Őrült áron kínálják a libahúst: mi lesz így az idei Márton-nappal? + recept

Tóth Viktória   
  Megosztom
Őrült áron kínálják a libahúst: mi lesz így az idei Márton-nappal? + recept

A 2022-es brutális élelmiszerinfláció nem kímélte sem az egyszerű, hétköznapi konyhai alapanyagokat, sem az olyan különleges, nemes finomságokat, mint a libahús – már pedig libasült nélkül nincs igazi Márton-nap! Mutatjuk, mennyire verte fel az infláció a libacomb és a libamell árát, és hogyan úszd meg a Márton-napi libás fogást az állat olcsóbb részeiből. Tudd meg, hogyan készül a legpuhább, legomlósabb libahús, amit idén konfitálással fogunk lassan, bőzsírban megfőzni!

Az elmúlt évek során újra divatos lett a Márton-napi libasütés – nem is csoda, hiszen érdemes minden alkalmat megragadnunk, hogy ízletes, hagyományos ételeket varázsolhassunk az asztalra. Cikkünkben eláruljuk, miért pont Márton-napon kell libát enni, milyen ősi babonák övezték ezt a misztikus ünnepet és hogyan jósoltak Márton-napkor. Mutatjuk, milyen jellegzetes ételeket készítettek, mi volt a Márton-napi ajándék és honnan erednek ezek a szokások! Receptünkkel bemutatjuk, hogyan készül az isteni konfitált libacomb gratin burgonyával – érdemes egy pohár vörösborral lekísérni!

Elszállt a libaár – de mennyire?

Az elmúlt évek során elkezdett visszatérni a divatba a szezonális étkezés, ami nagyszüleink idejében még csak nem is volt kérdés tárgya: ősszel jött el az ideje a szilvalekvár készítésének, ekkor főzzük a birsalmasajtot, ilyenkor kezdődik a sütőtök szezonja, sőt, ekkortájt gyűjtjük az ízletes erdei gombákat is. Novemberben jön el a kacsa és a liba szezonja, azonban az örömünk nem felhőtlen, hiszen sosem volt még ilyen drága a hús a boltok polcain.

Az élő liba ára átlagosan 6-8.000 Ft/darab, hízott liba esetében az ár meghaladhatja a 10.000 Ft-ot (a KSH a vágóliba esetében 67,4%-os áremelkedést mért augusztusban). A megtisztított egész hízott liba ára 2.500-3.000 Ft/kg-tól indul (egy hízott liba súlya 6-8 kg), ám az értékes máját gyakran külön kell megvásárolni. A libamell kilós ára 4.500 és 6.000 Ft/kg között mozog, a libacomb ára szintén kb. 4.500 Ft/kg-tól indul, de a 6.000 Ft-os kilós árat is megközelítheti, főleg Márton-nap előtt (ugyanúgy, ahogy húsvétkor a birkahús és a sonka ára magasabb, ilyenkor a liba árát kérik meg).

A hízott libamáj ára 8.000 Ft/db körül mozog (egy darab hízott libamáj kb. 400-500 g), ám az sem ritka, ha a 20.000 Ft-os kilós árat is eléri. A szintén ízletes pecsenye libamáj átlagosan 1.700 Ft/kg, a libaháj pedig körülbelül 1.000 Ft/kg-os áron talál gazdára. Az olcsóbb libahúsok közé tartozik a libaszárnytő (~1.000 Ft/kg-tól) és a libafar-hát (~500 Ft/kg-tól), na és persze a libanyak (~1.500 Ft/kg), amelyekből viszont nagyon finom levest főzhetünk.

Klasszikus Márton-napi libasült
Klasszikus Márton-napi libasült

Miért eszünk libát Márton-napkor?

A Márton-napi libalakoma Szent Márton legendájához köthető, aki a természetgyógyászok védőszentje. A történet szerint a savariai (szombathelyi) származású fiatal Márton római légiós katonaként szolgált Franciaországban, 316-317 körül, mikor didergő koldus kérte a segítségét: Márton önzetlenül kettévágta talárját, és felét a koldusnak adta, aki valójában maga Jézus Krisztus volt. Jézus hálából felajánlotta Mártonnak a keresztelkedés lehetőségét, aki élt vele, majd a légióból kilépve keresztény papként szolgált tovább.

