Így készül a magyarok kedvenc luxuslekvárja: 5000 Ft is lehet kilója, de nincs párja

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Így készül a magyarok kedvenc luxuslekvárja: 5000 Ft is lehet kilója, de nincs párja

A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen október közepéig tart, az ország keleti csücskében előszeretettel termesztett, máshol alig ismert tájfajták azonban egészen október közepéig-végéig teremnek. Ezekből készül az országszerte, sőt határon túl is ismert és kedvelt szatmári szilvalekvár, amit üstben, majdnem egy egész napig főznek, semmit nem tesznek hozzá, az íze mégis utánozhatatlanul finom. 

A szilva termőterülete az elmúlt években enyhén csökkent, a termelés ugyanakkor egyre inkább az intenzív, kézi szedésre alkalmas ültetvények irányába tolódik el. Az időjárás nem volt idén mostoha, de nem is feltétlenül kedvezett a szilvatermesztésnek, a hűvös tavasz, a kora tavaszi fagyok néhány fajtánál negatívan befolyásolták a termékenyülést, a virágzáskori csapadék pedig a monília fertőzés elleni védekezést nehezítette, így az idén összességében a közepesnél gyengébb termés várható. A gazdálkodók mintegy 40-50 ezer tonna közötti mennyiséget takaríthatnak be ebben az évben.

A szilva betakarítása mellett a megyében még javában folyik a szilvalekvár főzése is a viszonylag olcsó, de annál értékesebb nemtudom, penyigei vagy besztercei szilvából és az egyéb tájfajtákból. Aki tartja magát a hagyományokhoz, 20-24 órán át készíti rézüstökben az utánozhatatlan ízű, és nagyon egészséges finomságot.

Az Agricolae Kft. hagyományos szatmári szilvalekvárt főz, modern eszközökkel, de a beltartalmi értéke ugyanolyan jó, mint a rézüstökben, 24 órán át készülő lekvároké. A cég több mint két évtizedes munkájának elismerése volt 2021-ben a Magyar Termék védjegy, amit a „Különleges minőségű szilvalekvár natúr 360g” és a „Különleges minőségű Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából 240g” termékük kapta meg, többi lekvárjukat pedig a Hazai Termék védjeggyel látták el. Mivel javában tart a lekvárszezon náluk, megkerestük a céget, és Bíró Csaba ügyvezető válaszolt a kérdéseinkre.

HelloVidék: Miért és hogyan kezdték el a hagyomásnyos szilvalekvár gyártását?

Bíró Csaba: Cégünk egy 25 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás, mely mai napig egy család tulajdona. Fő elvünk hogy magas minőséget teremtsünk, vevőink igényeit a változékony piaci környezetben is ennek megfelelően kiszolgáljuk. Fontosnak tartjuk, hogy megőrizzük hagyományainkat és értékeinket, minden általunk elállított termékben ezt az elvet kívánjuk átadni.

Mi a titka a szatmári szilvának?

A szatmári szilva a térségre jellemző területi adottságoknak és egyedi mikroklímának köszönhetően sajátos sav-cukor aránnyal rendelkezik. Gyakorlatilag egy ártéri talajon, az évek során önmagát nemesített szilvafajtáról van szó, mely teljes mértékben az itteni viszonyokhoz alkalmazkodott. Különleges íze, magas beltartalmi értékei, zamata is ennek köszönhető. Az Európa egyéb terelületein lévő szilvafajtákkal összehasonlíthatatlan. Az ebből készült lekvár pedig Tradicionális. A magyar lakosság a lekvár remek ízén felül, 100%ban tud valamilyen kedves emléket felidézni a szilvalekvárhoz kapcsolódóan, ezek az emlékek pedig általában a vidékhez köthetőek. A szilvalekvár segít megőrizni a hagyományokat, kapocs a különböző vidékeken élő emberek között. Íze utánozhatatlan, számos vizsgálattal alátámasztva pedig kijelenthető, hogy igen egészséges is, a funkcionális élelmiszerek közé sorolható. Könnyedén beilleszthető a modern reformkonyhába és soha nem megy ki a divatból.

Mikor és hogyan szüretelik Szatmárban a szilvát? Milyen lett az idei termés?

A korábbi, kézi szedést a gépi betakarítás váltotta fel, mely nagyban meggyorsítja a szüretelés folyamatát. A szedés idejét a gyümölcs érettsége határozza meg, ez pedig az időjárástól függ.

Milyen lett az idei termés?

Ebben az évben szerencsére szép termést produkált a hazai ültetvényeken a legtöbb szilvafajta. A megfelelő csapadékmennyiség és azok időbeni eloszlása, a virágzáskori száraz időjárás kedvezett a kötésnek és a fák szépen ki tudták nevelni gyümölcseiket.

Változik-e a termés mennyiségén túl a minősége és hogyan az időjárás változásának függvényében?

