Dübörög a chilibiznisz: ezekért magyar szószokért őrülnek meg most szerte a világon

Steiner Petra   
  Megosztom
Dübörög a chilibiznisz: ezekért magyar szószokért őrülnek meg most szerte a világon

Mi, magyarok híresen szeretjük az intenzív, pikáns ízeket. Amíg az italok terén a pálinka tett minket világhírűvé, az ételeink egyik, mára már szinte elhagyhatatlan elemévé vált a paprika. A 2011-es nagy magyarországi chilibiznisz bummja óta egyre nagyobb a piaci kínálat és a kereslet a könnyfakasztó ízek terén, de sokan még a nagy hazai márkák mellett sem félnek elindulni. A HelloVidék egy gádorosi chilitermesztő házaspárral beszélgetett kistermelői tapasztalataikról, és hogy mégis mi fán terem a jó hazai chili.

Halászlé, gulyásleves, kakaspörkölt. Néhány étel, amelynek elengedhetetlen eleme a híres magyar fűszerpaprikán túl az instant hidegrázást és fokozott verejtékezést okozó chili. A 2011-es sorsfordító év előtt jobbára csak a neves kecelit, a cseresznyepaprikát és a macskapöcsét ismerte a hazai közönség, a magyar piac bővülésével azonban mára a fájdalomtűrő képesség alapján bárki megtalálhatja magának a tökéletes „ízfokozót”.

2015-ben egy nemzetközi versenynek köszönhetően az egész világ felfigyelt a tehetséges magyar chilisekre, amit az évente megrendezésre kerülő solymári és nagymarosi rendezvények azóta csak még tovább fokoztak. Talán nem véletlen, hogy pont az áttörés évében kezdett bele a szenvedélyes chilizésbe Kokovecz Adrienn és Viczián Ádám, akik mindössze 10 tő paprikával indultak, mára már viszont több százas nagyságrendben termesztik a növényt a saját udvarukban.

Adrienn és Ádám szülei is jártasak a növénytermesztésben, viszont a két fiatal mondhatni teljesen újoncként vágott bele a nagy munkába. Noha Adrienn kertész végzettsége miatt volt mire építeniük a kezdeti időszakban, Ádámtól távol állt ez a fajta mesterség, így az indulás a kísérletezgetés jegyében telt.

A chilitermesztést is, mint minden mást, tanulni kell. Ezt nem könyvekből tettük, hanem egymás, illetve saját tapasztalatokból. A termesztést, én úgy gondolom, amíg csinálja az ember, addig tanulja. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, mert igen sok segítségünk volt. A feldolgozás egy kicsit távoli volt, sok ötlet, sok kísérletezés, mire az az ízvilág kialakult, amit mi elgondoltunk

– kezdett bele történetük mesélésébe Adrienn.

A saját vállalkozás felépítése évek hosszú, kemény munkáját jelentette. Közös kistermelői hivatásukat 2017-től jegyzik, addigra állt össze az a termékcsoport, amivel már nemcsak a kollégák, ismerősök, hanem a szélesebb nyilvánosság körében is meg tudtak jelenni a környékbeli piacokon a Viharsarki Chili márkanévvel. Noha a jelenleg hatályban lévő szabályok szerint kistermelőként csak a céghely 40 kilométeres körzetében lehet értékesíteni, így is akad 6-7 chilitermelő a körzetben, viszont nincs szükség gáncsoskodásra, egyedi termékeik miatt jól megélnek egymás mellett szűk piaci körülmények között. A nyers chili értékesítése helyett saját kreativitásukat kihasználva készítik a csak házi alapanyagokból összeállított mártogatósokat, habanero csatnit, barbarbecue szószt és a szokatlan párosítású savanyúságokat.

2018-ban a fiatal házaspár a HunHot versenyen való spontán indulásnak köszönhetően emelkedett ki a környékbeli mezőnyből a legjobb gyümölcsös chili szósz díjjal, amit 2019-ben a második legjobb savanyúság és paradicsomos szósz elismerés követett, de a siker így sem szállt a fejükbe. Bár Adrienn és Ádám mindig újabb és újabb ízkombinációkon töri a fejét, a saját fajtanemesítés meg sem fordult a fejükben, erre csak szerényen annyit mondtak, „azt rábízzák a nagyokra”.

Az elnyert díjak kétségkívül adtak egy löketet a gádorosi chilipaprika hírnevének, de a munka sosem állhat meg. „Az emberek mindenfelé szeretik az erőset. Jó és minőségi áruval lehet csak érvényesülni, valamint mindig kell egy pici új is. Nekünk 15 fajta termékünk van, megoszlik, ki mit szeret: van, aki csak csípőset, de vannak, akik az extrém erőset. A vásárlóink 90%-a az ízes dolgokat keresi és a különlegességektől se zárkóznak el” – tette hozzá Adrienn. Mindehhez jelenleg három fólia sátorban termesztenek konténeres neveléssel a chinense (kínai paprika) fajtából 500-600 tövet, amihez még jön az 500 négyzetméteren ültetett annuum (közönséges paprika) fajtavilág.

Összesen körülbelül 20-25 fajta szokott lenni. Mindig kevesebbet akar az ember, de vannak új dolgok, amiket ki kell próbálni. Lesznek a klasszikus carolina reaper, moruga scorpion, ghost pepper, többfajta habanero és jalapeno, valamint pár különlegesség is

– sorolta a népszerű chilifajtákat Ádám. Bár a fiatal pár figyelemmel kíséri az aktuális trendeket, Ádám megjegyezte, hogy ő ettől függetlenül nem szeretett ki a magyar konyha alapjainak számító paprikafajtákból sem, de chili nélkül az ételeket már el sem tudná képzelni.

Azt illetően, miszerint a chili jelentheti a vidék számára a megtartó erőt és kitörési pontot, a fiataloknak vegyes érzéseik vannak. „Szerintem ez nem igaz, mert a nyers paprikát nem igazán lehet értékesíteni a magas ára miatt. Fel kell dolgozni, úgy viszont elindulhat egy pozitív folyamat, mert a különleges termék kelendő” – fejtette ki véleményét a kérdés kapcsán Adrienn. Szó mi szó, minden utcasarkon egy-egy chilitermesztőt valóban nem tudna fenntartani az ország, azonban amíg a magyarok továbbra is keresik a könnyfakasztóan pikáns ízeket, addig a hazai chilitermesztés is tovább fog virágozni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

chili

chiliszósz

paprika

csípős

gádoros