Ezért a magyar sajtért őrülnek meg külföldön: hamarosan itthon is kapható lesz

Tóth Krisztina   
  Megosztom
Ezért a magyar sajtért őrülnek meg külföldön: hamarosan itthon is kapható lesz

A hétvégén egy újabb magyar település került fel a világ nagy sajttérképére. A Fejér megyei Etyeken ugyanis kecsketejből olyan minőségű lágysajtot tudnak készítenek, amely a világ legrangosabb sajtversenyén, az olaszországi Bergamo-ban október 18-án megrendezett World Cheese Award-on is nemcsak hogy megállta a helyét, de a legkiválóbbak között végzett - értesült a HelloVidék.

Élete első nemzetközi sajtversenyén azzal a céllal indult el a nemrég alapított Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, hogy sajtjukat nemzetközi porondon is megméressék, és a legnívósabb szakmai grémiummal minősíttessék. A debütálás igen jól sikerült, hiszen az Etyeki Hófehér néven forgalmazott, kecsketejből készített, fehér nemespenésszel érő lágysajtjuk kategória győzteseként Super Gold díjat kapott, és

Az már csak hab volt a tortán, hogy emellett megkapták a „Világbajnokság legjobb közép-kelet-európai sajtja”-nak járó különdíjat is. A sajtszakma legnívósabb nemzetközi seregszemléjére a világ 6 kontinensének 42 országából 3804 mintát regisztráltak.

A győztes sajtot a manufaktúra egyik tulajdonosa, az egyébként jogász diplomával rendelkező Vidáné Kondor Oktávia készítette. Az Olaszországban kiérdemelt elismerés mögött közel egy évtizedes fejlesztő munka áll, hiszen Oktávia a hazai sajtkészítők mellett svájci, osztrák mesterektől leste el a szakma csínját-bínját az elmúlt években.

A kézműves sajtkészítés nem csupán a munkánk, hanem a szenvedélyünk. Egy évtizednyi kísérletezéssel és tökéletesítéssel a hátunk mögött azt valljuk, hogy sajtjaink esszenciája a részletekben rejlik

- vallja a győztes sajt előállítója, aki férjével, Vida Jánossal működteti a manufaktúrát.

A gazdaságban jelenleg 100 szánentáli fajtájú kecskét tartanak, az állatok saját, bio minősített szénán nevelkednek, és a gondoskodást kiváló minőségű tejjel hálálják meg. Hetente 300 liter tejet dolgoznak fel. Vidáné Kondor Oktávia szerint ez a teljes értékű kecsketej elengedhetetlen összetevője a tradicionális módon tartósítószerek és ízfokozók nélkül, folyamatosan magas minőségben előállított termékeiknek.

Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra kínálatában a világbajnok camembert-típusú sajt mellett friss, félkemény érlelt és grillsajtok is megtalálhatóak. Eddig fővárosi éttermeket és szállodákat láttak el sajtokkal, de hamarosan a nagyközönség is hozzájuthat az immár aranyérmes portékához: az eddig kistermelőként működő vállalkozás bővül, és januárra elkészül az az EU-vizsgás üzem, amelyben a jelenleginél nagyobb volumenben állítják majd elő a sajtokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sajt

kecske

kecskesajt

őstermelő

kézműves sajt

kézműves

gasztronómia

gasztro