Ez a 10 legjobb étterem most vidéken - itt a lista!

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a 10 legjobb étterem most vidéken - itt a lista!

Tegnap adták át a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat, és nyilvánossá vált az ország 10+2 legjobb éttermének listája is, melyre idén is felkerült egy vidéki étterem. A Dining Guide TOP100 Étteremkalauzból azt is megtudhatjuk, hogy mely vidéki éttermek lettek az ország legjobbjai.

Megjelent a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2019-es évi kiadványa, mely magyarország legjobb éttermeit pontozza és gyűjti listába. Ezek között nem egy vidéki étterem is szerepel.

1. Anyukám mondta (Encs) - 90 pont

Megőrizte első helyét az Anyukám mondta étterem, és még az ország top 12 legjobb étterme közé is bekerült, olyan versenyzőket utasítva maga mögé, mint az Olimpia, vagy az Arany Kaviár. Az Étteremkalauz szerint az ország egyik legszerethetőbb éttermébe térhetünk be a Borsod megyei Encsen.

A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek.

- írja az Étteremkalauz.

2. Platán (Tata) - 89 pont

A tavalyi harmadik helyezett Platán idén megelőzte a korábbi második Kistücsök éttermet. A Tatán található restaurant & café festői környezetben, a tó és egy öreg platánfa mellett áll. Az étlapon erős ázsiai hatás érezhető, követve az aktuális világtrendeket egyre több alapanyag származik az étterem saját kertjéből. Tálalásban a klasszikus fine dining világát idézik.

Kóstolhatunk itt Omaha steaket és Szent Jakab-kagylót épp úgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet.

3. Kistücsök (Balatonszemes) - 88 pont

A balatonszemesi étterem továbbra is dobogós a vidéki éttermek listáján, de ez nem is csoda: a gasztroforradalom óta az ország egyik legismertebb étterme lett. Egyik fő érdeme, hogy a tisztességes (kortárs) magyar konyhát képviseli, "közérthető ételekkel". Nem ijednek meg a hagyományos falusi fogásoktól, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával.

4. Tiszavirág (Szeged) - 85 pont

Az év innovatív konyhája 2019

A dél-alföldi régió legjobb éttermének címét a Tiszavirág érdemelte ki. Szeged városának büszkesége lehet a hely, amely felvállalja a helyi értékeket, egyszerre hagyománytisztelő és kreatív. Esztétikus tálalás és húsételek széles választéka jellemzik a topéttermet. Az ebédmenüje pedig páratlan.

5. Sauska 48 (Villány) - 85 pont

A villányi étterem már indulását kezdve magas színvonalú, állandó minőségű konyhával érdemelte ki az elismeréseket. Az utóbbi időben egyre határozottabban fordultak a a vidéki magyar konyha felé, könnyedén és finoman újraértelmezve a hagyományos ételeket. Az étlapot pedig a Sauska borászat tokaji és villányi borai kísérik.

6. Sparhelt Bistro (Balatonfüred) - 84 pont

Szintén megőrizte topétterem címét a balatonfüredi Sparhelt, mely évek óta az Észak-Balaton legjobbja az Étteremkalauz szerint. A havonta változó étlapján környékbeli alapanyagokból készült ételek sorakoznak, természetesen nem figyelmen kívül hagyva az elsődleges szempontot: a minőségi alapanyag igényt. Az egész évben nyitva tartó étterem méltán a balatoniak kedvence.

A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a créme brulée és a csokoládé mousse.

7. Pajta (Őriszentpéter) - 84 pont

Az év ifjú séftehetsége 2019

Az őriszentpéteri étterem térségének legizgalmasabb vendéglátóhelye. A konyha skandináv szellemiségét helyi alapanyagokkal, a Pajta kertjének és a közeli erdők kincseivel. Igazi gourmet menüsorral találkozhatunk a modern technológia és a regionális gondolkodás ötvözésének eredményeként.

8. Macok (Eger) - 83 pont

Az országszerte ismert egri bisztró nemrég alakult át: az új koncepció olyan különleges légkört teremetett, hogy nem csak a konyhája, hanem hangulata miatt is vonzza a vendégeket. A kiemelkedő teljesítményű konyha a fine dining és a magyar hagyományok ötvözésével egészen egyedi gasztroélményt nyújt.

Amit ki kell próbálni: marhanyakleves, marhapofa, a környék gombái és a túrógombóc.

9. Neked Főztem (Balatonfüred) - 82 pont

Míg tavaly még a zánkai Neked Főztem étterem került a TOP100-ba, addig idén már a balatonfüredi formációt találta erősebbnek a zsűri. A Neked Főztem megmutatta, hogyan lehet egy jó ötletből - mint a minőséget nyújtó stranbüfé ötlete - kitartással lépésenként komoly éttermet létrehozni. Közérthető konyhája, környékbeli és szezonális alapanyagai, és dolgozó teszik csak még szerethetőbbé a vendéglátóhelyet.

Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csikrezúza, a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel.

10. Révcsárda (Érsekcsanád) - 82 pont

A Duna-part mentén található csárdában a friss napi leves kis piros fazékban érkezik, a tökélyre fejlesztett bajai halászlevet pedig saját házitésztával fogyaszthatjuk. Az állandó kínálatban szerepel az ízletes haltepertőt, a marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, illetve a - füstben sülve is kérhető - ponty.

Ez az a fajta vidéki vendéglő, amivel ha tele lenne az ország, egészen más összképet mutatna a hazai gasztornómia.

- írja a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2019-es kiadványa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dining guide

top10

étterem

vidék

gasztro

gasztronómia