Így növekedhet a munkabér: erre számíthatnak a bölcsődei dolgozók

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Így növekedhet a munkabér: erre számíthatnak a bölcsődei dolgozók

A bölcsődei szakdolgozók bérének két lépcsőben történő, átlagosan harmincszázalékos emelését jelentette be nemrég Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Ezekről a meglehetősen összetett rendszerben történő emelésekről Kovácsné Bárány Ildikó bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos mesélt - írja a Magyar Nemzet.

A bölcsődei szakemberek köré­ben nem tapasztalunk olyan mértékű pályaelhagyást, amilyen más szakmák esetében előfordul, az álláshelyeknek csupán két és fél százaléka nincs betöltve

- mondta el a portálnak Kovácsné Bárány Ildikó, aki úgy véli fontos lenne, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a kisgyermeknevelői hivatást. Mivel a jelenlegi munkaerő nagy része már a pályája második felében jár.

A kisgyermekek életében a kora gyermekkori nevelés meghatározó és egyben a legfontosabb. Ebben a szülők és a család mellett felelősségteljes szerepe van a jó minőségű bölcsődei nevelésnek is

- tette hozzá a miniszteri biztos, de kitért arra is, hogy szintén nagyon fontos lenne, hogy minél magasabban képzett szakemberek foglalkozzanak már a legkisebbekkel is.

Most pedig már hatszáz fölött van az alapképzésben diplomát szerzettek száma, és mintegy 1400 dolgozó végez éves átlagban az OKJ-s képzéseken. A középfokú végzettségű kisgyermeknevelők 85 százalékának felsőfokú szakképesítése van, az ő bérük a következő két évben átlagosan 41 százalékkal emelkedik majd. A bölcsődében foglalkoztatott valamennyi szakdolgozóra kiterjedő bérfejlesztés pedig átlagosan harmincszázalékos lesz

- magyarázta Kovácsné Bárány Ildikó, majd mindezt egy konkrét példán is levezette.

Egy középfokú végzettségű pályakezdő kollégának két év alatt nettó 26 ezer forinttal nő a fizetése, egy felsőfokú végzettségűnek pedig mintegy nettó 60 ezer forinttal emelkedik. Egy negyvenöt éve közalkalmazotti jogviszonyban lévő kisgyermeknevelő bére pedig már közel nettó száztízezer forinttal emelkedik

- kezdte a miniszter biztos, majd kitért arra is, hogy azoknak, akiknek negyvennyolc évnél hosszabb munkaviszonyuk van, a havi keresetük emelkedése elérheti a nettó 132 ezer forintot is. Mint mondta a középfokú végzettségű kollégák átlagosan hatvanötezer, a felsőfokúak hatvanezer, a bölcsődei dajkák pedig harminchatezer forinttal kapnak majd több fizetést.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bölcsi

bölcsőde

bölcsődei dolgozók

család

támogatás

fizetés