joghurtot vagy tejes ételeket is ízesíthetünk és színezhetünk.

Így készítsünk csodakenőcsöt!

A körömvirágkrémet szinte minden bőrbajra használhatjuk, hisz kiváló hámosító, sebgyógyító hatású. A napégés okozta bőrpír mellett nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, valamint ekcéma, rosacea és csípések esetén is bevált gyógynövény.

Íme, egy TikTok-videó a legegyszerűbb elkészítési módról:

@lampertmonika #lifeandbalance #magamkészítem #lampertmoni #körömvirág #fűbenfábanorvosság ♬ She'll Be Comin' Round the Mountain - C_O

Hogyan készült Gyuri bácsi csodakenőcse?

Ahogy Gyuri Bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa mesélte, az eredeti recept Maria Treben könyvében szerepelt, édesapja egészítette ki saját tudása szerint. A család apraja-nagyja tartott a hűtőben pár tégellyel, mert mindenféle sebre, kiütésre, csípésre, visszérre és égési sebre ezt használták.

Apám még disznózsírban főzte-áztatta a gyógynövényeket, amely ugyan remek alapanyag, ha otthoni felhasználásra készítünk kozmetikumot, azonban nagyobb mennyiségben szállítani és eltartani már problémás, ezért a disznózsírt kézműves, hidegen sajtolt extra szűz olívaolajra cseréltük. Az olívaolaj jobban eltartható, melegben sem avasodik, de éppolyan jó gyógyhatása van, mint a zsírnak

- nyilatkozza a termékfejlesztésben is jeleskedő Zsuzsa az új Körömvirág kenőcs bevezetése kapcsán.

Azonban nem csak ennyi a változás. Zsuzsa az eredeti receptúrát kibővítve, a körömvirág és a közönséges cickafark mellé az aranyvessző és a diólevél kivonatát is hozzáadta, hogy még sokoldalúbban felhasználható legyen az egész család számára.

Ez a négy gyógynövény így együtt verhetetlen a nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek, fekély, égések és fagyások kezelésére, valamint ekcéma, visszér, vénagyulladás, rosacea, aranyér esetén.

Nyáron a napégés okozta bőrpírt a hámosító, gyulladáscsökkentő hatású körömvirág krémmel akár már néhány használat után is megnyugtathatjuk. Mivel kizárólag természetes alapanyagokat választottunk, így kisgyerekek és érzékeny bőrűek számára is biztonságos a használata. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, akinek a fentiekben leírt problémája van

- adja tudtunkra a kozmetikai termékek fejlesztésében is jártas ügyvezető.

Mire jó a körömvirág macerátum, és hogy csináld?

@banyanni Mire jó a körömvirág macerátum, és hogy csináld.... ?#doityourself #calendulaofficinalis #homemadecosmetics #skincare #koromvirag #viragoskert #aromaterapia #csinaldmagad #hazipatika #borapolas #maceratum #novenyiolaj #szepsegapolas #vitaminok #egeszsegeseletmod #banya #banyamuhely ♬ Dune (babylon Soundtrack) - Magnus Deus & Mark Holiday

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

körömvirág

kenőcs

körömvirág-kenőcs

gyógynövény