Váratlan hírek érkeztek az magyar földekről: ezt sokan nem gondolták volna a 2023-as évről

HelloVidék   
  Megosztom
Váratlan hírek érkeztek az magyar földekről: ezt sokan nem gondolták volna a 2023-as évről

2022-es évszázados aszály után a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce 2023-ban betakarított mennyisége egyaránt meghaladta az egy évvel korábbit - írta az Agrárszektor.

2023-ban a KSH adatai szerint jó volt a gabonatermés a 2022-es évszázados aszályt követően. A hazai mezőgazdaság az elmúlt években egyre inkább a növénytermesztés irányába tolódott el, ezért ez a kedvező terméseredmény az ágazat teljesítményére is pozitívan hatott. Többször és nagyobb mennyiségű csapadék hullott a növények vegetációs időszakában, azonban előfordultak lokális szélsőségek is. A növénykultúrák fejlődését nem gátolták hosszan tartó forró időszakok, valamint az elmúlt években növekvő öntözhető és öntözött területek szintén hozzájárultak a magasabb hozamok eléréséhez.

A kedvező hazai terméseredmények, a raktárkészletek magas szintje, valamint a bővülő olcsó import a főbb szántóföldi növények felvásárlási átlagárainak csökkenését eredményezte - írta mai elemzésében az Agrárszektor.

Voltak gondok bőven a burgonyával

A burgonya nem mutat ennyire túl jó képet, hiszen a betakarított területe harmadik éve 10 ezer hektár alatt maradt. A 2023. évi 7,5 ezer hektáros betakarított terület a 2022. évinél 0,7 ezer hektárral csökkent. A terület nagysága a megelőző öt év átlagához képest 31%-kal lett kisebb. Az emelkedő termelési költségek, a dráguló munkaerő, a terület alacsony öntözöttsége együttesen a termelési kedv folyamatos csökkenését mutatja. A csapadékosabb időjárás miatt a 216 ezer tonnás termésmennyiség a megelőző évinél 8,6%-kal magasabb, a hektáronkénti hozam 20%-kal, összességében 25,1 tonnára nőtt. 2023 első 11 hónapjában az alacsony készletek miatt és a nemzetközi piacot követve a burgonya felvásárlási ára az egy évvel korábbinál 64%-kal magasabb, 220 forint volt kilogrammonként.

Lesz miért izgulni idén is

Ahogy cikkében kiemelte a lap, a barackért és a cseresznyéért pedig lehet izgulnia a termelőknek, és persze a fogyasztóknak is idén. Főleg azok után, hogy tavaly a március végi fagy komoly károkat okozott a virágzó barackosban, ami főleg a déli országrészben a termés teljes pusztulásához vezetett

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrár szektor

mezőgazdaság

válság

termés

búza

kukorica

burgonya