Klímánk változik, az egyre gyakoribb jégesők sajnos minden évben okoznak károkat, de szerencsére esetünkben a felhasználni kívánt gyümölcsmennyiséget ez nem befolyásolta. Idén ez cirka 3000 tonna frissgyümölcsöt jelentett, de üzemünkben akár ennek a duplájához is adottak a feldolgozás feltételei. Természetesen minden évben vannak különböző, a gyártást nehezítő tényezők akár a nyersanyag esetében jelentkező magasabb vagy alacsonyabb rostszerkezet, a beérkezett gyümölcs cukorfokbeli eltérése, de ezeket cégünk folyamatos gyártástechnológiai fejlesztésekkel küszöböli ki.

Milyen termékeket készítenek idén a szilvából a lekváron túl?

Ebben az évben a szilvalekvár mellett aszeptikus szilva velő (tartósítószermentes szilva gyümölcspüré) és szilvabefőtt készült, minden terméktípus esetében többféle kiszerelésben.

Mi a titka a hagyományos szatmári szilvalekvárnak? Miben más, mint a többi szilvalekvár?

A titok a gyártástechnológiában rejlik. Az Agricolae Kft.-nél az eredeti, rézüstben történő lassú szilvalekvárfőzési technológiát alkalmazzuk nagyüzemi körülmények között. A hagyományos gyártási technológia mentén, a legmodernebb minőségbiztosítási szabályokak betartva. Ennek köszönhetően nagy mennyiségű szilvalekvárt, az eredeti, szatmári-táj jellegű ízvilágban tudunk előállítani. Fejlesztéseinknek köszönhetően egy kíméletesebb eljárással a kész lekvár megőrzi a friss gyümölcsre jellemző főbb beltartalmi paramétereit, kedvező élettani hatásait.

Hogyan készül ez a lekvár általában és önöknél?

A beérkezett friss gyümölcs gondos tisztításon, mosáson és válogatáson esik át, majd a gyümölcsöt magozzák és roppantják. Előfőzést követően gyümölcsvelő/gyümölcspüré készül belőle, amit az említett kíméletes, de hagyományos lekvárfőzési technológiával sűrítünk be a kívánt termék eléréséig. A folyamat legvégén úgynevezett karamellizáláson esik át a lekvár, ez megadja az igazi, szilvalekvár ízt és aromát.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy natúr lekvárjaink nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott ízfokozót, mesterséges aromát vagy cukrot. 100% szilva felhasználásával készülnek, így ebben a formában cégünk teljesen egyedülálló a hazai piacon.

Természetesen a lágyabb ízek kedvelőinek is kedveskedünk, és elérhető a szilva natúr extradzsem, valamint a fahéjas ízesítésű szilva extradzsem is. A szilvalekvárt természetesen mindenki ismeri, és a szatmári térségen kívül a legnagyobb rá a kereslet, hiszen ott igazi kuriózumnak számít.

Mekkora vásárlói igény van a szatmári szilvalekvárra országosan?

Helybéliként elmondhatom, hogy ezen a vidéken, Szatmár-Beregben természetes alkotóeleme a konyhánknak és a háztartásunknak. A lekvárok esetében is megfigyelhető a vásárlók részéről a tudatosság. Egyre inkább odafigyelnek rá, hogy amit fogyasztanak, az egészséges legyen, lehetőleg ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, aromát és tartósítószert. Ezeknek a kívánalmaknak natúr lekvárunk teljes mértékben megfelel.

Mennyibe kerül idén ez a lekvár? Ez az ár sok, reális, vagy mit kell róla tudni?

A termékek prémium kategóriába tartoznak, hiszen 1kg szilvalekvár előállításához évjárattól függően 3-5kg friss szilva is szükséges lehet, így az árukban ez mindenképpen jelentkezik.

Nem szabad elfelejteni a gyártáshoz szükséges energiát sem, hiszen a lekvárgyártás egy igencsak speciális és energiaigényes folyamat. Cégünk a költségek csökkentése érdekében megújuló energiát is használ, napelemparkot működtet, melynek segítségével az iparra jellemző drasztikus drágulási folyamatokat igyekszünk valamelyest féken tartani. Plusz költséget jelentenek a különböző csomagolóanyagok és az árumozgatás során jelentkező költségek is.

Ennek ellenére a jelenlegi nehéz piaci környezetben is arra törekszünk, hogy minél kedvezőbb árat tudjunk kialakítani partnereinknek, ezáltal a fogyasztóknak is. Ez az ár jelenleg boltonként változik, de egy 315ml-es üveges lekvár esetében körülbelül 1500-1700Ft/db fogyasztói áron elérhető.

Sajnos ha az ember alacsonyabb árat szeretne, valamiből muszáj engedni. Ebben az esetben megjelennek más gyártók esetében az alcsony gyümölcstartalmú, színezékkel és aromákkal javított termékek. Cégünk nem ezt a vonalat és gondolkodásmódot képviseli.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szatmári szilvalekvár

lekvár

szilva

szabolcs-szatmár-bereg megye