Márton kiváló hittérítő papnak bizonyult, akinek tevékenyégét a hívek csodával határos gyógyulása kísérte, így odaadása és szolgálatkészsége miatt Tours püspökévé választották. Itt jön a történetben a csavar: Márton egyszerű papként képzelte el életét, ezért, amikor eljöttek érte, hogy elvigyék az avatási szertartásra, ő inkább elbújt a libaólban. A libák hangos gágogása buktatta le Mártont, akit 371-ben püspökké avattak, majd halálát követően 397 november 8-án helyeztek örök nyugalomra, november 11-én pedig szentté avatták.

Annak, hogy miért eszünk libát Márton-napon, egyszerű oka van: miután megtalálták az ólban bujkáló Mártont és püspökké avatták, nem is volt kérdés, milyen állat kerüljön az asztalra: az őt eláruló libákból készült az ünnepi lakoma, mellé pedig idei bort ittak (ekkor van az újbor ünnepe is). Innentől fogva Márton-napja örökre összefonódott a libaevés hagyományával, erről írásos feljegyzések is születtek, magyar földön már 1170 évéből.

Márton-napi babonák és népszokások

November 11-e a régi paraszti világban a tél kezdetét jelölte: ilyenkor értek véget a szántóföldi munkálatok, a cselédség, a jobbágyok és a pásztorok pedig megkapták fizetésüket és karácsony előtti, évi juttatásaikat, amihez Márton-napon gyakran egy-egy liba is tartozott. Érdemes kiemelnünk, hogy az ősz végén, tél elején van a jószágbehajtásnak és a szárnyasok vágásának az ideje is, hiszen a nyár folyamán mindig bőséges belőlük a szaporulat.

Az ünneplésnek több oka is volt: amellett, hogy a munka véget ért, ez volt az utolsó nap az adventi böjt előtt, így az emberek igyekeztek minél nagyobb lakomát és mulatságot rendezni. Az ünnepi liba hátsófeléből mindig jutott a papnak is – innen ered a „püspökfalat” nevű kifejezés. Márton-nap továbbá dologtiltó ünnep volt: tilos volt ilyenkor mosni és teregetni, mert az jószágpusztulást hozott a házra.

A pásztorokhoz köthető „Szent Márton vesszője”: ha a gazda megfizette a bélesadót vagy a rétespénzt, köszöntőt mondtak az egészségére és többágú vesszőt ajándékoztak neki, amivel következő tavasszal kihajthatta az állatokat. Az olyan „extra juttatások”, mint a rétespénz, a Márton napi ajándékozás részét képezték, de szokás volt ilyenkor a pásztorok mellett a papoknak, tanítóknak is ajándékot vinni.

A libalakoma előtt rendszerint Márton-napi vásárt rendeztek, este pedig német mintára lampionos felvonulással, néhol bállal ünnepeltek, a menetben néhányan piros talárba öltöztek a római légiósok mintájára. Az egybegyűltek dallal és tánccal ünnepeltek és természetesen Márton és a koldus találkozását is eljátszották. Márton-napja egyben a vendégszeretet szimbóluma, illett ilyenkor egymást megvendégelni és a finom falatokat borral bőségesen lekísérni.

Márton-napi időjóslás

Márton-nap nem csak a libalakoma, hanem az újbor miatt is fontos ünnep (Szent Mártont az újbor védőszentjeként is tisztelik), hiszen ekkorra készültek el az év első borai az idei szőlőszüret eredményeképp. A gazdák november 11-én kezdik meg az első boroshordókat, az újbort a Márton-napi libalakoma mellé szokás megkóstolni. Mivel Márton egyben a természetgyógyászok védőszentje is, az újbor fogyasztásának is különös gyógyító erőt tulajdonítottak – következtetésképp minél többet kellett belőle inni, hogy annál jobban érvényesüljön a gyógyhatása.

