Túrbózd fel magad az őszre: mutatjuk a szezon vitaminbombáit!

HelloVidék   
  Megosztom
Túrbózd fel magad az őszre: mutatjuk a szezon vitaminbombáit!

Az ősz a raktározás ideje, fontos, hogy ilyenkor felkészítsük szervezetünket a hidegre, és bővítsük vitamintartalékainkat. Az alábbiakban Wossala Rozina séf, a sárvári Spirit Hotel gasztrokalandok sorozatának egyik háziasszonya ad néhány őszi étkezési tanácsot, valamint mutat egy izgalmas receptet, amivel elkápráztathatod vendégeidet egy családi vagy baráti összejövetel alkalmával.

Ajánlott ősszel jobban odafigyelni a vitaminbevitelre, épp ezért ha nassolni támad kedvünk, a chips és csokoládé helyett próbáljunk inkább egészséges alternatívát találni: a szőlő, az alma és a dió vitathatatlanul az őszi idény sztárjai. A szőlőnek rendkívül magas az antioxidáns tartalma, és olyan ásványi anyagok találhatók benne, mint a kálium vagy a szelén - írja közleményében a Spirit Hotel Thermal Spa.

Az almának nagy a C, A, és B-vitamin tartalma. Sok benne a folsav, a kalcium, a magnézium és a kálium. A benne lévő pektin és gyümölcssav pedig jó hatással van az emésztésre és a májra, illetve jó méregtelenítő is. A dió A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin és telítetlen zsírsavak találhatóak benne, melyeknek kedvező hatásuk van a szívre és az agyműködésre.

Ez az évszak különösen alkalmas arra, hogy új alapanyagokat és felhasználási módokat próbáljunk ki. Vegyünk például gyökérzöldségeket, hiszen ezek nagyszerűek a krumpli és más bejáratott köretek kiváltására. A cékla méregtelenítő és zsírégető hatású, valamint antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal van tele, sok vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható, bár legtöbben csak savanyúságként ismerik. Jóízű adaléka lehet salátáknak, de akár chipsként is ehetjük.

A zellernek magas a kalcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium tartalma. Krémlevesként, és sütőben sütve is nagyon finom. A csicsóka szintén jól áll vitaminokban: káliumban, foszforban, cinkben, valamint C- és B-vitaminban illetve béta-karotinban is gazdag. Remek krumplipüré-alternatíva és krémleves-alapanyag lehet.

Rengeteg természetes vitaminforrás akad, mely az évnek ebben a szakában érik be. Ilyen például a kökény, amely jótékony hatással van a veseműködésre, és sokak szerint a vérnyomást is pozitívan befolyásolja. Ízletes mártást készíthetsz belőle, ami jól illik vadhúsok és csirke mellé. A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, védi a májat, ráadásul sokszor annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Lekvárfőzésre is alkalmas, csakúgy, mint a naspolya, ami vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is tartalmaz. Sőt, még csonterősítő hatásáról is ismert.

A gombaszedésnek ősszel van a főszezonja, ilyenkor megtelnek a piacok a kis kalaposokkal, amelyek értékes fehérjét, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaznak. A különféle gombáknak eltérő gyógyhatásuk van: a laska egyes források szerint rákmegelőző, a siitake gomba fogyasztását pedig keringési problémákkal küzdők számára javasolják. A pecsétgomba erősíti az immunrendszert, míg a gyapjas tintagomba a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentő hatásáról híres.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ősz

egészség

vitamin

zöldség

gyümölcs

gomba

étel

nass