Elárulta a legendás magyar séf, mi a tökéletes rántott sajt titka

Koszta Bernadett   
  Megosztom
Elárulta a legendás magyar séf, mi a tökéletes rántott sajt titka

Nehéz elképzelni, hogy a rántott sajt igazi gourmet fogás legyen, mivel a legtöbben még mindig lesajnálják a kockás abroszos vendéglők sztárját. De az a helyzet, hogy a rántott sajt igazi jolly joker, és a ínyenc ételeket kínáló éttermek is kezdik felismerni a benne lakozó potenciált. A szocializmus torzszülöttének kikiáltott kultikus fogás rengeteget fejlődött az elmúlt években, és ez annak köszönhető, hogy a szemünk előtt bontakozik ki a magyar sajtkultúra.

Hamarosan elérünk arra a pontra, hogy nem csak a gyermekmenük alappillére és a vegák utolsó mentsvára lesz a rántott sajt, hanem menő főszereplő lehet a magyar gasztronómiában.

Szégyelljük, de titkon szeretjük is. Bárki bármit mond, a rántott sajt megkerülhetetlen, az életünk része, a magyarok nagy kedvence. Egy komoly étteremnek sem ciki kiraknia az étlapra, egy a lényeg: jól kell elkészíteni

- osztotta meg a HelloVidékkel a véleményét Segal Viktor gasztronómiai tanácsadó, aki a legkevésbé sem tekinti gasztronómiai bűncselekménynek a kultuszételt. Tény, hogy jelenleg még nem tartozik a legtrendibb ételek közé, azonban egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy a rántott sajtra hegyezi ki a kínálatát. Újonnan a street food közegbe is kezd beszivárogni a klasszikus fogás, a fine dining szintre azonban még várni kell.

Segal Viktor szerint a jó minőségű sajt már rendelkezésre áll, és itt nem feltétlenül a puccos, drága sajtokra kell gondolni. Elképesztő mennyiségű választék van magas színvonalú félkemény sajtokból, a kézműves trappista, az óvári, vagy a zempléni sajt tökéletesen alkalmas a bundázásra. Túl kell lépnünk a piros csomagoláson: a nagyipari tömegtermékeket elkerülve a házi trappista és az ementáli is lehet rendkívül izgalmas és finom. Ha ezeket felfedezzük, és elkezdünk máshogy tekinteni klasszikus ételekre, akkor a rántott sajt is mesés karriert futhat be.

Én személy szerint a legjobb rántott sajtot Debrecenben ettem, a Hanna kincsében

- árulta el Segal Viktor, majd hozzátette, hogy fantasztikus lelőhelyek vannak már vidéken. A rántott sajtot nem szégyellni kell, hanem jól csinálni, és akkor igenis van létjogosultsága az étlapra kerülni, mivel az emberek szeretik.

A gasztronómiai tanácsadó szerint a tökéletes rántott sajt lelke a jó minőségű alapanyag. A legkönnyebben a piacon lehet hozzájutni a jó sajtokhoz, de a vidékiek előnyben vannak, mivel onnan származnak a legjobb kézműves sajtok. Ha felfedezi az ember a környékén található sajtkészítőket, akkor jó minőségű, friss tejtermékeket tud beszerezni.

Segal Viktor szerint a sajt mellett a megfelelő morzsa kiválasztása is fontos. Jelenleg a nagy szemű, ropogós panko morzsa a divatos, azonban nem kell feltétlenül a boltba rohanni: az egyszerűen ledarált, szárított házi kenyérből is ugyan olyan ízletes bundát lehet készíteni.

Nem mindegy, hogy milyen olajat használunk a sütéshez. Az olívaolaj alkalmatlan erre a feladatra, inkább semleges ízű olajat válasszunk. A szokásos napraforgó és repceolaj helyett a mogyoróolaj is jó döntésnek bizonyulhat, mivel egyáltalán nincs markáns íze, ráadásul a hőt is jobban bírja, mint az elterjedtebb társai. Ha már sütés, nem árt letisztázni a hőfokot sem: a rántott sajtot nem szabad 200-300 fokos túlhevült olajjal sokkolni, elég egy kellemes 170-180 fokos fürdőt előkészíteni neki - figyelmeztet a séf.

A lisztbe például fűszereket keverhetünk, de azzal sem fogunk mellé, ha a tartármártást lecseréljük remulád mártásra. A gasztronómiai tanácsadó szerint azonban még izgalmasabb, ha a köretet gondoljuk újra. Az olajban kisütött rántott sajt nem éppen egy könnyű étel, ezért nem ajánlott további szénhidrátokat pakolni a tányérra köretként, helyette inkább könnyű, egyszerű és egészséges kísérőket keressünk, mint például a párolt-pirított zöldségek vagy friss saláta.

A Sajtfogások című könyvben két rántott sajt recept is fellelhető. Az egyik a már említett Hanna kincsétől - Nyikos Patrik séf a rántott sajtot házi papardellével, kápia paprikás krémmel és sóskával találta, a balatonfüredi Baricska Csárda szakácsa, Kókai Krisztián pedig zellerpürével és vajas parajjal spékelte meg a bundába öltöztetett kézműves sajtot. A lehetőségek tárháza tényleg határtalan, még egy ilyen végtelenül egyszerű étel esetén is megéri kísérletezni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gaszto

rántott sajt

sajt

sajtfogások

segal viktor

könyv