Elárulta a legendás magyar séf, mi a tökéletes rántott sajt titka

Koszta Bernadett   
  Megosztom
Elárulta a legendás magyar séf, mi a tökéletes rántott sajt titka

Nehéz elképzelni, hogy a rántott sajt igazi gourmet fogás legyen, mivel a legtöbben még mindig lesajnálják a kockás abroszos vendéglők sztárját. De az a helyzet, hogy a rántott sajt igazi jolly joker, és a ínyenc ételeket kínáló éttermek is kezdik felismerni a benne lakozó potenciált. A szocializmus torzszülöttének kikiáltott kultikus fogás rengeteget fejlődött az elmúlt években, és ez annak köszönhető, hogy a szemünk előtt bontakozik ki a magyar sajtkultúra.

Hamarosan elérünk arra a pontra, hogy nem csak a gyermekmenük alappillére és a vegák utolsó mentsvára lesz a rántott sajt, hanem menő főszereplő lehet a magyar gasztronómiában.

Szégyelljük, de titkon szeretjük is. Bárki bármit mond, a rántott sajt megkerülhetetlen, az életünk része, a magyarok nagy kedvence. Egy komoly étteremnek sem ciki kiraknia az étlapra, egy a lényeg: jól kell elkészíteni

- osztotta meg a HelloVidékkel a véleményét Segal Viktor gasztronómiai tanácsadó, aki a legkevésbé sem tekinti gasztronómiai bűncselekménynek a kultuszételt. Tény, hogy jelenleg még nem tartozik a legtrendibb ételek közé, azonban egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy a rántott sajtra hegyezi ki a kínálatát. Újonnan a street food közegbe is kezd beszivárogni a klasszikus fogás, a fine dining szintre azonban még várni kell.

Segal Viktor szerint a jó minőségű sajt már rendelkezésre áll, és itt nem feltétlenül a puccos, drága sajtokra kell gondolni. Elképesztő mennyiségű választék van magas színvonalú félkemény sajtokból, a kézműves trappista, az óvári, vagy a zempléni sajt tökéletesen alkalmas a bundázásra. Túl kell lépnünk a piros csomagoláson: a nagyipari tömegtermékeket elkerülve a házi trappista és az ementáli is lehet rendkívül izgalmas és finom. Ha ezeket felfedezzük, és elkezdünk máshogy tekinteni klasszikus ételekre, akkor a rántott sajt is mesés karriert futhat be.

Én személy szerint a legjobb rántott sajtot Debrecenben ettem, a Hanna kincsében

- árulta el Segal Viktor, majd hozzátette, hogy fantasztikus lelőhelyek vannak már vidéken. A rántott sajtot nem szégyellni kell, hanem jól csinálni, és akkor igenis van létjogosultsága az étlapra kerülni, mivel az emberek szeretik.

A gasztronómiai tanácsadó szerint a tökéletes rántott sajt lelke a jó minőségű alapanyag. A legkönnyebben a piacon lehet hozzájutni a jó sajtokhoz, de a vidékiek előnyben vannak, mivel onnan származnak a legjobb kézműves sajtok. Ha felfedezi az ember a környékén található sajtkészítőket, akkor jó minőségű, friss tejtermékeket tud beszerezni.

Segal Viktor szerint a sajt mellett a megfelelő morzsa kiválasztása is fontos. Jelenleg a nagy szemű, ropogós panko morzsa a divatos, azonban nem kell feltétlenül a boltba rohanni: az egyszerűen ledarált, szárított házi kenyérből is ugyan olyan ízletes bundát lehet készíteni.

Nem mindegy, hogy milyen olajat használunk a sütéshez. Az olívaolaj alkalmatlan erre a feladatra, inkább semleges ízű olajat válasszunk. A szokásos napraforgó és repceolaj helyett a mogyoróolaj is jó döntésnek bizonyulhat, mivel egyáltalán nincs markáns íze, ráadásul a hőt is jobban bírja, mint az elterjedtebb társai. Ha már sütés, nem árt letisztázni a hőfokot sem: a rántott sajtot nem szabad 200-300 fokos túlhevült olajjal sokkolni, elég egy kellemes 170-180 fokos fürdőt előkészíteni neki - figyelmeztet a séf.

A lisztbe például fűszereket keverhetünk, de azzal sem fogunk mellé, ha a tartármártást lecseréljük remulád mártásra. A gasztronómiai tanácsadó szerint azonban még izgalmasabb, ha a köretet gondoljuk újra. Az olajban kisütött rántott sajt nem éppen egy könnyű étel, ezért nem ajánlott további szénhidrátokat pakolni a tányérra köretként, helyette inkább könnyű, egyszerű és egészséges kísérőket keressünk, mint például a párolt-pirított zöldségek vagy friss saláta.

A Sajtfogások című könyvben két rántott sajt recept is fellelhető. Az egyik a már említett Hanna kincsétől - Nyikos Patrik séf a rántott sajtot házi papardellével, kápia paprikás krémmel és sóskával találta, a balatonfüredi Baricska Csárda szakácsa, Kókai Krisztián pedig zellerpürével és vajas parajjal spékelte meg a bundába öltöztetett kézműves sajtot. A lehetőségek tárháza tényleg határtalan, még egy ilyen végtelenül egyszerű étel esetén is megéri kísérletezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gaszto

rántott sajt

sajt

sajtfogások

segal viktor

könyv