Gulyásleves recept: hagyományos gulyásleves, gulyásleves sertéshúsból, hamis gulyásleves

HelloVidék   
  Megosztom
Gulyásleves recept: hagyományos gulyásleves, gulyásleves sertéshúsból, hamis gulyásleves

A gulyasleves bőséges lével, hagymával és paprikával készített étel, egyesek kockára vágott burgonyával, mások csipetkével főzik. Igazi hungarikum, egyike azoknak a magyar gasztronómiai fogásoknak, amikkel a külföldi turisták rögtön Magyarországra érkezésük után megismerkednek. Cikkünkből kiderül, milyen a hagyományos gulyásleves recept, hogyan készül a bográcsgulyás, milyen húsból a legjobb a gulyás leves, mi az a hamis gulyásleves, sőt még az is, hány kalória egy tányér gulyásleves.

A gulyásleves az egyik legnépszerűbb magyar eredetű egytálétel, amit világszerte ismernek, és amit hungarikummá is nyilvánítottak. Az igazán finom gulyásleves rántás nélkül készül, a minőségi fűszerpaprika elengedhetetlen részét képezi. Sokan, sokféleképpen szeretik. Nem mindegy, hogy a gulyásleves milyen húsból készül, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy mi illik a gulyásleves mellé, illetve mi legyen gulyásleves után. Ezeket gyűjtöttük most össze cikkünkben, sőt, még az is kiderül, hány kalória egy tányér gulyásleves.

A hagyományos gulyásleves recept

A gulyásleveshez először gyakorlatilag pörköltalapot kell készítenünk. A gulyásleves recept szerint a hagymát kis kockákra aprítjuk, a húst néhány centis darabokra. Forró zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, a tűzről levéve összekeverjük a fűszerpaprikával. Felöntjük másfél deci vízzel. Ha elfőtt róla, a keveréket lepirítjuk, hozzáadjuk a húst, a felkockázott paradicsomot és egészben, kicsumázva a paprikát. Ízlés szerint babérlevelet is dobjunk rá, így főzzük másfél órát lefedve. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a krumplit és a zöldségzöldjét. Körülbelül két liter vízzel felöntjük, ismét fedő alatt főzzük egy óráig. Ha csipetkét is szeretnénk bele, akkor a szaggatás után még tíz percig főzzük - ekkor lesz kész teljesen a gulyásleves.

Ha az idő megengedi, szabadtéren is főzhetünk gulyáslevest. A bográcsgulyás lényegében ugyanúgy készül, mint az előbb leírt gulyásleves, csak szabad tűzön. Létezik hamis gulyásleves is, ebből a verzióból kimarad a hús, a hamis gulyásleves recept legfeljebb szalonnát ír elő.

A gulyásleves milyen húsból a legjobb?

Hagyományosan marhahúsból készül a gulyásleves, de van olyan gulyásleves recept, ami disznóhúst ajánl. Ízletes gulyásleves főzhető sertéscombból, sertéslapockából, akár sertéskarajból vagy füstölt sertésbordából, csülökből, oldalasból is. Biztosan nem lövünk mellé, ha a gulyásleves sertéshúsból készül, hiszen, mint látszik, rengeteg verzió van erre is.

A gulyásleves milyen marhahúsból készüljön?

Ha arról beszélünk, a gulyásleves milyen húsból a legjobb, az igazán tradicionális receptek a marhát említik, szemben azokkal, akik szerint a gulyásleves sertéshúsból az igazi. Többféle verzió is van arra, hogy a gulyasleves milyen marhahúsból készüljön. Van, aki a marhalábszárra esküszik, mások a marhacombra. Ízlés szerint ki lehet egészíteni a gulyáslevest marha velőscsonttal is, sőt, főzhetjük vegyesen sertés- és marhahúsból.

A gulyásleves mellé mi illik?

Ugyancsak ízlés kérdése, hogy mi illik a gulyásleves mellé. Ehetjük a gulyáslevest friss kenyérrel, pogácsával, ízesíthetjük csípős, hegyes erős paprikával, kanalazhatunk rá tejfölt, levesbetétnek pedig szaggathatunk bele csipetkét.

Mi legyen gulyásleves után?

Nincs semmilyen szabály arra nézve, mi illik a gulyásleves után. Ha nehezen tudjuk eldönteni, mi legyen gulyásleves után a következő fogás, sós vagy édes ételek egyaránt jól passzolnak hozzá. A gulyásleves nagyon laktató étel, ezért érdemes könnyedebbre, akár húsmentesre venni a másodikat. Gulyás leves után gyakran kínálnak túrós csuszát, mákos tésztát vagy gubát, palacsintát, túrógombócot, császármorzsát, egy finom piskótát, nudlit, lekváros buktát, rizsfelfújtat, tejberizst, aranygaluskát, esetleg krumplis pogácsát. Legjobb, ha megszavaztatjuk a családot, mi legyen gulyásleves után, mi az, amit kívánnak.

Hány kalória egy tányér gulyásleves?

Ha fogyókúrázunk vagy bármilyen egészségügyi szempont miatt fontos tudnunk, hány kalória egy tányér gulyásleves, nagyjából 350-400 közötti értékkel kalkulálhatunk. Persze ez nagyban függ attól, milyen húst főzünk bele, mennyi zsírt használunk hozzá, mennyire gazdagon szeretjük, és persze attól is, mennyire púpozzuk meg a tányért, amikor szedünk a lábosból. Az sem mindegy, a gulyásleves milyen húsból készül. Amennyiben pontosan ki akarjuk számítani, hány kalória egy tányér gulyásleves, amit belapátoltunk, érdemes átböngészni a kalóriatáblázatot vagy keresni egy internetes kalória-kalkulátort.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gulyás

gulyásleves

recept

gasztronómia

hungarikum

bográcsgulyás

gulyásleves recept

gasztro