A borhoz köthető hagyományok miatt lett ekkora jelentősége a Márton-napi időjóslásnak is: úgy gondolták, ha Márton-napján esik, bő szőlőtermés lesz a jövő évben. Ha Márton-napján még zöld a szőlő levele, az enyhe telet ígért, ha pedig Márton-napon a lúd jégen járt, akkor karácsonykor vízben poroszkált – tartja a mondás. A libalakomának szerencsehozó hatást is tulajdonítottak, úgy gondolták, aki Márton-napon libát nem eszik, az egész évben éhezik. A liba csontjából is jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha pedig hosszú és fehér, akkor havas tél várható.

„Ha lúd, legyen kövér!”

A magyarok nem tréfálnak, ha libáról van szó – egy tökéletes Márton-napi fogáshoz tökéletes libát kell venni. A tyúkkal ellentétben a liba akkor jó, ha kövér, kifejezetten hájas, bőre hibátlanul fehér. Az ideális liba fiatal, a húsa ruganyos, tapintásra érzékelhető, hogy milyen puha. Vásárlás előtt érdemes szem előtt tartani, hogy a libák kifejezetten nagytestű madarak is lehetnek – csak akkora állatot vásároljunk, amit biztosan be tudunk tenni a hűtőbe (maximum 2 napig tároljuk felhasználás előtt), illetve el is tudjuk majd készíteni a választott technikával.

A libavásárlás speciális esete a vadlúd, ami sajnos a fent vázolt „tökéletes liba” ellentétje: amennyiben vadat sikerült szerezni, mindenképpen számoljunk azzal, hogy az állat öreg lehet, ilyenkor a húst inkább pörköltnek, ragunak érdemes készíteni, mert a hosszas sütés közben csak túlszárítanánk. Sajnos a vadlúd esetében az is benne van a pakliban, hogy a hús (vagy például a zúza) egyáltalán nem puhul meg, akármit teszünk vele, kellemetlen, rágós marad. Ha látjuk az állaton a bontás során, hogy keményhúsú, valószínűsíthetően idős példány (ezt nem mindig lehet egyértelműen eldönteni), jobban járunk, ha eleve húslevesnek fűzzük meg, órák alatt, gyöngyöző vízben.

A libahús használata a konyhában

A libát a kacsahúshoz hasonlóan használjuk: habár többnyire a mellet és a combot kedveljük, hiszen ezek a liba legfinomabb részei, a csirkéhez hasonlóan az egész állatot érdemes feldolgozni és elfogyasztani. A liba legnemesebb része a hízott libamáj (mind a pecsenye, mind a hízott libamáj sütése őszi/téli szokás), amiből igazi ínyenc, ünnepi fogások készíthetők. A libát gyakran egyben megsütik, körbepakolva vagy megtöltve mindenféle őszi/téli finomsággal, például almával, aszalt gyümölccsel, gesztenyével, dióval.

Amennyiben nem egyben szeretnénk megsütni a libát, daraboljuk fel, fejtsük le róla az értékes combokat és melleket (vegyük ki a hízott májat, ha van), a többiből pedig készítsünk húslevest, ragulevest – igazán esszenciális, ízes lé készülhet libacsontból, libaaprólékból. Amennyiben kifejezetten libalevest szeretnénk főzni – „megúszós” Márton-nap – vásároljunk libanyakat, amin ízletes hús található, a csontok pedig kiválóan megízesítik a levet.

Érdemes külön kiemelnünk a libahájat is, amiből a legfinomabb tepertő, illetve libazsír készíthető. A zsírt mindenképpen érdemes megőrizni, mert remekül lehet konfitálni (bő zsírban abálni) benne, illetve zsírral lezárva hónapokig elállnak a különféle húsok, pástétomok is (pl. zsírban eltett libamáj vagy libamájpástétom). A liba fűszerei a hagyma és a fokhagyma, a zöldfűszerek (majoránna, rozmaring, kakukkfű), kellemes savasságot ad az ételeknek a bor, illetve a vörös húsú szárnyasoknál bátrabban használhatjuk az olyan „karácsonyi” fűszereket is, mint a narancs leve és héja, a fahéj, a szegfűszeg vagy a kardamom.

Hogyan eszik a libát a magyarok?

