Nagyot robbant a borsodi gyárbezárás: erre számíthatnak Ózdon

24.hu   
  Megosztom
Nagyot robbant a borsodi gyárbezárás: erre számíthatnak Ózdon

Az ózdi gyárbezárás sokkal fenyegetőbb, mintha egy ugyanekkora üzem Nyugat-Magyarországon szűnne meg. Hatalmasak a különbségek megyénként abban, hogy hol mennyien keresnek munkát, és a betöltetlen álláshelyek is egyenlőtlenül oszlanak el - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, Ózd polgármestere Janiczak Dávid elkeseredetten nyilatkozott, miután kiderült, hogy az elektronikai alkatrészeket gyártó ABB-üzem a városban bezár. Ráadásul a város adóbevételének harmadától-negyedétől eleshet a gyár év végéig tervezett bezárása miatt. Valamint a 5 százalékkal növelné az ózdi álláskeresők táborát a bejelentett 1200 fős elbocsátás.

Jól látható az országon belüli szakadék, amire az ózdi helyzet is rávilágít. Nagyok a területi egyenlőtlenségek attól függetlenül, hogy az országos munkanélküliségi ráta alacsony.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, tavaly december végi adatai szerint abszolút számokban éppen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet: tízszer annyi a nyilvántartott álláskereső, mint Győr-Moson-Sopron megyében

- számolt be róla a 24.hu, de kitértek arra is, hogy munkanélküli még több van, mint nyilvántartott álláskereső, hiszen a munkanélküliek csoportjában azok is benne vannak, akik nem regisztrálták magukat álláskeresőként, vagy mert nincs elegendő hosszúságú munkaviszonyuk ahhoz, hogy jogosultak legyenek az álláskeresési járadékra, vagy bármi más okból.

A nyilvántartott álláskeresők adatai szerint, 2019 végén Magyarországon összesen 234 903 álláskereső volt, ebből minden hetedik Borsod megyében él, miközben a megye népessége kevesebb mint 7 százalékát teszi ki az ország lakosságának.

Miért vannak munkanélküliek, ha munkaerőhiány van? Valamint miért Észak-Kelet Magyarországon van a legtöbb munkanélküli? Itt olvashatod tovább a cikket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyárbezárás

ózd

munkahely

dolgozók

gazdaság

munka

munkahelyek

álláshely