Káprázatos égi jelenségek sora érkezik januárban: már ma is érdemes lesz kémleni az eget

HelloVidék   
  Megosztom
Káprázatos égi jelenségek sora érkezik januárban: már ma is érdemes lesz kémleni az eget

Az ünnepek után újra az ég alatt a helyünk, hiszen januárban a jelenség-nagyüzem újult erővel produkálja majd az izgalmasabbnál izgalmasabb csillagászati eseményeket. - írták a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.


 

Bár december hónap leglátványosabb égi jelenségét, a Geminidák meteorraj érkezését a felhős égbolt miatt csak az ország nyugati felén élő szerencsésebbek csíphették el, január 4-én itt az újabb lehetőség, érkeznek ugyanis a Quadrantidák!

Ez a raj ideális esetben óránként 120 meteort produkál, ezzel ott a helye a jóval ismertebb Perseidák és Geminidák hullócsillag-záporok mellett, azonban a kitörés idősávja, amikor valóban élvezhetjük az égen átszáguldó meteorokat, jóval rövidebb.

- írták.

Idén ráadásul a félhold sem könnyíti meg az észleléseket, ugyanakkor kedvező időjárás esetén lehet esélyünk egy, a Geminidákat is felülmúló, látványos jelenségre.

Fordítsuk hát tekintetünket a raj radiánsa, azaz a Bootes csillagkép irányába, amely az éjszaka első felében az északi, éjfél után a keleti horizont felett lesz egyre magasabban látható.

A kitörés várható időpontja inkább a hajnali órákra várható, érdemes hát korán kelni, és a termosz forró teát a hónunk alá csapva keresni egy kelet felé nyitott, sötét észlelőhelyet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

égi együttállás

égi jelenség

svábhegyi csillagvizsgáló

quadrantidák