Rossz hír az építkezőknek: brutális drágulás jöhet az építőanyagpiacon

Világgazdaság   
  Megosztom
Rossz hír az építkezőknek: brutális drágulás jöhet az építőanyagpiacon

Újabb áremelkedés jön az építőanyagok piacán. A drágulás három tényező miatt lép életbe, és ezek egyike sem olyan, aminek megszűnésére rövid távon remény lenne - számolt be róla a Világgazdaság.

Több beszállítónk e-mailben jelezte, hogy újabb komoly áremelésre készül 2022. január 2-től. Ami már biztos, hogy a kilincsek, rúdzárak 5 százalékkal, a párkányok 15 százalékkal, a ragasztók és a purhabok gyártói 15 százalékkal, az ablakgyártók 6-10 százalékkal drágábban szállítanak jövőre, de van olyan ablakgyártó partnerünk is, amelyik már december 22-ére előrehozta az időpontot. Idei áron megrendelni nyílászáróit vagy árnyékolóit 2021. december 20-ig tudja az előleg befizetésével

- közölte egy ablakforgalmazó cég a múlt hét végén. Ahogy a portál írja, biztosan nem egyedüliként próbálta potenciális vásárlóit mielőbbi döntésre bírni a drasztikus áremelések előtt.

Három tényező miatt lesz drágulás, és ezek egyike sem olyan, aminek megszűnésére rövid távon remény lenne

- közölte a lap megkeresésére a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke, a Lambda Systeme Kft. ügyvezetője, Wiesinger Raimund.

Mint mondta, az építőanyag-árszintekben három fő tényező, a szállítási költségek megugrása, a gyártáshoz felhasznált energia drágulása és az intenzív bérnövekedések hatása adódik össze. Hozzátette, megdrágult a tengeri és a közúti fuvarozás, nőtt az alkatrészek ára, ami együttesen mintegy 20 százalékkal dobja meg a szállítási költségeket. A következő fél évben nem várható változás, a szálas hőszigetelő anyagok gyártása például rendkívül komoly energiafelhasználással jár.

A gyártóktól két-három hete folyamatosan érkeznek az áremelésről szóló értesítések, van, aki csak a készlet erejéig tudta garantálni a korábbi árakat, de az utolsó napokban tapasztalt felfokozott vevői érdeklődés miatt sok kereskedő raktárkészlete lecsökkent, ők már csak emelt áron tudnak szerződni. A kereskedők nem emelték meg az árrésüket

- tette hozzá az ÉKE elnöke, rámutatva, hogy közel ezer építőanyag-kereskedő között olyan verseny van a piacon, ami nem teszi lehetővé, hogy az árrés változzon.

Még bizonytalanabb, hol állnak meg az árak, hiszen a munkabér-növekedést a magas infláció tovább pörgeti, az energia világpiaci árrobbanása pedig ugyancsak folyamatos pluszköltséget jelent. Utóbbi az építőanyag-gyártásban az átlagosnál nagyobb mértékben van hatással a termelői árakra

- vázolta fel a jelenlegi helyzetet Wiesinger Raimund, majd hozzátette, az év végéhez közeledve egyre biztosabbá vált, hogy elkerülhetetlen a jelenlegi állapothoz képest 10-15 százalékos építőanyag drágulás, ami egyes szegmensekben a 20 százalékot is megközelíti, vagy el is éri.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipari alapanyagok

építőipar

alapanyagok drágulása

alapanyag drágulás