Kész vegyi katasztrófa: ijesztő mértékű szennyezések történtek a gödi akkugyárban

HelloVidék   
  Megosztom
Kész vegyi katasztrófa: ijesztő mértékű szennyezések történtek a gödi akkugyárban

A Samsung SDI gödi akkumulátorgyára 2019 és 2022 között 88 tonna magzatkárosító oldószert bocsátott ki, miközben a rákkeltő nehézfémek mennyisége is sokszorosan meghaladta a gyárban a határértéket. De nemcsak ez az egyetlen aggasztó adat, ami a gyár egészség- és környezetkárosító hatására utal. Ugyanis – a SungEel Kft. akku-feldolgozó üzemeihez hasonlóan – a gödi gyárban is a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható, ráadásul a dolgozók mérgező anyagoknak való kitettsége az évek során folyamatosan nőtt - írta az Átlátszó.

Újabb adatok és dokumentumok bizonyítják, közölte cikkében az Átlátszó, hogy ijesztő mértékű szennyezések történtek a gödi akkumulátor-gyárban és annak környezetében. Mind a gyár által kibocsátott mérgező anyagok mennyisége, mind a gyáron belüli vizsgálatok azt igazolják, hogy a cég a legalapvetőbb környezet- és munkavédelmi elvárásoknak sem képes megfelelni.

Az Átlátszó az adatok birtokába úgy jutott, hogy kikérte Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatait, mert az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR) idén januárban még nem voltak elérhetők – időközben aztán az OKIR-ba is feltöltötték őket.

Több tonna magzatkárosító oldószer

Az adatokból kiderül, hogy Göd levegőjét jelentős mértékben terheli az akkugyár működése, a szén-dioxid mennyisége például a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt.

Az anyag belégzése elsősorban terhes nőkre jelent veszélyt, vetélést is okozhat. A magzatkárosító oldószerből 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe. A legnagyobb szennyezés 2021-ben történt, akkor több mint 81 tonnát bocsátott ki a gyár.

A Samsung mérései szerint a kibocsátása nem haladta meg az előírt határértéket. Ennek azonban az az oka, hogy nem a jogszabályban előírt határértéket alkalmazták.

A 2021-es vizsgálatok szerint a munkahelyi levegőben a nikkel és a kobalt megengedett koncentrációja a határértékek tíz- és hússzorosa volt.

A 2023 júniusi mérések alapján a nikkel mennyisége 250-szer volt nagyobb a megengedettnél. Emiatt a kormányhivatal tavaly kétszer is 10 millió forintos bírságot szabott ki a gyárra.

Eredetileg nagyobb összegeket állapítottak meg, a munkavédelmi törvény azonban 10 millióban maximálja a kiszabható bírságokat.

A kormány - jegyezte meg még az Átlátszó - március 1-től szigorítja a jogszabályt, és 100 millió forintra emeli a felső határt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

akkugyár

göd

környezetvédelem

környezetszennyezés