Babgulyás, ahogy mi szeretjük: babgulyás recept, babgulyás bográcsban, csülkös babgulyás készítése

HelloVidék   
  Megosztom
Babgulyás, ahogy mi szeretjük: babgulyás recept, babgulyás bográcsban, csülkös babgulyás készítése

Hogyan készül a babgulyás? Itt egy igazi csülkös babgulyás recept, és azt is mutatjuk, hogy a babgulyás mellé mi illik. Ne feledd, az igazi babgulyás bográcsban készül!

Mi az első dolog, ami a külföldieknek eszébe jut Magyarországról? Hát az igazi jó gulyásleves gazdagon, sok lével és hússal. Ebben a cikkünkben részletesen leírjuk, hogyan zajlik a babgulyás készítése egy kis fordulattal: ez egy csülkös babgulyás recept! Szó sincs róla, hogy hanyagoljuk a marhalábszárat, a babgulyás nélküle nem is lenne az igazi, csupán felturbózzuk a füstölt csülök mennyei ízével. Receptünk során leírjuk, hogy a babgulyás milyen babból, milyen húsból készül, illetve adunk néhány tippet, hogy a babgulyás mellé mi illik.

Mikor készítsük?

Bármikor! A babgulyás egy tipikus magyaros étel, amit minden alkalommal szívesen látunk az asztalnál. Mi azt tanácsoljuk, amint jön a jó idő, vegyük elő ezt a receptet, továbbá azt javasoljuk még, hogy a babgulyás bográcsban készüljön, mert semmi sem hasonlítható a szabad tűzön főtt étel ízéhez!

Milyen húsból készül a babgulyás?

A babgulyás általában marhanyakból, marhalábszárból készül. Ezek a húsok tipikus pörkölt-alapanyagok, állaguk és ízük tökéletesen megfelel ezeknek az ételeknek a készítéséhez. A babgulyás csülökből is gyakran készül, de nem egyedüli alapanyaga. Nem összekeverendő a babgulyás és a csülkös bableves!

A babgulyás milyen babból készül?

Fejtettbab, szárazbab a megfelelő alapanyag ehhez a recepthez. A konzerveket felejtsük el!

A csülkös babgulyás hozzávalói:

  • 1.5 kg füstölt sertéscsülök
  • 2.5 kg marhalábszár
  • 2 ek disznózsír vagy olaj
  • 5 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 3 db zöldpaprika (csípős)
  • 3 db tv paprika
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 fél zellergumó
  • 4 db babérlevél
  • ½ kg fejtett bab
  • 1 ek őrölt fűszerkömény
  • só és bors ízlés szerint
  • 3-4 ek fűszerpaprika
  • 3 l víz
  • 1 csokor petrezselyem

Hogyan készül a babgulyás?

  1. Ha a babgulyás csülökből készül, szükségünk van előkészületekre: a füstölt csülköt külön elő kell főznünk erősen sós íze miatt. A csülök sokáig fő, szánjunk rá akár több órát is. A kész csülköt hagyjuk elhűlni, majd daraboljuk föl. A babot áztassuk be előző éjszakára!
  2. A babgulyás készítése a pörköltalappal kezdődik: a zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a marhahúst, amit sóval, borssal, őrölt köménnyel, kifehéredés után pedig őrölt pirospaprikával ízesítünk. Néhány perc múlva hozzáadjuk paprikákat, paradicsomokat, a babérlevelet és addig főzzük, míg a hús el nem kezd barnulni, a zöldségek pedig meg nem puhultak.
  3. A félkész pörköltet felöntjük vízzel: ekkor tesszük bele a felkarikázott zöldségeket, majd a babot. Addig főzzük, míg a hozzávalók puhák nem lesznek és ízesítsük tovább, hogy olyan legyen a babgulyás ahogy mi szeretjük!
  4. A főtt csülökkockák az utolsó félórában kerüljenek a bográcsba. A kész babgulyásba dobjuk bele az apróra vágott petrezselymet. Ha még jobban meg akarjuk bolondítani az ízeket, készíthetünk hozzá házi csipetkét, vagy tejfölös habarást, ahogy a csülkös bableves esetében szokták, de tálalhatjuk egy kanál tejföllel is.

A babgulyás mellé mi illik?

A babgulyás egy nagyon gazdag, zsíros egytálétel, amit általában kenyérrel eszünk. Annak ellenére, hogy ez egy leves, főételként funkcionál, mert annyira tartalmas és laktató, viszont mindig marad hely a gyomrunkban még egy kis desszertnek. Magyaros főétel mellé magyaros desszert dukál, így mi a Gundel palacsintát és az ínycsiklandó aranygaluskát ajánljuk. Édes befejezés lehet a lakoma végén a házi rétes, a túrógombóc, vagy a csőrege is

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

babgulyás

bogrács

babgulyás recept

csülkös bableves

gulyás

főzés

recept

receptek

gasztro