Erre nem sokan számítottak: lazacfarmot alakítanak ki Zalaegerszegen

MTI   
  Megosztom
Erre nem sokan számítottak: lazacfarmot alakítanak ki Zalaegerszegen

Csúcstechnológiával működő lazacfarmot alakít ki Zalaegerszegen a magyar tulajdonú Zalmon Kft. - közölte a társaság.

A közlemény szerint a mintegy 3 milliárd forintos támogatással megvalósuló beruházás építése a tervek szerint 2022 elején indulhat meg, várhatóan 2024-től elsősorban a közeli európai országokba szállítják a Zalaegerszegen tenyésztett lazacokat.

A régió első, szárazföldön létesített lazacfarmjával az egyre növekvő európai igényeket szolgálnák ki hatékony és felelősségteljes módon, változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon. A telep a hazai vízkészleteket fenntartható módon hasznosítja újra.

A Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) a Magyarország számára lehívható Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF) forrásából mintegy 3 milliárd forintot biztosít a projekt megvalósítására, amely világszínvonalú technológiák és nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával válhat a régió lazactenyésztésének úttörőjévé. A Zalmon Kft. céljai között nem csupán a prémium minőségű termékek forgalmazása szerepel, értéket és sikeres hazai márkát kívánnak létrehozni.

Sagyibó Viktor, a 2020-ban bejegyzett Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója a közlemény szerint kifejtette: hisznek a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, a hazai akvakultúra és fenntartható haltenyésztés fejlesztése pedig jelentős ökológiai előnyökkel is jár. Az a céljuk, hogy a régióban elsőként környezetkímélő és innovatív módon tenyésszenek gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes, egészséges és kiváló minőségű lazacokat.

A tervek szerint 2024-re elkészülő zalaegerszegi lazacfarm a kezdetekben közel 30 munkavállalót foglalkoztat, akiket féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítenek fel a csúcstechnológiás rendszerek használatára. A lazactenyésztéshez recirkulációs akvakultúra-rendszert - úgynevezett RAS technológiát - használnak.

A közlemény idézi Balaicz Zoltán polgármestert, aki szerint a zalaegerszegi lazacfarm az egész régióban példaértékű fejlesztés, Magyarországon pedig kiemelt fontosságú környezetgazdálkodási, innovációs és élelmezésbiztonsági szempontból is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zalaegerszeg

lazac

lazacfarm