A magyarok többnyire klasszikus libasültet készítenek Márton-napra, a köret rendszerint párolt lila- vagy fehérkáposzta vagy valamilyen krumplikészítmény, például krumplipüré, krokett, hercegnőburgonya. A sült libamáj gyakran készül szalonnába tekerve, de tálalhatják egy szép szelet Budapest bélszín steak tetején is. A libamellet készíthetjük teljesen átsütve, a combhoz hasonlóan és konfitálva is, illetve elkészíthetjük ugyanúgy, ahogy a rozé kacsamellet szokás sütni. Extra ízélményt nyújt a füstölt libamell is, amivel bárkit lenyűgözhetünk, aki Márton-napon meglátogat minket.

A következő receptünk egy klasszikus, laktató Márton-napi fogás – egy igazán vajpuha libacombot fogunk elkészíteni konfitálás útján – arra, hogy mi az a konfitálás, hogyan csináljuk és meddig tart, nemsokára visszatérünk -, a húsunk mellé pedig egy villantós burgonyaköretet ajánlunk, a gratin burgonyát, amit szintén nem bonyolult elkészíteni, csupán a megfelelő burgonyatípust kell beszereznünk.

Konfitált libacomb gratin burgonyával
Konfitált libacomb gratin burgonyával

Recept: konfitált libacomb gratin burgonyával (8 főre)

A libacomb, illetve a kacsacomb (ha nem sikerült Márton-napi libát venni, nyugodtan készíthetjük kacsacombbal is) készítésének egyik legkiválóbb módja a konfitálás. A divatos kifejezést gyakran hallhatjuk a főzőműsorokban, azonban abszolút nem új találmányról van szó, már évszázadok óta sokan készítik így a szárnyasokat, a sertéshúst, vagy akár a halat (sokunknak még gyermekkorunkból ismerős a zsírban eltett libamáj). A konfitálás gyakorlatilag lassú főzés, alacsony hőfokon, bő zsírban, gazdagon fűszerezve: a zsír nem hagyja, hogy a hús rostjai kiszáradnak, a combok lassan puhulnak meg, átitatódnak a fűszerek aromáival, a végeredmény pedig igazán omlós lesz.

Érdekesség: régen nem csak azért alkalmazták ezt a módszert, mert omlósabbak lettek tőle a húsok – a hűtő előtti időkben konfitálás útján, zsírban eltéve remekül lehetett sült húst tartósítani (egyszerűen hagyjuk a sült húst a zsírban kihűlni, zsírral bőségesen elfedve az egészet együtt megdermedni). Az így eltett húsok hónapokig problémamentesen elállnak a hűtőben vagy a hideg kamrában, megéri kipróbálni – sőt, az ízletes zsír is kincset ér, hiszen megannyi ételhez fel lehet még használni. Lássunk neki, nézzük a receptet!

A libahús hozzávalói

  • 8 db libacomb
  • 4 db babérlevél
  • 1 ek szárított rozmaring
  • 1 ek szárított majoránna
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • ~ 1-1,5 kg libazsír vagy kacsazsír

A gratin burgonya hozzávalói

  • 2 kg nem szétfövő burgonya
  • 0,8 l zsíros tejszín
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 300 g trappista sajt
  • 1 ek őröltszerecsendió
  • 250 g vaj
  • só, fehérbors ízlés szerint
A libacomb konfitálása
A libacomb konfitálása

A libacomb konfitálása

A konfitálás folyamata egyszerűbb, mint gondolnánk. Előkészületek gyanánt fűszerezzük be a húsokat egy pár csepp olajjal bedörzsölve, majd pihentessük egy éjszakán át a hűtőben, hogy átjárják őket az ízek (mintha csak előpácolnánk). Másnap vegyünk elő egy mély tepsit, hőálló fazekat, öntöttvas edényt vagy bármilyen sütőbe helyezhető edényt, majd helyezzük bele szépen a libacombokat. Olvasszuk föl a liba-vagy kacsazsírt, majd öntsük a combokra (langyos legyen, ne forró!), míg teljesen el nem lepi őket. Lehetőleg ne lógjon ki a hús sehol a zsír alól, hiszen épp az a lényeg, hogy a zsiradékkal mindenhol bevonjuk a combokat.

