Egyszerű zabpehely recept, avagy gluténmentes zabpehely keksz: Mennyi a zabpehely kalória tartalma?

HelloVidék   
  Megosztom
Egyszerű zabpehely recept, avagy gluténmentes zabpehely keksz: Mennyi a zabpehely kalória tartalma?

Zabpehely recept, gluténmentes zabpehely keksz: mennyi energiát tartalmaz 100 g zabpehely (zabpehely kalória)? 1 evőkanál zabpehely hány gramm? Gluténmentes zabpehely hol kapható?

A gluténmentes táplálkozás hívei számára mindig fontos a búzát helyettesítő, alternatív gabonafélék és az azokból készült pelyhek, lisztek felhasználási lehetőségeinek feltérképezése – éppen ezért ma már a gluténérzékenységgel küzdőknek sem kell nélkülözniük a finom süteményeket, tésztákat és kenyereket.

A zabpehely - számos más gabonafélével egyetemben - nincs a gluténérzékeny embereknek szóló tiltólistán, ami azt jelenti, hogy a zabpehely fogyasztása megengedett számukra. Miért van ez, mit tartalmaz, illetve nem tartalmaz a zab és a belőle készült zabpehely, amiért kevésbé megterhelő a szervezetünknek a zabpehely fogyasztása?

A zabpehely és a glutén

A gluténérzékenység a búzában megtalálható fehérje egyik összetevőjével, a giladinnal függ össze. A gabonában található fehérje két csoportra oszlik szét: ezek a glutenin és a giladin, azonban az árpában mindemellett megtalálható szintén allergén hordein, a rozsban pedig secalin, amelyek mind a gluténérzékenységhez hasonló tüneteket produkálnak, éppen ezért mindhárom gabonaféle tiltólistás a gluténérzékeny emberek számára.

A zab előnyös tulajdonsága, hogy a benne található, avenin nevű fehérje nem vált ki autoimmun reakciót a szervezetben, így a zab, illetve a zabpehely és más zab-alapú élelmiszerek szabadon fogyaszthatóak bárki számára. Érdekes kérdés azonban, hogy minden zab, zabpehely gluténmentes-e, azaz száz százalékig megbízható-e a fogyasztásuk? A válasz: nem, ugyanis egyes zabpehely típusok a feldolgozásuk során érintkeznek búzával, árpával, vagy rozzsal, így elvész a tisztaságuk a glutén szempontjából.

Hogy biztosra menjünk és elkerüljük az autoimmun-reakciót, lehetőleg törekedjünk az olyan zabpehely fogyasztására, aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy biztosan gluténmentes (számos zabpehely márkánál írja a csomagolás, hogy nyomokban fellelhető-e benne más, esetlegesen glutént tartalmazó gabonaféle). Ha sikerült beszereznünk garantáltan „tiszta”, azaz gluténmentes zabpelyhet, azt, és a zabpehelylisztet is nyugodtan használjuk bármilyen mennyiségben gluténmentes ételek, sütemények készítéséhez.

Natúr zabpehely
Natúr zabpehely

A zabpehely jótékony hatásai

Amellett, hogy a zabpehely gluténmentes, más előnyös tulajdonságokkal is bír, ez pedig a magas rosttartalom, illetve a zabpehely lassan felszívódó szénhidrát-jellege, aminek köszönhetően a szervezetünk takarékosan bánik a zabpehely fogyasztásával bevitt energiával. A zabpehely növeli a teltségérzetet és serkenti az egészséges bélműködést, illetve egyensúlyban tartja a bélflórát is.

A zabpehely fogyasztásának további előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe, tehát az inzulinrezisztenciával küzdők is nyugodtan fogyaszthatják, a zabpehely nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. A rendszeres zabpehely fogyasztás segít a koleszterinszint természetes csökkentésében is, vagyis egy igazi, filléres szuperélelmiszerről van szó, aminek a fogyasztása ajánlott bárki számára.

A zabpehely kalória tartalma

  • Mennyi energiát tartalmaz 100 g zabpehely?

100 g zabpehely kalória tartalma: 389 kcal.

  • Mennyi a főtt zabpehely kalória tartalma?

100 g főtt zabpehely kalória tartalma: 130 kcal.

  • Mennyi a zabpehelyliszt kalória tartalma?

100 g zabpehelyliszt kalória tartalma (a sima zabpehely kalória tartalmához hasonlóan) 394 kcal.

A zabpehely mennyiségének átszámítása

  • 1 evőkanál zabpehely hány gramm?

A csapott evőkanál zabpehely kb. 7 gramm, a púpos evőkanál zabpehely pedig körülbelül 14 gramm.

  • Egy bögre (2,5 dl) zabpehely kb hány dkg?

Egy bögre zabpehely körülbelül 10 dkg.

  • Két bögre (2,5 dl) zabpehely kb hány dkg?

Két bögre zabpehely körülbelül 20 dkg.

A legegyszerűbb zabpehely recept: gluténmentes zabpehely keksz

A zabpehely recept hozzávalói

  • 100 g gluténmentes zabpehely
  • 150 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 150 g vaj
  • 4 ek tej
  • 150 g nádcukor
  • 2 ek méz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 mk szódabikarbóna

A zabpehely keksz elkészítése

  1. Egy kisméretű lábasban olvasszuk fel a vajat, majd keverjük el a mézzel. A száraz hozzávalókat egyszerűen keverjük össze, majd öntsük hozzá a mézes-vajas keveréket és a kevés tejet.
  2. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, majd helyezzük el rajta a lapos, 5-7 cm átmérőjűre formázott kis zabpehely keksz korongokat.
  3. 180°-ra előmelegített sütőben süssük őket készre kb. 12 perc alatt. Ha szárazabban, roppanósan szeretjük, hagyjuk a sütőben még 2-3 percen keresztül.

Gluténmentes zabpehely hol kapható?

A gluténmentes zabpehely a legtöbb élelmiszeripari nagyáruház polcain megtalálható, de megvásárolhatjuk azt drogériákban, bio boltokban is. Amennyiben a környékünkön nem találunk olyan helyet, ahol gluténmentes zabpehely kapható, vagy magasabbak az elvárásaink, szerezzük be azt internetes kiskereskedésekből.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

zab

zabpehely

glutén

búza

egészség

recept

gasztro

süti

sütemény

sütemény receptek