Örült tempóban pörög az építőipar: júniusban 27,8 százalékkal nőtt a termelés

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Örült tempóban pörög az építőipar:  júniusban 27,8 százalékkal nőtt a termelés

Júniusban 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal volt nagyobb a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított teljesítmény - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idén júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 27,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építése 25,0, az egyéb építményeké 32,1%-kal magasabb volt a 2020. júniusi, rendkívül alacsony bázisnál. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a májusihoz képest 3,5%-kal bővült. A II. negyedévben az építőipar termelői árai 9,3%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2021 júniusában az előző év azonos hónapjához képest:


  • Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 25,0, az egyéb építményeké 32,1%-kal.
  • A három építőipari ágazat mindegyikében bővült a termelés: az épületek építésének termelése 15,0, az egyéb építményeké 39,0, a speciális szaképítésé 29,4%-kal.
  • A megkötött új szerződések volumene 65,9%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 72,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 56,1%-kal volt magasabb a 2020. júniusi bázisnál.
  • Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 21,2%-kal meghaladta a 2020. június végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 32,0, az egyéb építményeké 14,3%-kal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2021 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest:

  • Az építőipari termelés 7,3%-kal emelkedett.
  • Építőipari termelői árak:
    A II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 10,0, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,2, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,2%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 3,7%-kal magasabbak voltak.

Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2021. január-június)
Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2021. január-június)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építőipar

termelés