Melegítsük elő a sütőt 70-75°C-ra (maximum 80°C-ra) és helyezzük be a bő zsírban úszó combokat. Ezen az alacsony hőfokon sütjük – valójában főzzük – a libát körülbelül 5 órán keresztül, ám akár 6-7 órán át is végezhetjük a folyamatot (amit a hússal teszünk, nagyban hasonlít a szuvidálásra, ám abban az esetben vákuumcsomagolásban főzzük a húst, szintén alacsony hőfokon). A tűzhelyen is elkészíthetjük, fazékban, a legkisebb lángon főzve. A végeredmény olyan omlós, hogy szinte leolvad a hús a csontokról – ám addig bőven van időnk foglalkozni a körettel, ami esetünkben egy munkásabb gratin burgonya lesz.

A gratin burgonya elkészítése

A gratin burgonya, azaz a „Gratin Dauphinois” a franciák világhírű rakottasa: többnyire köretként fogyasztják, azonban elkészíthetjük a francia rakott burgonya magyarosabb verzióját is, ami gazdagsága miatt inkább egytálételként szolgál (tipikusan jó hozzá a húsvéti sonkamaradék). Mi most az eredeti gratint fogjuk elkészíteni, tisztán krumpliból, jó sok tejszínnel nyakon öntve. Ízlés szerint a rétegek közé csempészhetünk szintén vékonyra vágott vöröshagymát, karfiolt és más zöldségeket is.

A nem szétfövő burgonyát (bármilyen salátaburgonya megfelel) mandolinnal szeleteljük 1-2 mm vastagságúra, majd tegyük egy nagy fazék előforralt sós vízbe és főzzük elő 3-5 perc alatt (ki is hagyhatjuk a burgonya előfőzését, ám ez esetben számoljunk azzal, hogy a sütőben 2 óráig is eltarthat a köret készítése). Csepegtessük le az előfőzött burgonyaszeleteket, majd készítsünk elő egy mély tepsit a rétegezéshez.

A tepsinket vajazzuk ki bőségesen, a maradék vajat olvasszuk fel és keverjük el a tejszínben, a sajt felét reszeljük le és szintén adjuk hozzá. Készítsünk egy réteget a vékony burgonyaszeletekből a tepsi aljára, kenjük meg vékonyan a tejszínnel, ízesítsük sóval, fehérborssal és szerecsendióval, majd ismételjük a folyamatot addig, míg el nem fogyott az összes krumplink. A maradék tejszínt öntsük a burgonyák tetejére, a sajtot pedig reszeljük rá az egészre. 180°-ra előmelegített sütőben süssük pirosra körülbelül 40 perc alatt (ha a burgonyaszeleteket keménynek találtuk, süssük még egy kicsit alufóliával becsomagolva is, a sajtot csak a legvégén pirítsuk rá).

A tálalásra több opció is létezik: tálalhatjuk a gratin burgonyával a zsírból elővett libacombot, ám ki is vehetjük a húsokat a zsírból és bőrrel felfelé egy tepsiben grill fokozaton rásüthetünk a bőrükre néhány percig – ettől az amúgy is omlós bőr kap egy kis pörzsanyagot, ropogóssá válik. Amennyiben az utóbbi opciót választjuk, vigyázzunk, nehogy benn felejtsük, kiszárítsuk a húst, különben hiába konfitáltuk órákon keresztül!

Gere A. Portugieser, 2021
Gere A. Portugieser, 2021

Borajánló: Gere A. Portugieser, 2021

Libahúshoz, kacsahúshoz szinte bármilyen bort felszolgálhatunk, ám tipikusan ezek azok a szárnyashúsok, amelyek mellé illik a vörösbor. Gere Attila Pincészete a villányi borvidék jellemző fajtájából hozott létre egy bársonyos, lágy, kifejezetten gyümölcsös ízvilágú száraz vörösbort, melyben elsődlegesen a szőlő aromája dominál. Nem érdemes hosszan érlelni, fogyasszuk frissen, hiszen egy könnyen iható, kellemes vörösborról van szó, ami bármilyen hétköznapi és ünnepi vacsorának kiemeli az ízeit.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

márton-nap

liba

libahús

libamáj

ünnepek

november

gasztromesék

recept

receptek

magyaros ételek

libacomb