Fontos változás a babaváró hitelnél: emiatt bukhatják sokan a pénzt

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változás a babaváró hitelnél: emiatt bukhatják sokan a pénzt

A Babaváró hitel egy igen kedvező hitelkonstrukció, hiszen amennyiben az igénylést követő 5 évben gyermek születik, akkor a Babaváró a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második gyermeknél a fennálló tőketartozást 30%-kal csökkentik, a harmadiknál pedig a tartozása fennmaradó részét elengedik. Most módosult az egyik feltétel, az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem.

Módosult a Babaváró hitel egyik feltétele: szigorodott az elvárt, legalább 3 éves Tb jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez

A Babaváró hitel egy igen kedvező hitelkonstrukció, hiszen amennyiben az igénylést követő 5 évben gyermek születik, akkor a Babaváró a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második gyermeknél a fennálló tőketartozást 30%-kal csökkentik, a harmadiknál pedig a tartozása fennmaradó részét elengedik.

Az állami támogatás igénybevételéhez azonban számos jogszabályi feltételt is teljesítenie kell az igénylőknek. Ezek közül 2020. január 1-jén az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (Tb) jogviszonyra vonatkozó elvárás változott meg, ami a Bankmonitor.hu hitelszakértőinek tapasztalatai szerint eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult.

A Babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet maga nem változott, az igénylő házaspár legalább egyik tagjának továbbra is minimum 3 év folyamatos Tb jogviszonnyal kell rendelkeznie, amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia. (Ez utóbbi azt jelenti, hogy a külföldön élő és dolgozó családok akkor sem igényelhetik a Babavárót, ha egyébként tervezik, hogy a hitel felvételét követően hazatelepülnének. A csok – családok otthonteremtési kedvezménye – azonban számukra továbbra is elérhető.)

Ugyanakkor az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem: 2020. januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis

Mi felel meg a Tb jogviszonynak jelenleg?

  • Munkaviszony*
  • Álláskeresési támogatás
  • Egyéni vállalkozó*
  • Társas vállalkozó*
  • Megbízási szerződés*
  • Egyházi szolgálati jogviszony*
  • Mezőgazdasági őstermelő*
  • Felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytató személy
  • Más állam társadalombiztosítási rendszerében biztosított személy

(*Az utolsó 180 napos időszakban is elfogadhatók.)

Folyamatos jogviszonynak számít, ha maximum 30 nap telik el két Tb jogviszonyra jogosító tevékenység között. Emellett az is elfogadható, ha a felsőoktatási tanulmányok befejezését követő 6 hónapon belül talál munkát az igénylő. Viszont a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható be.

Az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek, abban az időszakban kizárólag a vállalkozói és alkalmazotti jogviszony fogadható el.

Példa a változásra

Az a fiatal pár, melynek egyik tagja 2017. decemberéig szakiskolában folytatott tanulmányokat, azóta pedig folyamatos, alkalmazotti munkaviszonya van, tavaly év végéig megfelelt a Babaváró Tb jogviszonyra vonatkozó előírásainak, míg 2020. januárjától már nem lesz csak 2 éves Tb jogviszonya, emiatt nem lesz jogosult a támogatásra.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

babaváró hitel