Fontos változás előtt áll a borvidék: így jelölik ezentúl a sümegi borokat

MTI   
  Megosztom
Fontos változás előtt áll a borvidék: így jelölik ezentúl a sümegi borokat

Sümegi oltalom alatt álló eredetmegjelölést kaphatnak már az idei szürettől a Csabrendeken, Sümegen és Sümegprágán termelt borok és pezsgők, mellyel új lehetőségek nyílhatnak meg a borvidék előtt - mondta az agrárminiszter a sümegi Jakab Napokon elhangzott köszöntőjében.

Nagy István kiemelte, a sümegi borok nemcsak az egyediséget biztosító természeti adottságoktól kiválóak, hanem attól is, hogy a borászok párbeszéden és összefogáson alapuló minőséget alkotnak. Sümeg egyedi ökológiai adottságai alapozták meg a nagy tradícióval rendelkező borvidéken a szőlőgazdálkodást

- mondta az agrárminiszter. Hozzátette: az évszázadok alatt felhalmozott szaktudás garantálja a borok minőségét és egyediségét, amely már a reformkorban hírnevet szerzett a településnek, a borvidéknek és az itt termelt boroknak.

Az elmúlt bő két évtizedben megújulásra törekedtek a helyi borászok, a szőlőültetvény gazdálkodásban az ökológiai fenntarthatóság elvét jelölték ki a fejlődés alapjául. A sümegi borkészítés alapelvei az ideális élőhely helyreállítása és a természet ritmusához igazodó termelési folyamat

- mondta, majd kiemelte, a "Natúr Sümeg" egy ősi hagyományos termesztési technológiára épül, amely a jövőbe mutató termelési kultúrát honosíthat meg szerte az országban. Ennek legfőbb feltétele a természetesség.

Kovács Zoltán, a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos az eseményen elmondta: a szeptember 25. és október 14. között tartandó rendezvényhez közeledve útjára indítottak egy programsorozatot, amellyel az ország összes, mintegy 1500 vadásztársaságának tagságát igyekeznek megmozgatni. Ennek első állomása Sümegen volt.

Hangsúlyozta, Budapest és Magyarország, 50 évvel az 1971-es vadászati világkiállítás után, a Hungexpo egész területén, 75 ezer négyzetméteren olyan kiállítást mutat be, amellyel tiszteleg a vadászat és a fenntartható természetgazdálkodás előtt.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, Veszprém 2023-ban a Balaton régióval együtt lesz Európa kulturális fővárosa, és Sümeggel is szövetségben, együtt jelenítheti meg a térséget Európa közvéleménye előtt. Rámutatott, Sümeg történelmi hagyományai mellett a magyar kultúrtörténetben is fontos szerepet tölt be, valamint a magyar gasztronómiai térkép "egyik ékköve".

Végh László, Sümeg polgármestere örömét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány után ismét megrendezhették a Jakab Napokat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sümegi borvidék

sümegi borok

sümeg

borászat

oltalom

borászati oltalom

eredetmegjelölés